Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Offentlige ESG-ratings ventes at forstærke pres på selskaber

Joachim Kattrup

torsdag 13. august 2020 kl. 7:00

Flere globale ESG-ratingbureauer har eller vil offentliggøre dele af deres ESG-vurderinger af de større børsnoterede virksomheder gratis. Selv forklarer ESG-ratingbureauerne, at de vil bidrage til gennemsigtighed og presse på for en mere bæredygtig udvikling. Men i virkeligheden promoverer ESG-ratingbureauerne sig overfor markedet, fordi de forbereder sig på kommende regulering. De strides om retten til et marked, der næste år forventes at skulle tælles i milliarder. En kraftig konsolideringsbølge de sidste par år understreger, at ”The Winner Takes It All”.

ESG-rating og -data har hidtil været forbeholdt professionelle investorer. Det er de stadig i relation til dybdeborende analyser og adgang til underliggende data. Men en række globale ESG-ratingbureauer har nu gjort deres generelle ESG-vurderinger af globale selskaber offentligt tilgængelige.

Senest har det franskbaserede globale ESG-ratingbureau Vigeo Eiris meddelt, at de inden længe gør deres ESG-vurderinger offentlige for alle. Vigeo Eiris’ beslutning sker i kølvandet på lignende tiltag fra flere af de andre helt store ESG-ratingbureauer. Sustainalytics ESG-ratings kan gratis findes på Yahoo Finance, hvor også ISS’ governance-score nu kan aflæses.

Også MSCI og Arabesque har etableret gratis versioner, ligesom mange andre store ESG-ratere har oplyst, at de vil tilbyde delvist gratis adgang til generelle ESG-vurderinger. Det gælder fx S&P, FTSE Russell og RepRisk.

”Den offentlige udgivelse af disse data er med til at skabe et miljø, hvor presset for at demonstrere og forbedre ESG-resultater er både top-down fra investorer, og bottom-up fra civilsamfundet”, oplyser Vigeo Eiris til det engelske medie Responsible-Investor.

Nogenlunde samme forklaring kom fra MCSI, da de sidste år åbnede for deres ESG-vurderinger af næsten 3000 børsnoterede virksomheder. ”Vi ønsker at opmuntre til åben diskussion blandt investorer og virksomheder om, hvordan man forbedrer bæredygtighed”, hed det fra MSCI ved lanceringen.

Det er ikke helt forkert, at tilgængelige data skaber et bedre og mere oplyst informationsniveau samt presser på for mere bæredygtighed. Men det er ikke hele sandheden om, hvorfor ESG-ratingbureauerne nu viser sig mere offentligt frem.

Konsolidering i et milliardmarked
Én åbenlys anden forklaring er, at salg af ESG-data er et stærkt voksende marked, der forventes at ramme én milliard dollars næste år. En tredje og ligeså plausibel forklaring er også, at EU-systemet arbejder på at etablere en lovramme for ESG-rating, der skal være standarden og gælde for hele den finansielle sektor i EU – herunder de børsnoterede virksomheder.

Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) fik blandt andet sidste år til opgave at undersøge en løsning på ”ESG-ratings manglende juridiske bindende definition og sammenlignelighed samt de manglende juridiske krav for at sikre gennemsigtighed i de underliggende metoder.”

Med andre ord er det mere end sandsynligt, at EU indenfor de kommende år præsenterer lovgivning for hvilke rammer og metodikker, som gælder for ”officielle ESG-vurderinger”.
Som beskrevet over de sidste par år i en række artikler på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar, er EU systemet allerede godt i gang med at reformere andre finansielle rammebetingelser, så de meget præcist definerer hvad en bæredygtig investering er.

Også den europæiske centralbank, ECB, har efterspurgt ensartede ESG-vurderinger baseret på fælles standarder. ”The ECB supports work towards a single European – or eventually international –standard for ESG reporting”, skriver ECB i et svar til EU-Kommissionen om den kommende opdatering af direktivet for ikke-finansiel rapportering. Heri gør ECB også opmærksom på problemerne med de nuværende markedsdrevne ESG-vurderinger, som ECB ikke mener er ret brugbare til risikovurderinger i investeringer.

Udsigten til standardiserede ESG-metodikker øger konkurrencen på markedet for ESG-rating. Derfor har branchen i de senere år også kraftigt konsolideret sig på helt samme måde, som det gælder indenfor kredit rating. For eksempel har S&P’s og Moody’s købt dele af hhv. RobecoSAM og Vigeo Eiris. MSCI har ovetaget GMI Ratings, ISS har opkøbt Oekom Research og Morningstar ejer nu helt Sustainalytics.

Joachim Kattrup

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank