Tema om top 30 kommunikationsrådgivere 2019: Aktiviteten blandt top 30 kommunikationsrådgivere stagnerede sidste år i forhold til året før. Men bag den flade udvikling tegner der sig et klart billede af, at de største generelt har det svært. Væksten i Advice er gået i stå. Rud Pedersen præsterede solid vækst og haler ind på den faste to’er, nemlig Operate. Men generelt var det mellemgruppen af kommunikationsrådgivere, der klarede sig bedst med største vækstprocenter til Point Communications og Århus-baserede Publico Kommunikation.
Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af regnskabstal for de 30 største kommunikationsrådgivere tegner et billede af en branche i stilstand, efter mange års stærk vækst. De 30 største firmaers samlede bruttoresultat landede på 511 mio. kr. mod 513 mio. kr. året før, altså i realiteten en lille tilbagegang på knap en halv procent. Blandt de ti største kommunikationsrådgivere var der kun vækstfremgang i tre af dem, nemlig Rud Petersen, der efterhånden har langt den største aktivitet udenfor landets grænser, og Radius Kommunikation, der begge gik ni procent frem. Der var også fremgang hos Help Pr & Kommunikation.
Bemærkelsesværdigt var der derimod systematisk solid fremgang i gruppen af bureauer lige efter top 10 ranglisten, med en håndfuld solide hurtigløbere, der nu kandiderer til at rykke op i top 10-listen og udfordre nogle af de store. Det drejer sig om bro Kommunikation, Publico Kommunikation, Kompas Kommunikation, Holm Kommunikation og Point Kommunikation.
Overfor Økonomisk Ugebrev vurderer branchekendere, at de mellemstore firmaer blandt andet præsterer størst fremgang, fordi de både har kritisk masse til at have en vifte af specialkompetencer, og samtidig er de ikke større, end at de kan tilbyde stærk fokus på større kunder, som i højere grad forsvinder lidt i mængden hos de allerstørste all-round bureauer, som Advice og Operate.
Hertil kommer, at flere mellemstore firmaer har fokus på nogle få udvalgte nichekompetencer, hvor de har langt mere dybde end de største aktører. Generelt er billedet også, at firmaer med fokus på PA – Public Affairs, klarede sig godt, ikke mindst efter oplægget til et valgår. Og så er der endelig tendens til, at erhvervslivet allerede er begyndt at skrue lidt ned for de generelle kommunikationsopgaver, i lyset af sværere økonomiske konjunkturer. Eksempelvis Point Communication er et specialbureau med fokus på strategisk kommunikation og rådgivning omkring transaktioner og børsnoteringer. De konkurrerer med Impact, der ikke leverer regnskaber, og nogle mindre specialrådgivere, som ikke er store nok til at komme med på top 30 listen, blandt andet Reliance med Poul Lykkesfeldt, Guidance og den private rådgiver Diana Grimberg.
Tidligere erhvervsjournalist Morten Jeppesen er gennem sit firma PressConnect ved at bide sig fast som kommunikationsmand overfor mindre børsnoterede selskaber. Hans firma leverede sidste år et stærkt bruttoresultat på 5,3 mio. kr., mod 3,4 mio. kr. året før.
Fra Point Communication siger partner Hans Bøving om årets fremgang: ”Vi så sidste år god vækst i vores faste, løbende forretning med finansiel og strategisk kommunikation, især IR til børsnoterede selskaber og til virksomheder, der gerne vil agere, som om de var noterede. Vi var med som rådgiver på 18 gennemførte transaktioner sidste år, flere af dem i børsmarkedet, andre med private equity. Hertil kommer nogle stykker, der aldrig kom op og flyve. Den øgede aktivitet har betydet, at vi har fået flere hænder til at tage fra: Jørgen Fischer Ravn blev partner 1. juli efter et halvt år som associeret.”
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger var Point blandt andet med i køb og afnotering af Nets, Widex’ fusion med Sivantos, Saniståls salg af stålforretningen, Netcompanys IPO og Adforms aflyste IPO. Point præsterede igen i år branchens højeste bruttoresultat per medarbejder på tre mio. kr., hvor det typiske snit ligger på knap én mio. kr. En anden af årets højdespringere er Publico Kommunikation. Herfra siger direktør Uffe Lyngaae om den po-
sitive udvikling: ”I vores egen udlægning skyldes den positive udvikling flere faktorer: Vi holder seminarer, udgiver e-bøger, skriver blog-artikler, holder foredrag, annoncerer på sociale medier og bedriver i det hele taget vedholdende inbound marketing. Vi agerer nærmest overdrevent professionelt i forhold til, hvad vores beskedne størrelse egentlig berettiger til. Det handler eksempelvis om at få strategisk sparring til virksomhedens udvikling via en professionel bestyrelse. Det har desuden handlet om at arbejde seriøst med at tune vores lønsomhed, tidsstyring, ressourceudnyttelse, budgetlægning og pipeline-styring.” Videre siger han: ”En del af vores professionalisering handler om noget så åbenlyst som ledelse. I en mindre ejerleder-virksomhed er det ikke nødvendigvis sådan – og har heller ikke altid været sådan hos os. Men med etableringen af et ledelsesteam i 2015 med bureauchef (økonomi, lønsomhed og ressourcestyring), udviklingschef (faglig udvikling og intern organisering) og kontaktchef (salg og key account management) har vi taget et syvmileskridt i Publicos udvikling. Igennem de seneste år har vi desuden indført en månedlig, anonym arbejdsglædemåling, som jeg kan anbefale alle virksomheder at kopiere eller udvikle deres egen variant af. Denne måling har blandt andet gjort det muligt at fange mange potentielle problemer, før de har vokset sig for store.”
En tredje højdespringer er bro, som også har fokus på specialkompetencer og tre udvalgte forretningsben, der fokuserer på kommunikation, adfærdsdesign og organisationsudvikling. Herfra siger ejer Helle Bro, at hendes bureau er baseret på en fast kundeskare, men virksomheden er år for år vokset organisk med nye kunder: ”Over det seneste år er vi blevet tre ansatte mere. Vi har efter en årrække med meget stærke vækstrater slået ind på en mere rolig vækst, hvor vi anvender mange ressourcer på at opbygge nye fagkompetencer. Vi kan mærke, at væksten over en årrække har bragt os op i gruppen af store bureauer, hvor der er brug for flere specialkompetencer. Vi får større og mere komplekse opgaver, og det stiller skærpede krav til os – og vi er nu ved at forberede os på, at vi igen kommer ind i en stejlere vækstkurve. Vi oplever, at der er brug for nogle af vores specialkompetencer i forbindelse med store kommunikationsopgaver – og i relation til adfærdsdesign og organisationsudvikling. Vi har meget fokus på de forandringer, der sker, når organisationerne udsættes for omvæltninger, eksempelvis transformationer eller andre rystelser. Hvad sker der i organisationen, og hvordan skal man tackle det adfærdsmæssigt. Det er et rådgivningsområde, der stadig vokser.”
Blandt de største aktører har Rud Petersen, som har klart fokus på Public affairs, klaret sig bedst sidste år, med en fremgang på ni procent. Herfra siger managing partner for den danske forretning Jonas Wulff Juul Jørgensen til Økonomisk Ugebrev om fremgangen: ”Fra såvel store danske som udenlandske virksomheder oplever vi et stigende ønske om at forstå og være i dialog med det danske politiske system og det omgivne samfund, som de driver virksomhed i. Politiske diskussioner og beslutninger anskues dermed i højere og højere grad af store virksomheder som værende forretningskritisk, og noget man aktivt skal forholde sig til, hvis man vil indfri sine kommercielle mål. Denne modning af public affairs disciplinen medfører naturligt øget efterspørgsel, som vi som en af de større spillere får en andel af,” siger Jonas Wulff Juul Jørgensen.
Videre siger han: ”For mange udenlandske virksomheder anskues de nordiske lande som ét marked, selvom der er væsentlige forskelle såvel kulturelt, økonomisk som politisk. Her appellerer vores setup med kontorer i hele Norden, Bruxelles og Estland til kunder, der ønsker en integreret løsning. Et sådan setup er der ikke rigtig andre, der p.t. har i markedet. Endelig oplever jeg, at vores rekrutteringsstrategi og medarbejdersammensætning mø- der markedets behov for dyb indsigt i beslutningsprocesser, men også sektor- og brancheindsigt der gør, at vi kan udfordre kunden på dens egne præmisser.”
