Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ørsted slår internationale konkurrenter på klimamål

Claus Strue Frederiksen

onsdag 28. august 2024 kl. 17:55

Ingrid Reumert

Ørsted slår internationale peers som E.ON, RWE og Iberdrola på centrale klimamålepunkter. En undersøgelse udarbejdet af Økonomisk Ugebrev viser, at Ørsted har reduceret sit klimaaftryk betydeligt mere end konkurrenterne både på kort og mellemlangt sigt. Ørsted har også det laveste intensitetsaftryk i peer gruppen. Eksempelvis udleder tyske RWE fire gange mere drivhusgas end Ørsted pr. omsat million kroner. Redaktør Claus Strue Frederiksen indleder her en artikelserie, hvor store danske selskabers klimaresultater sammenlignes med internationale peers.

Økonomisk Ugebrev har undersøgt, hvordan Ørsted klarer sig på klimaområdet i forhold til internationale peers. Undersøgelsen viser, at Ørsted – ud af en gruppe på fem europæiskbaserede energiselskaber – er bedst på tre ud af fire centrale målepunkter.

Særligt når det gælder reduktion af det samlede klimaaftryk, det vil sige inklusiv scope 3, som omfatter værdikæden, herunder leverandører, er Ørsted markant bedre end konkurrenterne.

Ørsted har reduceret sit samlede scope 1, 2 og 3 aftryk af drivhusgas (GHG) fra 13,5 mio. ton i 2022 til 7,2 mio. i 2023, altså en reduktion på 47 pct. Det er markant mere end konkurrenterne. Eksempelvis er det fem gange mere end den spanske energikoncern Iberdrola, der det seneste år har reduceret sit samlede klimaaftryk med ni pct. Og dobbelt så meget som tyske RWE, der har reduceret med 23 pct.

Ørsted har desuden reduceret sit samlede scope 1, 2 og 3 GHG-aftryk med 73 pct. de seneste tre år. Det er over dobbelt så meget som de næstbedste selskaber, portugisiske EDP og tyske E.ON, der i samme periode har reduceret klimaaftrykket med 35 pct. På sidstepladsen ligger RWE, som de seneste tre år blot har reduceret sit samlede GHG-aftryk med 10 pct.

Ingrid Reumert, Senior Vice President, chef for globale stakeholderrelationer i Ørsted, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at Ørsted er glad for, at europæiske energiselskaber de seneste år har reduceret deres klimaaftryk betydeligt – samtidig er Ørsted naturligvis stolt over at være det energiselskab, der har leveret de største reduktioner.

”Vores arbejde stopper ikke her. Vi er på vej mod helt at udfase brugen af kul i år og arbejder sammen med vores leverandører på konkrete initiativer til at reducere udledninger fra eksempelvis stål til vores havvindmøller”, siger Ingrid Reumert.

Også når det gælder det såkaldte intensitetsaftryk – hvor meget drivhusgas et selskab udleder set i forhold til selskabets omsætning – er Ørsted i front. I 2023 omsatte Ørsted for 79.255 mio. kr. og havde et samlet GHG-aftryk på 7,2 mio. ton. Ergo: Ørsted udledte 91 ton GHG pr. omsat million kroner. Til sammenligning udleder RWE 392 ton GHG pr. omsat million kroner, altså fire gange mere end Ørsted.

Ifølge Ingrid Reumert giver intensitetsaftrykket målt på scope 1, 2 og 3 aftryk pr. omsat million kroner en god indikation af, hvor langt en virksomhed er nået med sin grønne transformation på tværs af hele værdikæden: ”Det er trods alt handling, der tæller. Klimahandling har længe været en integreret del af Ørsteds strategi. Både disse tal og vores reduktioner af absolutte udledninger viser, hvordan Ørsted igennem den seneste årrække er lykkedes med at omsætte vores videnskabeligt baserede klimamål til konkret handling på den korte bane.”

Ingrid Reumert understreger i den forbindelse, at Ørsted var det første energiselskab i verden til at få et klimamål om netto-nul udledninger i hele værdikæden valideret af Science Based Targets initiative.

På et punkt må Ørsted dog nøjes med andenpladsen. De seneste fem år har EDP Group reduceret GHG-aftrykket fra selskabets egne operationer, det såkaldte scope 1 og 2 aftryk, med hele 73 pct. I samme periode har Ørsted reduceret sit scope 1 og 2 aftryk med 55 pct. – hvilket dog stadig er dobbelt så meget som spanske Iberdrola, der blot har reduceret med 22 pct.

Økonomisk Ugebrevs undersøgelse af fem europæiske energigiganter viser, at Ørsteds klimaresultater på udvalgte målepunkter er markant bedre end selskabets nærmeste konkurrenter. Der er således fortsat god grund til at betragte Ørsted som en grøn frontløber.

Claus Strue Frederiksen

Læs ”Sådan har vi gjort” her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank