Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Positivt syn på Novonesis’ ramme for langsigtet vækst

Steen Albrechtsen

torsdag 27. juni 2024 kl. 17:55

Ester Baiget

Med en oppræcisering af ledelsens forventning til årsoverskuddet havde Novonesis sørget for den rette positive stemning, inden perspektiverne for de næste mange års vækst skulle fremlægges for nylig for et stort opbud af investorer, journalister og analytikere på kapitalmarkedsdagen i London. Budskabet er groft sagt, at verden nu endelig er klar til de mange biologiske løsninger, Novonesis kan præsentere nu og i fremtiden. Det vil drive en mangeårig flot vækst i omsætning og indtjening, lyder budskabet. Redaktør Steen Albrechtsen ser på budskaberne på kapitalmarkedsdagen.

Novonesis skød kapitalmarkedsdagen i gang tirsdag den 18. juni med en mindre oppræcisering af 2024-forventningerne. Der forventes nu en salgsvækst i den øvre del af det hidtidige interval på 5-7 pct., samtidig med at EBITDA-marginmålsætningen blev løftet marginalt fra ca. 35 pct. til 35-36 pct.

Isoleret set var det marginale ændringer, som i praksis sikkert kun havde ét større formål. Nemlig at skabe en positiv stemning allerede på forhånd og ikke mindst bekræfte, at ledelsen holder, hvad den har lovet.

Det er værd at bemærke, at opjusteringen flere gange blev brugt af CEO Ester Baiget som en slags bevis på, at man var på rette vej til at indfri de langsigtede målsætninger, uanset hvor ukonkrete og uspecifikke de er. Især det med tilliden var måske særlig vigtig, for med fusionen så godt som overstået begynder fokus i den grad at rette sig mod, hvad det sammenbragte selskab kan præstere på lang sigt.

Her tænker vi ikke på de relativt små synergier på både salgs- og omkostningssiden, der i det store spil kan høstes, men mere på, hvilket vækstscenarie Novonesis kigger ind i, og hvilken position man har på markederne.

Ledelsen er godt på vej til at indfri omkostningssynergier på 80-90 mio. euro. Faktisk er man med aktuelt 80 pct. af gevinsterne i hus lidt foran planen, mens salgssynergierne på 200 mio. euro (og 1 pct. vækst om året) først begynder at kunne anes fra næste regnskabsår. Alt andet ville dog også være lidt overraskende ovenpå det, man nok godt kan kalde en af de mest forberedte fusioner.

Alene valget af London som første sted at præsentere perspektiverne for det samlede Novonesis indikerer med al tydelighed, at man taler ind i en global tilstedeværelse og en ambition om globalt lederskab på sine markeder, og dermed også med målet om at gøre sig attraktiv for store globale investorer.

Novonesis bekræftede også forventningen om en gennemsnitlig salgsvækst på 6-8 pct. (CAGR) frem til 2025, og endnu vigtigere blev ambitionen om at ”accelerere væksten” herefter også bekræftet. Det er uklart, hvad der præcist menes. Novonesis vil først i 2. halvår 2025 vende tilbage med klarere målsætninger for den efterfølgende periode.

”Accelererende vækst” efter en periode med 6-8 pct. vækst må betyde, at den tocifrede vækst er inden for rækkevidde, og dermed begynder vi at være tilbage ved, hvad begge de fusionerende selskaber kunne præstere i de gode dage. I det hele taget var svarene fra ledelsen – ikke overraskende – ret undvigende og fokusflyttende, når der blev forsøgt spurgt ind til de mere konkrete forventninger for særligt årene efter strategiperioden.

At man taler direkte til de langsigtede store investorer, blev også ret tydeligt i præsentationen af kapitalallokering og kapitalstruktur, hvor CFO kraftigt understregede, at man (i modsætning til f.eks. Ørsted) ikke vil ofre udbyttet for at forhindre et løft af gearingen.

I Novonesis’ øjne har behovet for at erstatte konventionelle løsninger med biologiske løsninger i den globale produktion aldrig været større. Teknologien er til stede, og med en stærk markedsposition mener Novonesis, at kunderne også er klar til at agere i det rum, der nu er skabt, hvor usability og affordability endelig møder det udækkede behov.

Med andre ord er vi ved et såkaldt ”inflection point”, hvor udviklingen mod en bedre biologiskbaseret verden/produktion for alvor tager fart efter mange års tilløb. Og ledelsen mener ikke overraskende selv, at den sidder med esserne på hånden ud fra et teknologi- og markedspositionssynspunkt.

Med tanke på kursudviklingen ser det også ud til, at investorerne er ved at være klar til at købe sig ind i den biologiske væksthistorie, som givetvis kan vare i mange år. Så længe vækstudsigterne er stabile og/eller stigende vil aktien være et godt sted at være, uanset at den ser dyr ud nu.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank