Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Pensionskassers opkøb af TDC kæmpe strategisk fejlskud

Morten Sørensen

mandag 21. juni 2021 kl. 7:00

TDC og selskabets ejere har særlige problemer med de kundevendte aktiviteter, der nu er samlet i Nuuday. Det logiske næste skridt efter opsplitningen af TDC må være et snarligt salg af Nuuday-delen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

TDC ligner en koncern, der bedre kan håndtere sine teknologiske end sine kommercielle udfordringer. Derfor er et frasalg af den del, hvor de kommercielle problemer er koncentreret, Nuuday, oplagt, når TDC fra 1. januar 2022 vil være endegyldigt opdelt i to selskaber: Nuuday, der skal stå for indhold og betjene slutkunderne, og TDC Net, der skal stå for den tekniske infrastruktur.

At Nuuday klarer sig mindre end godt, blev i den forgangne uge igen demonstreret, da TDC indsatte den tredje leder af denne division, siden den blev etableret i juni 2019. Jon James afløser nu Michael Moyell Juul, som i november 2019 afløste Jaap Postma.

Nuudays udfordringer blev også bekræftet af de seneste kvartalstal. TDC tabte igen en betydelig del af de kunder, som Nuuday har ansvaret for. Ganske vist har TDC’s vigtigste konkurrenter i Danmark tilsvarende problemer. Men de danske datterselskaber af Telia og Telenor har siden 2017 formået at vride stadig mere overskud ud af det vanskelige danske marked. Det er ikke lykkedes for markedets dominerende aktør, TDC.

At TDC har problemer med den kreative udvikling af nye produkter og med at skabe attraktive overbevisende tilbud til kunderne er intet nyt. Man kan se tidligere koncernchef Pernille Erenbjergs forsøg på at overtage væsentlige aktiviteter fra den kreative indholdsudvikler, svenske Modern Times Group, for 19,6 mia. SEK. tidligt i 2018 som et forsøg på at løse netop disse problemer med en drastisk satsning.

Overtagelsen af MTG-aktiviteterne blev forpurret, da de nuværende ejere, PFA, PKA, ATP og australske MacQuarie bød på selskabet og efterfølgende tog det af børsen.

I dag kan man spørge, om ikke Pernille Erenbjergs idé havde noget i sig? Netop de aktiviteter, som hun dengang ville købe, er siden blevet et selvstændigt svensk børsnoteret selskab, Nordic Entertainment Group (NENT), der i dag ekspanderer internationalt, og selskabet er blevet 30,5 mia. skr. værd – en pæn forrentning i forhold til den pris, som TDC skulle have betalt.

De nye kapitalstærke ejere af TDC lagde i 2018 ikke skjul på, at det ikke så meget var kreativitet og indhold, der interesserede dem, men snarere den investeringskrævende danske infrastruktur, der nu ligger i TDC Net. På den baggrund iværksatte de opsplitningen af selskabet.

Perioden siden 2018 efterlader et hektisk indtryk af en virksomhed, der uophørligt må rette op på beslutninger og ansættelser, der af den ene eller den anden grund ikke har levet op til forventningerne. TDC har for eksempel siden begyndelsen af 2018 reelt haft fire koncernchefer, og den fjerde, Henrik Clausen, går af, når opsplitningen er gennemført næste år.

Et spørgsmål trænger sig på: Er de nuværende ejere virkelig de bedste for TDC og i særdeleshed Nuuday-delen? De synes interesserede i langtidsplanlægning, finanser og store investeringer i infrastruktur og teknologi. Inspiration og motivering af mennesker, indholds- og produktudvikling og kontakt til kunderne er andre åbenbart bedre til.

Et salg af Nuuday er derfor et logisk næste skridt for TDC. Men hvem kunne være interesseret i at købe?

Sandsynligvis vil sælgerne være interesserede i, at en køber ikke driver egne net i Danmark, for Nuuday leverer en pæn del af omsætningen i TDC Net. Derfor vil Telia og Telenor næppe være oplagte købere, selv om en EU-dom fra 2020 tilsyneladende betyder en lempelse af EU’s konkurrenceretlige praksis overfor nationale telefusioner.

En mulig køber af Nuuday er måske netop den svenske virksomhed, der er blevet til Nordic Entertainment Group (NENT), og som de nuværende ejere hindrede en overtagelse af i 2018. Så vil ringen på en måde være sluttet: Bestyrelsesformanden i Nordic Entertainment Group er i dag netop den tidligere TDC-chef Pernille Erenbjerg, hvis overtagelsesplan blev standset af de nuværende ejere.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank