At dømme ud fra aktiekursen var forventningerne nok skruet lige højt nok op i forhold til regnskabet og 2025-udmeldingerne for MT Højgaard Holding. Investorerne blev skuffede over, at der nu bliver tale om et 2025, hvor forretningen målt på de overordnede tal står mere eller mindre stille. Med selskabets egne ord er det et konsolideringsår, og det er næppe en dårlig idé, hvis man skal løfte forretningen et niveau mere i dette årti og satse på at tage flere af de lidt større ordrer, som stiller store krav til risikostyringen, skriver redaktør Steen Albrechtsen.
MTHH leverede 10.682 mio. kr. i omsætning i 2024 og et flot EBIT-resultat på 486 mio. kr. efter to opjusteringer hen over året. Med en EBIT-margin på 4,5 pct. i 2024 fastholdt MTHH det solide indtjeningsniveau for tredje år i træk.
Korrigerer man for engangsindtægter på 56 mio. kr. fra især grundsalg var et mere ”retvisende” EBIT på 430 mio. kr. Årets forventede EBIT-resultat på 400-450 mio. kr. er udtryk for en margin og et resultat mere eller mindre på niveau med 2024.
Med en omsætningsforventning på 10,0-10,5 mia. kr. er der reelt en lille tilbagegang på toplinjen, men niveauet på den rigtige side af 10 mia. kr. synes fastholdt. Ordrebogen på næsten 20 mia. kr. svarer dermed stadig til to års omsætning og giver en god visibilitet i forretningen.
Igen i 2024 var der omkostninger forbundet med afviklingen af den internationale forretning på i alt 168 mio. kr., som, selvom det er lavere end de 201 mio. kr. året før, stadig eroderede næsten halvdelen af årets resultat i den fortsættende forretning på 357 mio. kr.
Der var store udgifter til at færdiggøre lufthavnsbyggeriet i Nuuk. I år ventes der et væsentligt lavere tab, uden at MTHH dog vil sætte tal på. Der er solgt to enterprisekontrakter, og nu udestår der ifølge MTHH kun salget af tre lejligheder og en ”teknikforretning” i Nuuk-området.
Alt i alt bør risikoen dermed være til at overskue. I den forbindelse er det også værd at notere, at der i balancen ultimo 2024 kun er bogført aktiver vedrørende de ophørende aktiviteter på 53,3 mio. kr., hvoraf 21,5 mio. kr. er tilgodehavender, så det bør være begrænset, hvilke skader der kan komme herfra.
På den lidt længere bane vil MTHH gerne vækste og deltage i de kommende års mange bygge- og anlægsprojekter især indenfor infrastruktur. Projekter, som ikke nødvendigvis gennemføres i år eller næste år, men som ligger lidt ud i fremtiden, især i den offentlige sektor.
Med udsigten til, at 2025 bliver et konsolideringsår, hvor MTHH skal bekræfte, at de senere års resultatmæssige udvikling for alvor er holdbar, er det svært at se et stort potentiale i kursen i år. Aktien er stadig til den illikvide side, og det kan til tider give nogle voldsomme udsving over relativt kort tid.
Skal MTHH på sigt tættere på eksempelvis Per Aarsleffs multipler, kræver det nok en klarere plan og gennemsigtighed i de kommende års vækst i omsætning og måske også en margin tættere på de magiske 5 pct.
Mantraet i de senere års turnaround har været mindre ordrer og lavere risiko og dermed heller ingen større projekter, der kan gå galt og sluge hele overskuddet. Selskabet ønsker igen – og det er formentlig også en nødvendighed for at vokse yderligere – at være med i spillet om de lidt større ordrer i de kommende år.
Det store spørgsmål for investorerne er, om det kan gøres, uden at risikoen øges, eller lønsomheden sænkes. MTHH indikerer, at det er tilfældet, men for investorerne er det stadig det store uafklarede spørgsmål. Kan det besvares med et ja, ligger der helt sikkert flere kursstigninger forude.
Svaret kender investorerne dog formentlig først om et par år, og derfor kan tempoet for de senere års kursfest nok ikke opretholdes på kort sigt. Ligesom selskabet skal investorerne også lige konsolidere sig, og der skal måske også nye og større investorer ind, hvis kursen og værdiansættelsen skal løftes yderligere.
Ved det aktuelle kursniveau ser vi basis for en kursstigning op mod 300 svarende til P/E omkring 7. Det vurderer vi er opnåeligt, som tingene ser ud p.t., og hvis selskabet ”blot” lever op til forventningerne.
Med udsigt til et EBIT på 400-450 mio. kr. og små afviklingsomkostninger bør der være over 300 mio. kr. på bundlinjen efter skat, når 2025 er omme – eller tæt på 40 kr. per aktie. I grove træk er der udsigt til en P/E-2025 omkring 6-7 og dermed umiddelbart en pæn rabat i forhold til f.eks. Per Aarsleff.
Steen Albrechtsen