Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Overset engagement potentiale i virksomhedsobligationer

Økonomisk ugebrev

fredag 20. april 2018 kl. 16:58

De fleste danske og internationale institutionelle investorer går glip af en betydelig potentiel gevinst ved at undlade systematisk engagement med de virksomheder, de giver lån til gennem investering i virksomhedsobligationer.

Mere end 90 procent af de 50 største institutionelle investorer i Danmark og de knap 2.000 underskrivere af PRI udøver engagement – altså aktivt ejerskab – primært overfor de virksomheder, de ejer aktier i. Men når det kommer til virksomhedsobligationerne, er det kun 23 procent af PRI-underskriverne, som konsekvent forsøger at påvirke de virksomheder, de giver obligationslån til med henblik på større inddragelse af miljø, sociale forhold og gode ledelsesprincipper (ESG).

Det fremgår af en ny rapport ”ESG Engagement for Fixed Income Investors”, udgivet af investornetværket PRI. Den bygger på indsigt fra godt 25 af de mest erfarne eksperter og institutionelle investorer på området.

En række empiriske undersøgelser viser en klar positiv sammenhæng mellem inddragelse af ESG og det finansielle afkast på virksomhedsobligationer. Rapporten henviser bl.a. til ”Pricing ESG Risks in Credit Markets”, Hermes 2017 og “Sustainable Investments and Bond Returns”, Barclays 2016.

Derudover påpeges det, at engagement med udstederne af virksomhedsobligationer kan bidrage til at løse udfordringerne omkring klimaændringer, korruption og brud på menneskerettigheder m.v. Det kan ske med helt almindelige virksomhedsobligationer men også via særligt øremærkede grønne eller sociale virksomhedsobligationer, som f.eks. bygger på FN’s 17 verdensmål.

Barrierer og anbefalinger
Mange institutionelle investorer søger at opnå disse fordele gennem engagementdialoger med virksomheder, hvor der ikke skelnes mellem om relationen bygger på aktier eller virksomhedsobligationer.

Men ifølge rapporten står en række barrierer og myter i vejen for at udnytte det fulde potentiale.

En af de mest udbredte er, at obligationsejere ikke har en juridisk ret til at øve indflydelse på virksomhederne, fordi de formelt ikke ejer en del af virksomheden og ikke har stemmeret. Men hertil siger en repræsentant fra Hermes: ”Vi er alle interessenter i en virksomhed, som har en værdi, der, hvis den øges, er positiv for både aktionærer og långivere”.

En anden udbredt opfattelse er, at obligationsejerne ikke har samme magt som aktionærerne til at øve indflydelse på virksomhederne. Men det afvises også af eksperterne med henvisning til, at virksomhederne bliver stadig mere afhængige af lånekapital fremfor egenkapital gennem aktier. Siden 2006 har den eksterne finansiering gennem virksomhedsobligationer til amerikanske virksomheder således været otte gange så stor som finansieringen gennem ny aktiekapital.

Andre barrierer kan være, at konkurrencelovgivningen i visse lande lægger begrænsninger på engagement aktiviteterne. Derudover kan det være vanskeligt at finde frem til andre ejere af virksomhedsobligationer, man kan alliere sig med.

Rapporten indeholder en række anbefalinger til at overkomme barriererne og give engagement aktiviteterne størst mulig effekt. En af dem er om muligt at engagere med virksomhederne forud for udstedelsen af virksomhedsobligationerne for at få indflydelse på de vilkår, der lægges fast i lånedokumenterne. Der henvises til, at private placement af virksomhedsobligationerne giver mulighed for langt større indflydelse, end hvis de erhverves på det almindelige marked.

Indflydelsen kan også øges gennem collaborative engagement sammen med andre obligationsejere. Endelig anbefales det at prioritere de vigtigste engagement cases, at have mål for hvilke resultater der ønskes opnået hvornår, og at måle og rapportere om hvad der er opnået.

Artiklen er skrevet af Erik Alhøj, direktør for Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer om aktivt ejerskab og ansvarlige investeringer i samarbejde med MSCI ESG Research.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank