Netcompany tager med opkøbet af bankdatacentralen SDC et stort skridt ind på markedet for IT-baserede financial services, hvor IT-konsulenthuset ikke er stærkt til stede i dag. SDC opererer på et ret fastlåst, men stort, kundeejet marked for IT-services. Netcompany forventer over en årrække at få bredere succes med at ekspandere på det nye markedssegment. Købsprisen er lav, og indikerer, at dette marked er usikkert med risiko for store markedsopbrud, skriver redaktør Steen Albrechtsen.
SDC, som Netcompany nu er i gang med at købe, omsatte i 2023 for 1,8 mia. kr. med et EBITDA på 287 mio. kr. og den seneste forventning er en omsætning på 1,7 mia. kr. i 2024 og et nettoresultat på 11 mio. kr. SDC og de to andre IT-centraler er en slags kollektiver, ejet af banker.
Også i SDC har bankejerne delt regningerne fastsat i flerårige kontrakter, og det gør det dyrt at flytte til en anden udbyder. Eksempelvis anfører Lån og Spar Bank, som er den nok næststørste bank i SDC-fællesskabet, at det vil koste op til 616 mio. kr. at udtræde i opsigelsesperioden, mens det samme tal for den formentlig største kunde, Sparekassen Kronjylland, er 667 mio. kr.
Med andre lever SDC’s forretning i den grad op til Netcompanys kriterium om at have ”sticky customers”.
Det ligner på papiret et rigtig godt køb, men der er som oftest en bagside af medaljen. Først og fremmest aktiverer SDS mange udviklingsomkostninger, hvilket også betyder, at der er store afskrivninger på de immaterielle aktiver. Der forsvinder typisk mere end 200 mio. kr., når man går fra et EBITDA på typisk 260-290 mio. kr. og ned til et resultat før skat på 30-60 mio. kr.
Dermed giver EBITDA et lidt misvisende billede af forretningens indtjening, som derudover kan være svær at vurdere pga. det kollektive ”kundeejerskab”, der betyder, at SDC i udgangspunktet ikke er sat i verden for at tjene penge, men for at udvikle IT-løsninger til medlemsbankerne billigst muligt. Det hører med til historien, at en del af SDC’s forretning også består af ”IT-drift”, som der ikke normalt er høj indtjening på.
Der er dog reelt et ”indtjeningsproblem” i SDC, som helt sikkert også har været en del af forhandlingerne i opkøbsprocessen. Noget kan måske løses via synergieffekter, men det mulige indtjeningsløft fremadrettet er svært at bedømme, førend vi får en mere detaljeret udmelding fra Netcompany om økonomien i opkøbet.
En forventning om positiv påvirkning af EPS fra 2026 og frem siger ikke så meget, når opkøbet er gældsfinansieret, og der kan i værste fald blot være tale om øre, når det kommer til EPS-påvirkningen.
Sat lidt på spidsen er SDC ikke en stor og blomstrende vækstforretning, og det er nok også det, der afspejles i prisen. Antallet af tilsluttede banker er faldet hen over årene (delvist pga. fusioner).
Men det er også værd at bemærke, at man f.eks. i 2019 opgjorde antallet af tilsluttede bankkunder til 2,3 mio. med 6,5 mio. konti og 121 tilsluttede pengeinstitutter med mindst 11.220 workstations. De samme tal i 2023 var 2,1 mio. kunder med 6,3 mio. konti og 72 tilsluttede pengeinstitutter med +7.000 workstations.
Vi kender ikke 2024-tallene endnu, men på telefonkonferencen ifm. opkøbet oplyste Netcompanys CEO, at der var 1,8 mio. bankkunder på platformen. Altså et yderligere fald siden 2023.
For Netcompany kan det store perspektiv være de strategiske muligheder. SDC har en del kunder i Norge og lidt i Sverige, samt alle fire pengeinstitutter på Færøerne. Som platform i en bredere forstand er SDC derfor mere interessant på det strategiske plan, og det er nok også derfor, at vi skal hen i 2028, førend Netcompany tør love en ”tydeligere” (tocifret procentsats) effekt på EPS.
Det står også klart, at man over de senere år har brugt en del ressourcer på at ”forny” hele den tekniske platform, så den er i nogen grad fremtidssikret og klar til at komme bredere ud og blive kombineret med platforme og ressourcer fra Netcompany. Det sker næppe overnight, og derfor er det et opkøb, hvor det vil tage noget tid, førend de store resultater og perspektiver viser sig.
Til gengæld synes risikoen også at være til at overse pga. de fastlåste kunder og den relativt lave købspris, alt taget i betragtning, som man måske godt kan sammenligne med en udlejningsejendom med loyale langvarige lejere med en lidt for lav husleje, som man over tid kan løfte ved at investere, udbygge og forbedre ejendommen og alle dens installationer.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.