På et og tre års sigt har Zealand outperformet sine konkurrenter på aktiekursudvikling. Men det var særligt i 2024, at konkurrenterne for alvor blev sat til vægs med en stigning for Zealand på over 91 pct. Kodeordet er en meget stærk positionering inden for fedme. Den øvrige del af forretningen har ikke imponeret.
Zealand er i bioteksammenhæng et gammelt selskab med en børshistorik, der går tilbage til 2010. Helt frem til midten af 2022 lå aktien på et kursniveau, som reelt modsvarede kursen ved børsnoteringen. De sidste halvandet år er det for alvor gået stærkt.
Selvom perioden siden da er faldet sammen med pæne fase 3 data og 2 mulige lægemiddelgodkendelser, så er det selskabets fedmepositionering, der har været den helt store værdiskaber.
Efter at have opgivet planerne om at blive et kommercielt biopharmaselskab med fem produkter i 2025, har Zealand dygtigt og hurtigt positioneret sig på fedmemarkedet med hele fire kliniske projekter, som hver især har deres fordele. Det er relevant, hvis man tror på et stort og betydeligt mere fragmenteret fedmemarked i 2030’erne, hvor Eli Lilly og Novo Nordisk nok er markedsledere, men bestemt ikke de eneste på markedet.
Som en klar illustration af, hvad der fylder i investeringscasen i disse år, har det næsten ikke kunnet ses på aktiekursen, at Zealand i 2024 fik hele to lægemiddelansøgninger (hyperinsulisme og korttarmssyndrom) afvist hos FDA. For et biotekselskab er det ellers principielt den afgørende milepæl at opnå godkendelse hos FDA.
Det behøver ikke nødvendigvis at betyde kursstigninger, men et kursfald er bestemt mere reglen end undtagelsen, når ansøgningen afvises. Derfor er det meget sigende for investorernes fedmefokus, at aktiekursen stort set ikke tog notits af afvisningerne.
Zealands største aktiv er det 100 pct. ejede Petrelintide, der er en amylinanalog og netop i december er begyndt i et fase 2b studie, hvor der formentlig kan forventes data i starten af 2026.
Zealand-aktien steg voldsomt på data fra fase 1b studiet i juni måned, og det blev også brugt som løftestang for en imponerende (og rekordsættende) kapitalrejsning på hele 7 mia. kr. få dage efter. Med 7 mia. kr. kan Zealand selv bringe petrelintide længere frem i udviklingen og dermed styrke positionen (og den forventede værdiskabelse) inden indgåelse af en partneraftale på projektet.
De 7 mia. kr. kom ovenpå en emission på 1,45 mia. kr. i starten af januar, hvilket dengang i sig selv var en meget flot præstation.
Zealands andet store aktiv er samarbejdet med tyske Boehringer Ingelheim om den mest fremskredne fedmekandidat survodutide, som i 2024 har taget store skridt fremad, og som måske i øjeblikket er lidt overset af de meget amylin-fokuserede investorer.
Boehringer har sat gang i et omfattende fase 3 program, som især skal understøtte den kliniske pakke med data på en række af de andre fordele udover vægttab som survodutide forventeligt vil kunne fremvise. Survodutide testes også i patienter med type 2 diabetes, og det kan meget vel blive Boehringer Ingelheim, der kommer på fedmemarkedet som den første konkurrent til Novo og Eli Lilly.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.