Det er tilladt at være heldig – også under en uforudsigelig krise. Og heldig har rekrutteringsfirmaet Odgers Berndtson været under coronakrisen. Mange virksomheder udskød rekruttering af nye medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer, hvilket for mange rekrutteringsfirmaer betød nedgang i omsætningen i 2020. Men Odgers Berndtson oplevede tværtimod større efterspørgsel efter nogle af de kompetencer, som firmaet har satset på, fortæller bestyrelsesformand Troels Gjerrild i dette interview.
”Vi har gennem ca. 15 år uddybet vores CFO-kompetencer og har et stærkt brand på området. Gennem coronaen har vi haft mange opgaver af den art. Mange CFO’er løb simpelthen batterierne flade i en periode, hvor de skulle lave mange flere scenarieplanlægninger end sædvanligt. For nogle af dem var det uvant. Vi så det samme billede under finanskrisen, hvor der også var mange rekrutteringer af økonomidirektører”, siger bestyrelsesformand Troels Gjerrild.
”Jeg vil også slå på, at vi gennem årene har arbejdet mere for firmaer på det digitale område, og de har jo haft kronede dage under nedlukningen. På samme måde har vi også haft mange opgaver inden for f.eks. bygge- og anlægsbranchen”, uddyber han.
ØU: Er de tendenser så fortsat ind i 2021, hvor der jo også var nedlukninger langt ind i året? ”Ja. Jeg kan allerede nu afsløre, at vi kommer bedre ud af 2021 end af 2020, og på basis af de samme tendenser – dog lidt mere arbejde for it-virksomheder og lidt mindre aktivitet på CFO-rekruttering.”
Omkring CFO’erne – hvad gør de, når batterierne er flade? Det vil jo ikke ændre sig, blot fordi de skifter til samme stilling i en anden virksomhed. ”Mange gange skal de bare have tre måneder til at lade op igen. Der har været så stort pres på dem under nedlukningen, hvor de måske har skullet ændre budgetterne fire eller syv gange. Det er opslidende, for mange af økonomifolkene er mere vant til at kigge bagud end fremad. Det har været en ny disciplin for dem at skulle lave scenarieplanlægning.”
”Men vi har også kunnet se, at profilerne har ændret sig lidt her under coronaen. Vi har rekrutteret flere personer med mere hjerte – ikke i modsætning til hjerne, men som et supplement. Det relaterer sig meget til dagsordenen med bæredygtighed. Men der har også været behov for mere erfaring. I en periode har det været ren ærtesuppe, når man kiggede ud af forruden, og her har mange af dem, der har haft succes, haft mod og erfaring. De har været igennem en krise før.”
Men den seneste krise før coronaen er jo helt tilbage til finanskrisen? ”Ja, og vi har netop kigget tilbage i bøgerne og set, hvordan vi gjorde det dengang. Også dengang kom vi ud med overskud, selv om det var en svær periode.”
Inden coronaen var en af de store tendenser en internationalisering af topchefrekruttering. Mange danske virksomheder er i dag ledet af udlændinge. Hvordan har det udviklet sig, mens der bl.a. har været restriktioner på rejser? ”Under coronaen har der været lidt flere lokale searches. Vi er selv med på internationaliseringsbølgen og har et kæmpe netværk i både Europa og resten af verden. Men kunden har gerne villet møde slutkandidaten, og ham har det måske ikke været muligt at flyve ind fra Frankrig. Derfor er det i nogle tilfælde endt med, at man valgte en dansk, eller i hvert fald en herboende, kandidat. Det har lettet sig igen, men vi har også set virksomheder, hvor udenlandske ledere simpelthen valgte at sige deres jobs op, fordi det ikke var muligt for dem at pendle, som de var vant til.”
Da det virkelig brændte på i foråret 2020, talte man meget om, at virksomhedernes ledelser – både bestyrelser og direktioner – var hårdt hængt op og arbejdede som et hold. Var der i den situation nogle, som valgte at springe ellers planlagte fornyelser af holdet over? ”Vi har været ude for nogle stykker, der simpelthen ventede med at gå på pension. Når man pludselig står med en uforudsigelig fremtid, er det bedre, at virksomheden bliver ledet af en, der kender den. Men det er mere udpræget under topledelsen. Vi arbejder med strategiske ansættelser, og det er også en del af baggrunden for vores fremgang. Når det gælder funktionschefer og specialister har der slet og ret været ansættelsesstop i mange virksomheder.”
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.