Rud Petersen i Danmark er formelt et datterselskab af det svenske moderselskab af samme navn. Ifølge regnskaberne for de udenlandske enheder øgede koncernen sidste år omsætningen med elleve procent til 223 mio. SEK. med et driftsoverskud på 27 mio. SEK. Antallet af ansatte i hele koncernen voksede sidste år til 140 mod 123 året før. I det svenske moderselskab voksede omsætningen en smule til 75 mio. SEK, og der er 65 svenske ansatte på det svenske kontor mod 37 i det danske kontor.
Operate, der i selve Operate A/S faldt otte procent tilbage i aktivitet sidste år, skriver i sit regnskab, at de tre selskaber i koncernen samlet set gik frem fra 50 mio. kr. til 54 mio. kr. Fremgangen lå altså især i Operate Technology og Operate Experience. I regnskabet oplyses, at ”i 2017 blev der udviklet en ny forretningsstrategi for perioden 2018-2020. Med den nye forretningsstrategi skærpede vi vores fokus og præciserede, at Operate er et digitalt kommunikations- og adfærdsbureau, og at det er vores mission at hjælpe vores kunder med at forbedre verden gennem indsigt i mennesker, teknologi og kommunikation.”
Videre oplyses det, at ”2018 var første år, hvor vi har arbejdet med afsæt i den nye strategi, og det har været meget positivt at opleve kundernes respons på vores fokus på indsigt i mennesker, teknologi og kommunikation. De fleste kunder mærker nemlig hver dag, at de står med komplekse udfordringer, der kræver nye løsninger. Det bliver sværere og sværere at nå målgrupperne gennem klassisk kommunikation, hvor afsenderen blot forsøger at larme mere og højere.”
Det oplyses, at selve Operate A/S sidste år betjente 201 kunder, og de fem største kunder udgjorde 31 procent af den samlede timeomsætning.
Advice skriver om den flade udvikling i 2018: ”Bruttoomsætningen er på niveau med 2017, men vi oplever en tilbagegang på bundlinjen. Det skyldes, at vi havde budgetteret og gearet os til mere vækst. Men når vi tager højde for, at vi undervejs måtte bruge ressourcer på at stille om i vores ledelse af det største forretningsområde, ligesom nogle kundeforhold ikke fik det omfang, som vi havde kalkuleret med på grund af forandringer hos kunderne, så kan vi godt være tilfredse med at holde niveauet fra 2017 og samtidig føle os godt rustet til 2019.”
Blandt årets største tabere var (igen) Mannov, der over en årrække er rykket fra en placering i topgruppen til den øverste del af bundgruppen med et bruttoresultat på syv mio. kr. Bureauet, der nu stort set er overtaget af partnerne Reinholdt Schultz og Marie Brandt Schultz, skriver i regnskabet, at” årets resultat er et underskud på kr. 764.929 (..) Årets resultat er negativt påvirket af nedlukningen af dattervirksomheden Rebilac A/S, der blev fusioneret ind i Mannov A/S med virkning fra 1. januar 2018. Aktiviteterne fra Rebilac A/S er frasolgt og nedlukket. Selskabet (Mannov A/S) har i slutningen af regnskabsåret 2018 skiftet ejer. Ledelsen har foretaget en række tiltag, som først slår igennem i 2019. Ledelsen forventer et overskud for regnskabsåret 2019.”
Rostra Kommunikation styrtblødte sidste år med en tilbagegang i bruttoresultat på 31 procent, fra 8,3 mio. kr. til 5,8 mio. kr. Antallet af ansatte er reduceret fra 14 til ni sidste år. Selskabet kommunikerer ikke i regnskabet om baggrunden for den markante tilbagegang, eller om, hvad ledelsen agter at gøre for at stoppe nedturen.
Blandt de mindre bureauer var der også tilbagegang hos Mikael Kristiansen i firmaet Kristiansen+Partners, hvor bruttoresultat sidste år dykkede til 4,3 mio. kr. mod 5,2 mio. kr. Firmaet har også sin hovedfokus på PA og politisk lobbisme, hvilket tilsyneladende godt kan lade sig gøre mens Mikael Kristiansen samtidig er politisk kommentator i programmet Presselogen på TV2.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.