Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Nyt politisk fokus på revisors skatterådgivning

Morten W. Langer

fredag 08. december 2017 kl. 13:13

Ændrede fortolkninger af, hvad revisor må yde af skatterådgivning i børsnoterede selskaber, som Erhvervsstyrelsen har indarbejdet efter lovens vedtagelse, får nu flere folketingspolitikere på barrikaderne. FSR’s og DI’s stærke lobbyarbejde over for Erhvervsstyrelsen ser nu ud til at give bagslag.

Flere folketingspolitikere frygter nu, at den lovgivning, de var med til at vedtage om ændring af revisorloven og afgrænsning af revisors adgang til at yde skatterådgivning i børsnoterede selskaber, nu skrider alvorligt. I den seneste udsendte vejledning om revisors skatterådgivning, som skal fastlægge de præcise grænser, er der skabt flere huller, som åbner en ladeport for revisors skatterådgivning på felter, som ellers var erklæret forbudte.

Ida Auken fra de Radikale har stillet spørgsmål til erhvervsministeren om, hvorvidt Erhvervsstyrelsen nu lægger op til, at revisor alligevel kan levere klart ”forbudte ydelser” – i modstrid med EU’s forordning. Spørgsmålet lyder: ”Kan ministeren bekræfte, at der ikke er hjemmel i revisorforordningen til at indføre en bagatelgrænse, hvorefter ydelser, der ifølge forordningen er forbudte at yde til revisionsklienter af interesse for offentligheden, og hvor der ikke i forordningen er hjemmel til nationalt at fravige forbuddet, alligevel kan udføres for disse, såfremt de vurderes at være af bagatelagtig karakter?”

Ministeren har endnu ikke svaret Ida Auken. Men revisoreksperter oplyser over for Økonomisk Ugebrev, at Erhvervsstyrelsens vejledning har indbygget en stor elastik. I vejledningen hedder det, at ”hvis enkelte elementer falder ind under de forbudte ydelser, vil det derfor være nødvendigt, at revisor afstår fra at rådgive om denne del. En forbudt ydelse kan derfor ikke blive tilladt ved, at den indgår i større eller mindre omfang i en tilladt ydelse. Det antages dog, at hvis enkelte elementer udgør en forbudt ydelse og er af bagatelagtig karakter, falder den uden for bestemmelsen. Fastlæggelsen af denne bagatelgrænse må foretages konkret fra sag til sag (kursiveret af Red.)” Jesper Petersen fra Socialdemokratiet har stillet tre spørgsmål til ministeren om en anden del af reglerne om revisors skatterådgivning, hvor der tilsyneladende i den aktuelle fortolkning åbnes en ladeport for revisors adgang til at rådgive virksomhederne om skat, trods oplagte risici for selvrevision, som man netop søger at undgå med de nye regler. Et af spørgsmålene lyder sådan: ”Kan ministeren bekræfte, at revisor selv fastlægger væsentlighedsniveauet, når revisor skal afgøre, om der må leveres en bestemt skatteydelse til den reviderede virksomhed, og at væsentlighedsniveauet for en stor dansk PIE-virksomhed kan udgøre et stort 9 cifret beløb?”

Ministeren svarer groft sagt ja. Svaret lyder blandt andet, at ”revisor skal, inden denne påtager sig rådgivningsopgaven, vurdere, hvorvidt den beløbsmæssige indvirkning af skatteydelsen på regnskabet forventes at ligge under det af revisor fastsatte væsentlighedsniveau i henhold til ISA 320. Det af revisor fastsatte væsentlighedsniveau er omfattet af den kontrol, der udføres i forbindelse med den lovpligtige kvalitetskontrol af revisionsvirksomheder.”

I store virksomheder kan dette væsentlighedsniveau udgøre millionbeløb for størrelsen af den potentielle fejl, oplyser ministeren. Baggrunden er, at efter revisorlovens § 24 a må revisor kun levere en tilladt skatte- eller vurderingsydelse, hvis ydelserne hver for sig eller samlet ikke har nogen væsentlig indvirkning på de reviderede regnskaber. Jesper Petersen spørger også, om ”ministeren kan bekræfte, at det under lovbehandlingen af ændringerne af revisorloven (L 146, folketingsåret 2015-2016) var ministerens opfattelse, at revisor ikke måtte komme med anbefalinger til skatteløsninger til brug for incitamentsordninger til ledelsen i den reviderede virksomhed, men at Erhvervsstyrelsens nuværende udkast til vejledning på baggrund af den ændrede revisorlov indebærer, at revisor alligevel godt må komme med sådanne anbefalinger?” Dette svarer ministeren også ja til.

Til Økonomisk Ugebrev siger Jesper Petersen, at han finder det problematisk at Folketinget ret beset har stemt for den nye revisorlov på grundlag af forkerte oplysninger. Han vil nu overveje, om de skal gå videre med sagen: ”Ministerens svar bekræfter, at der er ændret i forhold til de oplysninger, vi fik under lovbehandlingen. Der er tale om en væsentlig problemstilling, og oplysningerne, vi har fået, var ikke korrekte. Nu overvejer vi, om vi skal tage fat i ministeren omkring denne sag” siger Jesper Nielsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank