Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

MT Højgaard næsten i mål: Problemprojekter tæt på afviklet

Morten W. Langer

tirsdag 12. januar 2021 kl. 11:30

Landets næststørste entreprenørfirma, børsnoterede MT Højgaard, har de seneste år været gennem en turn around, som har trukket tidsmæssigt meget ud på grund af mange gamle ”skader”. Dvs. store problematiske byggeprojekter med lav lønsomhed. Men det seneste regnskab for 3. kvartal 2020 tegner et billede af, at de gamle ”skader” nu er tæt på at være afviklet.

Dermed synes MT Højgaard i 2021 at kunne levere markant bedre lønsomhed end de seneste år, hvor der også har været klare forbedringer, men hvor der mest har været tale om, at ”hullet blev lukket”. Det er sket efter en omfattende oprydning, med en ny daglig ledelse, en ny bestyrelse, og en ny ejerstruktur efter fusion af de tidligere to børsnoterede ejere, som kom i kølvandet på en nær-død oplevelse efter mange års mismanagement.

De opmuntrende signaler i regnskabet har kun i begrænset omfang nået bundlinjen: Driftsresultatet i årets 3. kvartal blev syv mio. kr. mod 22 mio. kr. i samme kvartal sidste år. Særlige poster på 31 mio. kr. til fratrådte medarbejdere og nedskrivninger på leasingaktiv betød dog, at driftsresultat reelt var 38 mio. kr. ud af en samlet omsætning på 1,5 mia. kr.

Særligt to forhold er vigtige i Q3-regnskabet for at forstå, hvorfor regnskabet sikkert er et vendepunkt for entreprenørkoncernen:

For det første oplyses, at hensættelserne til de såkaldte MgO-vindplader i byggerier fra 2013-14 er tilstrækkelige, og at ”en stor del af sagerne er nu afviklet”.

For det andet blev der i kvartalet netto nedskrevet ekstra 45 mio. kr. på dårlige projekter. Ifølge regnskabet var der nedskrivninger på projekter med en belastning af resultatet på netto minus 60 mio. kr. i årets første tre kvartaler, og efter 2. kvartal var der kun nettonedskrivninger på 15 mio. kr.

Med andre ord er der taget ekstraordinært store nedskrivninger på 45 mio. kr. i 3. kvartal for at afdække eventuelle fremtidige projekttab, og det forringer selvfølgelig driftsresultatet regnskabsteknisk i dette kvartal. Den underliggende drift var altså betydeligt bedre. Justeres driftsresultat for denne engangspostlignende udgift på 45 mio. kr. havde overskudsgraden været over fem procent.

Det oplyses i regnskabet, at ”en stor del af nedskrivningerne skete på projekter med høj færdiggørelsesgrad”. Netop denne information er meget vigtig, fordi gamle projekter med lav lønsomhed eller med potentielle nedskrivninger de seneste år har tynget driftsresultatet.

”Vi har haft et fornuftigt 3. kvartal med god fremdrift for vores strategiske satsning på samarbejder og bæredygtighed, og vi har reduceret risici ved at lukke flere tvistsager. Resultatmæssigt er vi på sporet – vi forbedrer skridt for skridt indtjeningen før særlige poster, og vi regner med at tage et yderligere skridt i 4. kvartal”, siger CEO Morten Hansen fra MT Højgaard Holding.

Den nye ledelse har uden tvivl arbejdet hårdt på at rydde op, og skære strategien til, så der kom et hårdt opgør med fortidens synder i form af ringe projektstyring, mangelfulde kalkulationer i ordregivningen og med et overdimensioneret moderselskab med alt for mange ansatte. Men det har altså trukket ud med en markant forbedring af lønsomheden.

Meget tyder på, at Q3-regnskabet markerer, at MT Højgaard er ved at afslutte denne oprydningsproces. I regnskabet gengives nemlig en meget vigtig grafik over antallet af store projekter med en projektsum over 50 mio. kr., som har en lønsomhed under målsætningen på fem procent i overskudsgrad.

Ifølge grafikken var der efter 3. kvartal fem byggeprojekter med en overskudsgrad under ca. fire procent, men med over 80 procent færdiggørelsesgrad. Ved årsskiftet var der seks problemprojekter, hvoraf kun to havde en færdiggørelsesgrad over 80 procent. De gamle problemprojekter er altså ved at være historie.

Ledelsen har udmeldt en forventning om at nå et driftsresultat før særlige poster på 125 mio. kr. i 2020. Efter et resultat på 82 mio. kr. i de første tre kvartaler svarer det til et estimeret Q4-driftsresultat på 43 mio. kr. baseret på en omsætning på 1,5 mia. kr. Det svarer til en overskudsgrad på knap tre procent, hvor MTH’s langsigtede målsætning er en overskudsgrad på fire procent i 2022. Holdes momentum fra Q3, er det sandsynligt med en opjustering i løbet af januar.

Markedet kigger allerede videre frem, og aktien er efter Q3-regnskabet steget 30 procent. Herefter handles selskabet til 1,32 mia. kr.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank