Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Novo Nordisk-drømmene fik realitytjek efter ”pris-kommentar”

Steen Albrechtsen

tirsdag 13. august 2024 kl. 17:25

Novo Nordisk-drømmene fik realitytjek efter ”pris-kommentar”

Novo Nordisk sprinter stadig afsted og lægger mange milliarder til omsætningen i år. Væksten i Wegovy-salget i 2. kvartal var dog ikke så stor som ventet. Og sammen med en kommentar om faldende priser var det nok til at forskrække de i forvejen lidt nervøse investorer og deres drømme om fremtiden. Paradoksalt nok gav et godt regnskab fra konkurrenten Eli Lilly igen medvind til Novo, hvilket bekræfter, at al fokus er på at gætte størrelsen af det fremtidige fedmemarked. Et enkelt ”dårligt” Wegovykvartal kan ikke ødelægge festen, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Som investor kan det være svært at være utilfreds med Novo Nordisks regnskab, hvor omsætningen voksede med 25 pct. i både 2. kvartal og for 1. halvår som helhed. Samtidig kan væksten blive højere i 2. halvår, for der guides nu med en omsætningsvækst på 22-28 pct. for hele året. Heri er der taget højde for, at der periodevis stadig kan komme restriktioner på Wegovy-salget pga. manglende produktionskapacitet.

Væksten er i sig selv en vild bedrift, når vi allerede er oppe på et omsætningsniveau i absolutte tal på 133 mia. kr. for 1. halvår og en omsætning for hele 2024 på næsten 300 mia. kr., hvis Novo lander i toppen af det udmeldte vækstinterval på 22-28 pct. i forhold til omsætningen på 232 mia. kr. sidste år. Ikke desto mindre var investorerne ikke tilfredse med regnskabet, og det kostede på aktiekursen, som da dagen var slut stod til et fald på 7 pct.

Det afgørende øjeblik var, da det på telefonkonferencen i forbindelse med Wegovy blev sagt, at der med ”stigende volumen følger faldende priser”. Det blev der bidt mærke i, for lå der heri et vink med en vognstang om, at omsætningen fremover måske ikke bliver helt så høj som ventet, fordi priserne falder?

Novo-ledelsen fik hurtigt trukket i land med konstatering af, at markedsdynamikken fortsat handler om kapacitet og ikke om konkurrence på pris. Priselementet handlede om, at man er begyndt at sælge i 20 USA-stater via den offentlige sygesikring, og at priserne her er lavere.

Med andre ord var budskabet, at Novo bevidst også vil dække den del af markedet, hvor patienterne er ”mere skrøbelige”, og ikke har råd til at betale fuld pris.

Wegovy nåede en omsætning på 11,7 mia. kr. i 2. kvartal, svarende til en fremgang på 57 pct. i faste valutakurser, og det var lidt under forventningen, som lå tættere på 13,5 mia. kr.

Hele 10 mia. kr. af Wegovysalget blev hentet hjem i USA, og det understreger, hvor vigtigt det amerikanske marked er, og her er Eli Lilly en massiv konkurrent. Netop Lilly fremlagde regnskab dagen efter Novo Nordisk, og blev som stærk kontrast til Novos kursudvikling belønnet med en stigning på hele 10 pct.

Selskabet opjusterede solidt, og Wegovy-konkurrenten Zepbound viste flotte salgstal allerede kort tid efter lanceringen i november sidste år. Zepbound nåede en omsætning på 1,2 mia. USD i 2. kvartal og er dermed allerede ikke langt fra Novos nordamerikanske Wegovy-omsætning på 10 mia. kr. Mounjaro, som er diabetesudgaven af Zepbound (ligesom Novos Ozempic er diabetesudgaven af Wegovy) leverede også fornem vækst og et flot salg på 3 mia. USD globalt.

Lillys regnskab kan ses fra to perspektiver: enten indikerer det, at Lilly er lige i hælene på Novo, eller også kan man tage det som en indikation af, at der stadig er fuld tryk på opbygningen af markedet for fedmemedicin, hvor det ikke er efterspørgslen, der er problemet, men kun det knappe udbud. Investorerne tog helt sikkert det sidste perspektiv, og Eli Lillys regnskab gjorde også gode ting for Novo-aktien, der genvandt ca. halvdelen af kurstabet fra regnskabsdagen.

Tager vi de langsigtede briller på, er vi imidlertid ikke i tvivl om, at festen nok skal komme i gang igen, selvom det står klart, at Wegovy-salget nu bliver vurderet med lup hvert eneste kvartal.

På telefonkonferencen var der også en del fokus på 2. halvår, hvor Novo Nordisk vil fremlægge en række data fra pipelinen, som kan give øget tiltro til, at man har en afløser til Wegovy klar i kulissen. Det er tydeligt, at der allerede nu er meget fokus på, hvad der kan komme efter Wegovy, og om Novo er klar til at stå distancen i den konkurrence af 2. og 3. generationsfedmemidler, hvor en lang række store konkurrenter forventes at melde sig på banen.

På kort sigt handler det dog stadig om kapacitet og udbud, og her er der fuld gang i investeringerne hos både Novo og Lilly.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomi/administration
Region Midt
Nyt job
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank