Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

MT Højgaard med mudret Q4-regnskab, men positive udsigter

Morten W. Langer

lørdag 27. marts 2021 kl. 10:41

MTHH er endelig blevet investérbar

Landets store entreprenørselskab ser ud til at fortsætte turnaround-processen. Men årsregnskabet indeholder store nedskrivninger og en forsigtigere hensættelsespolitik. Det mudrer billedet af den underliggende udvikling i basisforretningen. Skuffende forventninger hos ledelsen til lønsomheden i år. Det lugter af overforsigtighed, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang af regnskabet.

MTH-aktien er det seneste år mere end fordoblet i kurs, og analytikerne ser fortsat solid fremgang i entreprenørselskabet de kommende år. Optimismen omkring turn around processen kan kun i begrænset omfang skyldes de seneste regnskabstal, hvor det største selskab i koncernen, MTH Danmark, leverer et driftsunderskud på 39 mio. kr. før særlige poster i årets sidste kvartal.

Når stemningen omkring selskabet – og aktien – fortsat er positiv, må det langt hen ad vejen skyldes stor åbenhed hos topledelsen til at fortælle om, hvad der sker i selskabet og om udsigterne.

Velkendt er det, at selskabet fortsat slås med mange gamle ”skader”, som blev skabt under den tidligere ledelse. Det handler både om retssager og tvister, blandt andet Strandpromenaden, som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev, om store byggeprojekter med lav eller ingen lønsomhed, og om MgO-plade erstatningssag.

CFO Martin Solberg fortæller også, at ledelsen har valgt at skrue en ekstra tak på risikovurderingen af eksisterende projekter. Ikke mindst efter at der er kommet en ny ledelse for MTH Danmark, der har kigget det hele igennem. Oplysninger om de enkelte segmenter i koncernen viser, at MTH Danmark kom ud af 2020 med et driftsresultat før særlige poster på minus 45 mio. kr. og alene minus 39 mio. kr. før særlige poster i årets sidste kvartal.

Martin Solberg oplyser, at der fortsat er oprydning i den danske forretning, og der er investeret i en ny strategisk platform og organisation. ”Vi har fået en mere dybdegående indsigt i de ældre projekter, og så har vi valgt en lidt mere konservativ tilgang. Så det er en generel ændret risikoprofil, samt øget usikkerhed om de store sygehusprojekter”, siger han.

Modsat var datterselskabet Enemærke & Petersen igen den helt store cash cow i koncernen, med et driftsoverskud på 97 mio. kr. før særlige poster sidste år og alene 35 mio. kr. før særlige poster i Q4.

For koncernen landede omsætningen på 5,95 mia. kr. og driftsoverskuddet blev 129 mio. kr. før særlige poster svarende til en overskudsgrad på 2,3 procent. Ledelsen forventer samme lønsomhed i år, men til gengæld vækst på hele 13 procent til et samlet salg på 6,8 mia. kr. hvoraf halvdelen af væksten kommer fra tilkøb af virksomhederne Raunstrup og RTS Contractors.

Martin Solberg forklarer, at ledelsen venter størst fremgang i andet halvår med markant stigende omsætning, bedre kapacitetsudnyttelse og højere lønsomhed. Forklaringen ligger i mange af de nye ordrer, efter at ordrebeholdningen sidste år steg til 8,2 mia. kr. efter ordreindgang på 7,5 mia. kr. Mange af de store projektordrer starter først op senere på året, så effekten på omsætning og driftsresultat først kommer der.

Med en overskudsgrad på 2,3 procent og en omsætning på 8,2 mia. kr. ses et driftsoverskud på 160 mio. kr. før særlige poster. I det omfang huller i MTH Danmark kan lukkes, synes det at være en ekstremt forsigtig forventning, og det understøtter billedet af, at ledelsen nu går med livrem og seler.

Hovedparten af de store projekter med lav lønsomhed, ses lukket ned de kommende kvartaler, og Martin Solberg forsikrer, at der ikke er ”skader” på nyere projekter, som er taget ind. Men MTH Danmark kan tilsyneladende godt udløse yderligere nedskrivninger i næste kvartaler, hvilket skyldes forløb på typisk 2-3 år for store projekter. Den nye MTH-ledelse har således lagt vægt på, at processer omkring tilbudsgivning og risikostyring er markant skarpere end tidligere.

Billedet er altså et svagt første halvår, og et stærkere andet halvår, som samlet set giver en overskudsgrad på 2,3 procent. Ledelsens målsætning om en overskudsgrad på fire procent i 2022 før særlige poster og PPA-afskrivninger ses stadig indenfor rækkevidde. Analytikere, der følger aktien, forventer, at ledelsen kan leve op til 2022-målsætningen, og eksempelvis Danske Bank har et kursmål på 210 baseret på en værdiansættelse på 8,5 gange overskuddet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank