Boganmeldelse: Prognoser skyder som regel ved siden af, og derfor dur de sjældent. Fremtidsforskere tager næsten altid fejl. Ledere må lære at styre i ukendte farvande, skriver entrepreneuren, virksomhedslederen og forfatteren Margaret Heffernan, i sin nye bog med den slående titel ”Uncharted – How to Map the Future Together”. Bogen er skrevet før coronakrisen, men alle erhvervsledere burde have læst den, inden de begyndte at håndtere konsekvenserne af coronakrisen, skriver journalist Hugo Gaarden i denne anmeldelse af bogen.
Margaret Heffernan gør indledningsvis opmærksom på, at næsten alle – ledere som almindelige mennesker – har meget svært ved at se uhildet og fordomsfrit på en udvikling eller en stor kompleks problemstilling. Enten tror de fuldt og fast på gamle fordomme og erfaringer, eller også tror de bare på deres egen mavefornemmelse eller ”genialitet”.
Hun nævner ikke præsident Donald Trump, men hans totale ignorering af ekspertise og erfaringer, og hans tro på sine impulser, ville formentlig have fået et helt kapitel i bogen.
Med gode tankevækkende eksempler illustrerer hun, hvor ofte vi er gået galt i byen. I den nuværende situation kunne vi – herunder europæerne – lære af Kinas og de østasiatiske demokratiers effektive håndtering af krisen. Men vi har været blinde for den kendsgerning, at nogle gjorde det bedre end os.
Det belyser hun også fra den nyere militærhistorie, hvor f.eks. briterne brugte erfaringen fra borgerkrigen i Nordirland, da de gik i krig i Irak. Det var en helt forkert strategi, fordi de ikke først satte sig ind i forholdene på stedet – herunder befolkningens holdninger.
Kompleks eller kompliceret
Den amerikanske general Stanley McChrystal skelner mellem kompliceret og kompleks. Er en situation kompliceret, kan den lettere styres, fordi der blot er mange elementer i udviklingen. De er kendte. Men er den kompleks, er det udtryk for, at intet fungerer lineært, og at alt flyder. Der er mange ukendte faktorer. Dét gør forudsigelser og handlinger vanskelige.
Et andet eksempel: Apples iPhone laves af dele fra over 20 lande. Det gør en produktion kompliceret. Men hvis en politisk konflikt vil hindre Apple i at producere i Kina eller hos virksomheder, som USA vil boykotte, så begynder produktionen at blive kompleks, for så kan Apple ikke bare flytte produktionen, men skal tænke meget politisk.
Forfatteren henviser til en analyse, der viser, at jo mere anerkendte og accepterede forudsigelser er, desto mere fejlbehæftede er de. Vi er ikke i stand til at lave præcise prognoser, og somme tider er prognoserne mere skadelige end gavnlige. I dag er det især et problem, at mange tror på teknologien, herunder brugen af kunstig intelligens, som en løsning på næsten alt. Men algoritmer er ikke andet end meninger, der er klædt i tal, skriver hun.
Det er stadig nødvendigt at tænke selv
Faren ved at tro på teknologien er, at det frister brugerne til at tænke mere på teknologien end til at tænke selv (bruger man GPS, behøver man ikke huske vejen eller kunne læse et kort), og vi fristes til at overgive os helt til teknologien eller bare opgive. Men vi kommer ikke uden om at erkende, at det afgørende er at tage stilling til dét, vi ikke aner noget om. De gamle katedraler blev bygget af folk, der ikke vidste, om de blev stående. De prøvede sig frem. Der var ingen prognose at bruge.
Ledere skal styrke nysgerrigheden, forestillingsevnen og modet til at prøve noget nyt og anderledes, skriver Margaret Heffernan. Epidemier udvikler sig forskelligt. Derfor kan man ikke bruge erfaringen fra en tidligere epidemi lige over. Derfor må ledere have evnen til at tro på menneskets evne til at stille spørgsmål og løse problemer på en unik måde.
Naturen og menneskekroppen består af et utal af ”aktører”, og der skal være åbenhed for dét, hvis man vil kunne lave en plan for at komme gennem en krise. Og man skal først og fremmest erkende, at alle mennesker skal involveres og have en betydning. Er det ikke coronakrisens lære? Fremtiden vil altid være uncharted.
Uncharted, Margaret Heffernan, Simon & Schuster, 353 sider, 26 euro.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.