Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Opbrud i global handel smertefuld, men tiltrængt

Morten W. Langer

mandag 12. maj 2025 kl. 11:15

Kære læser

I en tankevækkende analyse skriver det amerikanske finanshus Merrill Lynch under overskriften ”The Inconvenient Truth: The Reordering of Global Trade—While Painful—is Long Overdue”, at den aktuelle toldkrig er smertefuld, men nødvendig.

Jeg vil gennemgå nogle af finanshusets refleksioner, som virker logiske og sammenhængende, uden at jeg skal tage stilling til, om Trumps toldkrig bliver håndteret hensigtsmæssigt. Udgangspunktet er, at omstruktureringen af det globale handelsmiljø, som verdens største importør – USA – har igangsat, vil blive smertefuld og forstyrrende.

Siden ”Befrielsesdagen” den 2. april er globale forsyningskæder blevet rystet, virksomhedsprognoser er blevet droppet, og den amerikanske forbruger- og erhvervstillid er faldet, hvilket øger sandsynligheden for en recession – ikke kun i USA, men globalt.

Amerikas skift mod et højere – endnu uafklaret – toldniveau er et chok for et system, der længe har været vant til, at USA var sidste udvej som køber. På sit højdepunkt i år 2000 stod USA med kun 4,7 pct. af verdens befolkning for 19,1 pct. af verdens import. USA’s andel af den globale vareimport i 2024 på 13,5 pct. er stadig højere end Kinas 10,7 pct. og langt foran de store økonomier i Europa.

Som verdens største kunde på varemarkedet var USA den primære drivkraft for global vækst i anden halvdel af det 20. århundrede. Amerikansk bistand hjalp med at genopbygge krigshærgede Europa og Japan, mens USA’s villighed til at køre med handelsunderskud støttede eksportdrevet vækst i først Japan, derefter de nye industrialiserede asiatiske økonomier (Hongkong, Taiwan, Sydkorea og Singapore), dernæst Sydøstasien og til sidst Kina, skriver finanshuset. Som nettoimportør af energi bidrog USA’s efterspørgsel efter råolie og andre råvarer til væksten i Mellemøsten og Latinamerika.

Finanshuset skriver, at den USA-ledede globale handelsorden har hjulpet milliarder af mennesker – især i Kina – ud af fattigdom. Den har bidraget til fremvæksten af en middelklasse i vækstmarkeder og sat gang i demokratisering i mange regioner. Det globale BNP voksede i gennemsnit 4 pct. årligt mellem 1950 og 2020, sammenlignet med 1,6 pct. årligt fra 1820 til 1950. Globaliseringen blomstrede, og verdens eksport som andel af det globale BNP steg fra 12 pct. i 1960 til en top på 31 pct. i 2022.

Denne globale handelsordning gavnede selvfølgelig også USA. Fremvæksten af arbejdstagere og forbrugere i vækstlande skabte nye markeder og ressourcer for amerikanske multinationale selskaber. Og da verden blev oversvømmet med amerikanske dollars – som følge af USA’s voksende handelsunderskud – blev disse dollars recirkuleret tilbage til USA, hvilket hjalp med at drive kreditbaseret vækst blandt amerikanske husholdninger og den amerikanske stat. Systemet fungerede altså for begge parter – indtil det ikke længere gjorde.

Verden er blevet så vant til og afhængig af amerikanske forbrugere, at det sidste år, USA havde overskud på varehandlen (1975), var året, hvor diskotekmusik var populær, og ”Dødens Gab” var sommerens biografhit. Samlet beløber USA’s samlede handelsunderskud siden 1976 sig til svimlende 22 billioner dollar i grænseoverskridende velstandsoverførsel. Det er en stor regning – og én, USA ikke længere kan eller ønsker at betale, hedder det.

Oveni kommer, at et halvt århundrede med statsunderskud i USA har ødelagt dele af den amerikanske produktionssektor, elimineret vellønnede jobs og lønninger, ødelagt lokalsamfund og bidraget til økonomisk desperation i hele landet. Og nu – hvor USA konkurrerer tæt med Kina om mange avancerede teknologier med betydning for national sikkerhed – er der stort set ingen tolerance tilbage for massive handelsubalancer i USA.

Den regelbaserede, frit markedsstyrede og gensidigt afhængige verden er ved at forsvinde – og i stedet formes en ny global handelsorden, hvor produktionsstedet er vigtigere end omkostningerne. Det amerikanske skifte i toldpolitik – hvor toldsatserne nu er på niveauer, man ikke har set i over 100 år – understreger denne drejning.

Kristalina Georgieva, direktør for IMF, har beskrevet situationen sådan: “Handelskonflikten er som en gryde, der har simret længe og nu koger over.”

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank