Ørsted slår internationale peers på skattetransparens. Med 12 point ud af 14 mulige i ØU’s årlige Tax Governance Rating ligger det danske energiselskab i toppen af peergruppen. Eksempelvis opnår tyske RWE blot 4 point. Økonomisk Ugebrevs undersøgelse af udvalgte peergrupper viser også, at internationale energivirksomheder generelt klarer sig godt på skattetransparens og langt bedre end globale medicinalgiganter og rederikoncerner, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.
Med 12 point ud af 14 mulige indtager Ørsted førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2024 for store internationale energikoncerner. Økonomisk Ugebrevs undersøgelse viser, at det danske energiselskab præsterer klart bedre på skattetransparens end konkurrenter som tyske RWE og spanske Iberdrola.
Som en del af årsrapporten har Ørsted de seneste år udgivet et selvstændigt kapitel om skattebetalinger og ansvarlig skatteadfærd. Og som eneste selskab i peergruppen offentliggør Ørsted en komplet oversigt over betaling af selskabsskat for samtlige lande, som det danske energiselskab opererer i.
Pernille Nygaard Rasmussen, Head of Tax i Ørsted, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at Ørsted i en årrække har haft ambition om at være på forkant med udviklingen og vise, at Ørsted agerer som en ansvarlig skatteyder i de lande, selskabet opererer i.
”Land-for-land rapporteringen har været en naturlig del af den udvikling. Vi tror på, at transparens bidrager til at fremme den fælles tillid, der er afgørende for et retfærdigt og effektivt skattesystem, og vi er derfor også meget glade for (ØU, red.) ratingen”, siger Pernille Nygaard Rasmussen.
Ringest i peergruppen ligger to tyske energiselskaber, E.ON Group og RWE, med henholdsvis 3 og 4 point. Den beskedne pointhøst skyldes blandt andet, at de to selskaber ikke oplyser tilstrækkeligt om brug af skatteincitamenter eller eventuelle aktiviteter i skattely til at opnå point i disse målepunkter – desuden oplyser selskaberne heller ikke om deres samlede skattebidrag, fordelt på afholdte og opkrævede skatter.
Generelt klarer de fem internationale energiselskaber sig godt: Med et snit på 7,4 point slår energiselskaberne det danske eliteindeks – gennemsnitsscoren for C25 i ØU Tax Governance Rating 2024 er 7,3 point.
Peergruppen af internationale energivirksomheder klarer sig langt bedre på skattetransparens end de globale medicinalgiganter og rederikoncerner, som Økonomisk Ugebrev har undersøgt.
Energiselskaberne scorer næsten dobbelt så højt på skattetransparens som medicinal- og rederigiganterne, der i snit opnår henholdsvis 3,8 og 4,0 point.
Eksempelvis oplyser ingen af undersøgelsens fem globale rederigiganter, herunder A.P. Møller–Mærsk, om deres samlede skattebidrag fordelt på afholdte og opkrævede skatter. Og i peergruppen af globale medicinalgiganter er det kun danske Novo Nordisk, der rapporterer herom – for de internationale energikoncerner er det tre ud af fem, altså 60 pct.
Peergruppen af bryggerigiganter, der blandt andet tæller Carlsberg og Royal Unibrew, opnår samme gennemsnit som energiselskaberne, nemlig 7,4 point. Gruppen trækkes op af de to danske selskaber, Carlsberg med 9 point og Royal Unibrew med 11.
Generelt klarer de danske selskaber sig markant bedre på skattetransparens end deres internationale peers. Læs hele artiklen her.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.