Underskoven i dansk erhvervsliv halter bagefter med udnyttelse af de nye muligheder i digital transformation. Otte ud af ti bestyrelser ved godt, at digitalisering kan skabe nye muligheder for bedre lønsomhed i virksomheden. Men meget ofte ved topledelserne i SMV virksomhederne ikke, hvordan de skal gribe opgaven an, siger Centerleder Mette Neville, Center for Små og Mellemstore Virksomheder, Århus BSS i dette interview. Hun står i spidsen for et stort udviklingsprojekt, der skal give SMV-bestyrelser konkrete redskaber til ’gør-det-selv.’
Professor Mette Neville er en af hovedmændene bag projektet ”SMV-bestyrelsen som digital katalysator for vækst” som beskrives sådan: ”Digital Katalysator vil ruste SMV bestyrelser til at arbejde strategisk med ny digital teknologi. Som led i projektet får 45 SMV-bestyrelser gennem et et-årigt forløb et digitalt kompetenceløft, og på basis af den viden, der genereres, udvikles konkrete værktøjer og et online læringsforløb, som kan anvendes af bestyrelsen til at identificere og udnytte digitale muligheder til at skabe vækst.” Projektet er støttet af Industriens Fond under temaindkaldelsen Nye Digitale Forretningsmodeller.
ØU: Hvor ser du den største udfordring omkring at få fremmet en digital udvikling i erhvervslivets underskov?
”MN: SMV’erne skal blive meget bedre til at forstå de muligheder, digital teknologi giver for vækst i virksomheden, og analysere hvor den kan skabe størst værdi i virksomheden, så man ikke kommer til at ’hoppe fra sten til sten’. Det kræver, at digitalisering er en naturlig del af det strategiske arbejde. Desværre viser vores undersøgelser, at bestyrelserne ikke føler sig klædt på til denne opgave. Ca. 45 procent af bestyrelserne angiver, at den største udfordring i arbejdet med digitalisering er, at de mangler kendskab til digitale teknologier og har svært ved at analysere, hvor digitalisering kan skabe størst værdi. Ofte er bestyrelsesmedlemmerne plus 50 år, og det er jo ikke altid dem, der har bedst føling med, hvad der er af muligheder i nye digitale forretningsmodeller.”
Hvor langt vurderer du generelt, at SMV’erne er nået omkring digitalisering af forretningen og udnyttelse af mulighederne?
”Mange SMVer er først i gang med at optimere gennem digitalisering af basale papirgange og forretningsprocesser. Herudover er fokus især på digitalisering ud mod kunden, f.eks. relationer og kanaler. Til gengæld ser det meget sløjt ud med at skabe nye forretningsmuligheder gennem anvendelse af f.eks. IoT, kunstig intelligens, Big data, Cloud computing, Digital prototype fremstilling osv. Så der er lang vej til en egentlig digital transformation af SMV’erne.”
Hvor ser du, at SMV virksomhederne skal starte med at sætte ind?
”Vi oplever, at mange SMV’er ikke har overblik over deres forretningsmodel, og at den ikke engang er beskrevet i nogle dokumenter. For at få overblik over hvor digitalisering kan styrke forretningen, skal der være overblik over virksomhedens forretningsmodel og sammenhængen mellem de enkelte byggesten. Så nogle gange mangler bestyrelserne det basale overblik, som er grundlaget for en diskussion af, hvor det giver mening at digitalisere. Analysen af, hvor man så skal investere, afhænger af virksomhedens strategiske mål. Man skal ikke digitalisere for digitaliseringens skyld. Digital teknologi er et middel til at nå virksomhedens mål, og det er derfor vigtigt, at analysen er en del af det strategiske arbejde.”
Det kan vel også være en problemstilling, at mange SMV virksomheder har en stærk ejerleder, som er vant til at have kontrol med det hele, men at han eller hun måske ikke har indsigt i digitaliseringsmulighederne?
”Der er bestemt en problemstilling med, at ejerlederne savner indsigt i de nye muligheder. Det er her vigtigt, at der er digitale kompetencer tilstede i bestyrelsen. Men ejerlederen skal forstå vigtigheden af digitalisering og være indstillet på at gennemføre de forandringer, der kræves. Han skal f.eks. kunne slippe noget af sin kontrol og delegere. Herudover vil ægte digitaltransformation kræve et opgør med de eksisterende siloorganisationer, da digitalisering skal tænkes på tværs i virksomheden, lige fra produktion, til kundeservice, salg/ markedsføring og distribution.”
Jeres projekt tager afsæt i en konkret screening af 45 konkrete virksomheder. Hvornår begynder i at kunne trække erfaringer ud, som andre SMV virksomheder kan anvende?
”Vi arbejder for tiden med at forstå virksomhedernes forretningsmodeller og kortlægge, hvor de er i den digitale udvikling. Vi forsøger også at finde ud af, hvad next step kunne være både kortsigtet og langsigtet. Og vi snakker med virksomhederne om deres organisation, og hvad der skal til for at lykkes. Omkring det digitale kompetenceløft i bestyrelsen afprøves flere modeller, når vi har afsluttet screeningerne: Den ene mulighed er, at bestyrelsen tilknyttes konsulenter i et antal timer. Den anden mulighed er, at bestyrelsen udvides med en relevant digital kompetence, og den tredje er, at hele bestyrelsen gennem et uddannelsesforløb, vi udvikler sammen med DTU-Business, får et digitalt kompetenceløft.”
Hvor følger I så med i, hvad der sker i de enkelte virksomheder?
”Vi følger bl.a. op efter hvert andet bestyrelsesmøde, for at se om bestyrelsen faktisk får taget fat på digitaliseringsprocessen, og hvordan de gør det. Og også hvad der har virket, og hvad der ikke har virket. I det hele taget indsamler vi alle erfaringer med henblik på at skabe et læ-ringsforløb og redskaber, som andre virksomheder også kan anvende.”
Økonomisk Ugebrev vil det kommende år følge projektet og dække erfaringerne i en artikelserie. Projektet er et samarbejde mellem Center for Små og Mellemstore Virksomheder, Aarhus School of Business and Social Sciences (BSS), Danmarks Tekniske Universitet (DTU Business), Væksthus Midtjylland og det digitale bureau Gejst/Studio.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.