Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Peer Group Rating 2024 – Vinder: Zealand red højt på fedme, hypen stilnede i 2H

Steen Albrechtsen

tirsdag 21. januar 2025 kl. 11:25

adm. direktør i Zealand Pharma, Adam Steensberg. FOTO: Stine Bidstrup
Adm. direktør i Zealand Pharma, Adam Steensberg. FOTO: Stine Bidstrup

På et og tre års sigt har Zealand outperformet sine konkurrenter på aktiekursudvikling. Men det var særligt i 2024, at konkurrenterne for alvor blev sat til vægs med en stigning for Zealand på over 91 pct. Kodeordet er en meget stærk positionering inden for fedme. Den øvrige del af forretningen har ikke imponeret.

Zealand er i bioteksammenhæng et gammelt selskab med en børshistorik, der går tilbage til 2010. Helt frem til midten af 2022 lå aktien på et kursniveau, som reelt modsvarede kursen ved børsnoteringen. De sidste halvandet år er det for alvor gået stærkt.

Selvom perioden siden da er faldet sammen med pæne fase 3 data og 2 mulige lægemiddelgodkendelser, så er det selskabets fedmepositionering, der har været den helt store værdiskaber.

Efter at have opgivet planerne om at blive et kommercielt biopharmaselskab med fem produkter i 2025, har Zealand dygtigt og hurtigt positioneret sig på fedmemarkedet med hele fire kliniske projekter, som hver især har deres fordele. Det er relevant, hvis man tror på et stort og betydeligt mere fragmenteret fedmemarked i 2030’erne, hvor Eli Lilly og Novo Nordisk nok er markedsledere, men bestemt ikke de eneste på markedet.

Som en klar illustration af, hvad der fylder i investeringscasen i disse år, har det næsten ikke kunnet ses på aktiekursen, at Zealand i 2024 fik hele to lægemiddelansøgninger (hyperinsulisme og korttarmssyndrom) afvist hos FDA. For et biotekselskab er det ellers principielt den afgørende milepæl at opnå godkendelse hos FDA.

Det behøver ikke nødvendigvis at betyde kursstigninger, men et kursfald er bestemt mere reglen end undtagelsen, når ansøgningen afvises. Derfor er det meget sigende for investorernes fedmefokus, at aktiekursen stort set ikke tog notits af afvisningerne.

Zealands største aktiv er det 100 pct. ejede Petrelintide, der er en amylinanalog og netop i december er begyndt i et fase 2b studie, hvor der formentlig kan forventes data i starten af 2026.

Zealand-aktien steg voldsomt på data fra fase 1b studiet i juni måned, og det blev også brugt som løftestang for en imponerende (og rekordsættende) kapitalrejsning på hele 7 mia. kr. få dage efter. Med 7 mia. kr. kan Zealand selv bringe petrelintide længere frem i udviklingen og dermed styrke positionen (og den forventede værdiskabelse) inden indgåelse af en partneraftale på projektet.

De 7 mia. kr. kom ovenpå en emission på 1,45 mia. kr. i starten af januar, hvilket dengang i sig selv var en meget flot præstation.

Zealands andet store aktiv er samarbejdet med tyske Boehringer Ingelheim om den mest fremskredne fedmekandidat survodutide, som i 2024 har taget store skridt fremad, og som måske i øjeblikket er lidt overset af de meget amylin-fokuserede investorer.

Boehringer har sat gang i et omfattende fase 3 program, som især skal understøtte den kliniske pakke med data på en række af de andre fordele udover vægttab som survodutide forventeligt vil kunne fremvise. Survodutide testes også i patienter med type 2 diabetes, og det kan meget vel blive Boehringer Ingelheim, der kommer på fedmemarkedet som den første konkurrent til Novo og Eli Lilly.

Steen Albrechtsen

Zealand 01

Zealand 02

Zealand 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank