Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

NKT bremses af knaphed på produktionskapacitet, investor skal være tålmodig

Steen Albrechtsen

onsdag 04. december 2024 kl. 11:35

Claes Westerlind - NKT

NKT fortsætter sin flotte vækst. Men kabelkoncernen er også ved at nå et niveau, hvor man ikke kan vokse meget mere med den aktuelle kapacitet. Og udvidelserne er først klar i løbet af 2027. Den knappe kapacitet er antageligt også årsagen til, at der i 2024 ikke været så mange store ordrer til NKT. Investorernes tålmodighed skal altså holde til et par år med høj byggeaktivitet og begrænset vækst. Nye målsætninger for 2028 er på vej, og det kan hjælpe med at holde investorernes mod oppe, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse af Q3-regnskabet.

Væksten i markedet for kabler til store energiinfrastrukturprojekter vil være der mange år endnu, og først i 2030’erne forventes forholdet mellem udbud og efterspørgsmål at blive mere balanceret. Det er med andre ord sælgers marked i en del år endnu. Men for NKT er det et kapløb med tiden for at få den størst mulige bid af det voksende marked.

NKT har haft de svært i november, hvor aktien indtil videre er faldet fem pct. efter det amerikanske valg, og kursfaldet var på yderligere otte pct. efter kvartalsregnskabet, hvor omsætningen endda var noget bedre end ventet.

Da indtjeningen kun var marginalt bedre end ventet, betød det implicit, at indtjeningsmarginen var en skuffelse. De store byggeprojekter kan ikke undgå at påvirke produktionen og omkostningsniveauet, selvom der selvfølgelig især er tale om investeringer, der aktiveres i balancen.

Q3-regnskabet indeholdt også en hensættelse til fejlramte kabler, men ledelsen ville ikke sætte tal på. Ligesom det er tilfældet hos eksempelvis Vestas, er den initiale frygt hos investorer og analytikere, at det er et mere omfattende og generelt problem.

Muligvis også fordi der blev henvist til en hensættelse i 4. kvartal sidste år, som dækkede over samme problem. Ledelsen understregede, at det er et mindre problem og ikke ”materielt” i et koncernperspektiv.

Der er fortsat ingen tvivl om, at væksten fortsætter i de store kabelmarkeder de næste mange år. Det gælder også for NKT. Men det store spørgsmål synes lige nu at være, om investorerne har tålmodigheden til at vente på, at de nye fabrikker bliver færdige og leverer det forventede omsætningsløft i 2028 og frem.

NKT har skudt gang i sit investeringsprogram på ca. 1,2 mia. euro, som for alvor vil koste kapital i 2025. Udvidelserne vil først begynde at stå færdig i 2027, hvorefter der naturligt vil være en indkøringsperiode. Derfor vil det sikkert først være i 2028, at det egentlige indtjeningsløft begynder at vise sig fra en øget produktion.

NKT’s ledelse har hidtil estimeret en EBITDA-målsætning på 550 mio. euro i 2028, som skal ses i forhold til forventningen i år på 310-345 mio. euro. Da aktiviteten i markedet – og dermed forudsætningerne for målsætningen – ser ud til at have udviklet sig endnu bedre end antaget, er det ved at være tid for NKT til at revidere målsætningen.

Pessimistisk målsætning

Konsensusestimatet for indtjeningen i 2027 ligger f.eks. på 542 mio. euro. Og givet, at det er år, hvor fabriksudvidelserne formentlig kun vil bidrage i beskedent omfang, står det klart, at den nuværende EBITDA-målsætning på 550 mio. i 2028 synes meget pessimistisk.

På telefonkonferencen ville CEO ikke udelukke, at nye målsætninger kunne komme allerede i 4. kvartal. Men det synes dog lidt mere oplagt at lancere de nye mål næste år i forbindelse med årsregnskabet og forventningerne til 2025. Årsregnskabet 2024 er datolagt til 21. februar 2025.

NKT købte i juni den portugisiske kabelproducent SolidAl til en enterpriseværdi på 192 mio. euro, hvilket svarer til 1,3 x 2023-omsætningen på 150 mio. euro. Målt på indtjening er der en EV/EBITDA-multipel på 9,4 før synergier og 7,0 efter synergier, der forventes realiseret i 2026.

NKT’s egen værdiansættelse ligger meget tæt på de samme multipler, idet man for 2024 ligger omkring 9,5, og baseret på estimaterne vil multiplen målt på 2026 ligge omkring 8. Umiddelbart er det således ikke et eksorbitant køb, men der skal investeres yderligere 50 mio. euro i opgraderinger og udvidelser.

Spørgsmålet er om investorerne har tålmodigheden til at vente til 2027-2028. For de kommende to år er der i konsensusestimaterne f.eks. kun udsigt til en vækst på 6-7 pct. i omsætningen hvert år, og det gør NKT til en dyr aktie. Naturligvis ligger guldet for enden af regnbuen i 2028 og de efterfølgende år, men der skal en del gode nyheder til at holde gryden i kog så længe.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank