Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Nu skal Kristian Teärs B&O-model stå sin prøve

Morten Sørensen

mandag 25. april 2022 kl. 8:00

Bang & Olufsen kommer under stigende pres, mens den er ved at gennemføre anden fase i CEO Kristian Teärs store plan for virksomheden. B&O satser med nyansættelser og investeringer på yderligere vækst. Det har virksomheden tidligere gjort, for så at blive slået kraftigt tilbage af konjunkturerne. Den historie behøver ikke at gentage sig – men den skaber usikkerhed, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Bang & Olufsens evne til at modstå modgang bliver nu sat på en alvorlig prøve – vel nok hurtigere end virksomhedens ledelse og omgivelser havde regnet med. Tegnene på en økonomisk opbremsning i verdensøkonomien i 2022 kan udvikle sig til en afgørende test af den turnaround-plan, som CEO Kristian Teär har sat i gang.

Tidligere har økonomiske tilbageslag ramt Bang & Olufsens omsætning og indtjeningsevne hårdt. Nu må virksomheden konstatere, at inflationen – og komponentpriserne i særdeleshed – holder sig på et højt niveau, at transportomkostningerne ikke er kommet ned endnu, at Putin-Ruslands krig i Ukraine skaber yderligere usikkerhed om energipriser, og at Corona-restriktioner i Kina kan bremse salget op på dette marked.

Bang & Olufsens melding for tredje kvartal af regnskabsåret 2021/22 trak umiddelbart nedad. Bundlinjen faldt til minus 16 mio. kr. fra plus 13 mio. kr. i samme kvartal året før. Prognosen for hele regnskabsåret blev dæmpet. Der ventes nu en EBIT-overskudsgrad for hele regnskabsåret, der ligger i den lavere ende af den tidligere offentliggjorte ramme på 2-4 procent (mod 1,4 procent i 2020/21) og en fri pengestrøm, der også ligger i den lavere ende af rammen 0-100 mio. kr.

Det har bidraget til at skabe mere usikkerhed om Bang & Olufsen, og virksomhedens markedsværdi er nu næsten halveret over de seneste 12 måneder. Er omverdenen blevet for pessimistisk?

Bang & Olufsen er netop i gang med anden fase af turn-around-planen ”Building Robustness”, blandt andet ved at investere mere i salg, marketing og produktudvikling. Der er indikationer på, at Kristian Teär har skabt en mere stabil model for Bang & Olufsen:

1) Væksten er fortsat høj. Bang & Olufsens omsætning steg 11 procent i tredje kvartal af 2021/22 og har nu præsteret vækstrater på over 10 procent syv kvartaler i træk. Nye produkter slår åbenbart stadig godt igennem på markedet.

2) Bruttomarginen faldt lidt – fra 44,9 procent til 44,0 procent – men imponerede egentlig ved således at holde sig omtrent uændret. Nominelt steg bruttoresultatet til
341 mio. kr. fra 313 mio. kr. i samme kvartal sidste år, selv om ekstra omkostninger til komponenter og transport har kostet 65 mio. kr. De seneste års effektiviseringer og forbedringer af distributionen har tilsyneladende bidraget til stabiliteten.

3) Bang & Olufsen har kunder, der – det formoder virksomheden i hvert fald selv – ikke bliver ramt så hårdt af økonomiske tilbageslag. Det er mennesker, der tjener mere end gennemsnittet, hvis forbrugsevne og –lyst ikke bliver så hårdt påvirket af nationaløkonomisk opbremsning. Hvis den tese er rigtig, kan Bang & Olufsen blive en mere stabil virksomhed, for den bevæger sig i disse år endnu mere i retning af luksussegmentet.

4) Kristian Teär understregede efter udsendelsen af kvartalsmeddelelsen, at Bang & Olufsens samlede adressable market er større, end virksomheden har kunnet nå med sin marketing. ”Så hvis vi gør marketing rigtigt, er der håb om, at vi kan udligne noget af det pres, der kan komme fra inflation og opbremsning i efterspørgslen.”

5) London er et eksempel: Bang & Olufsen udvikler stadig nye salgs- og marketingmetoder, der tilsyneladende er meget effektive. En beslutning om at gøre en særlig indsats i London – mere specifikt i områder, hvor der ifølge Kristian Teär bor mange velhavende careerists – har givet en sell out vækst på 80 procent. Konceptet skal nu overføres til områder med mange potentielle kunder i andre storbyer.

Kristian Teär og hans kolleger planlægger tilsyneladende ud fra, at væksten kan holdes oppe, og Bang & Olufsen gearer ufortrødent sin organisation til yderligere vækst. Virksomheden ansætter ikke mindst nye medarbejdere til udvikling af software og videreudvikling af den teknologiske platform. Det betyder imidlertid også, at omsætningen per medarbejdere i tredje kvartal af 2021/22 er faldet til 729.000 kr. fra 776.000 kr. i samme periode i 2020/21.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank