Stikprøve: Provinsbankerne under Lokale Pengeinstitutter har de seneste år taget et flot spring frem i deres rapportering om god selskabsledelse. Fra at være håbløse efternølere har flere provinsbanker overhalet de mellemstore banker i rapporteringskvalitet. Men FinansDanmarks Ledelseskodeks får ikke alle steder stor opmærksomhed.
En stor gruppe provinsbanker har de seneste år forbedret deres eksterne rapportering om god selskabsledelse ganske markant. I flere tilfælde overhaler de blandt andet Sydbank og Jyske Bank i rapporteringskvalitet – på den måde, at de leverer en seriøs og grundig verbal forklaring til en del af de enkelte anbefalinger. Det sker ikke i banker som eksempelvis Sydbank , Jyske Bank , og BankNordik , hvis rapporteringsskema senest er opdateret i 2014. BankNordik offentliggør ikke en gennemgang af FinansDanmarks ledelseskodeks. Det gør til gengæld Sydbank og Jyske Bank , der også offentliggør bestyrelsesmedlemmers mødedeltagelse.
Eksempelvis Nordjyske Bank sætter ekstra ord på evaluering og kompetencekrav, blandt andet sådan: ”Banken følger 45 anbefalinger (ud af 47). Der er 1 anbefaling, som banken har valgt delvist at følge og forklare: • 4.2.2. Generalforsamlingens godkendelse af forslag til vederlag til bestyrelsen for det igangværende regnskabsår Der er 1 anbefaling, som banken har valgt ikke at følge, men forklare:
• 3.1.5. Årligt valg til bestyrelsen. Bestyrelsen foretager en årlig evaluering af bestyrelsesmødernes afvikling, informationsniveau, samarbejde m.v. og af bestyrelsens kompetencer og sammensætning på kort og lang sigt. Bestyrelsen vurderer, hvordan den årlige evalueringsproces skal gennemføres, hvilket de seneste år har været med ekstern assistance samt en intern evaluering og fælles drøftelse på baggrund af individuelle evalueringsskemaer.”
Nordjyske Bank gennemgår også FinansDanmarks Ledelseskodeks , hvor der dog ikke oplyses om de enkelte medlemmers mødedeltagelse.
Møns Bank skriver , at ”af hensyn til vores interessenter (medarbejdere, kunder, leverandører og lokalsamfund) er vi gået videre, så vi på en række relevante punkter også redegør for, hvordan anbefalingerne følges, idet samspillet mellem banken og interessenterne – og interessenterne imellem – er en forudsætning for bankens fortsatte positive udvikling. Bestyrelsen har stor fokus på den stigende tendenstil digitalisering i samfundet, der har stor indflydelse på måden, kunderne bruger banken.” Møns bank forholder sig dog ikke til de enkelte anbefalinger i Finans – Danmarks Ledelseskodeks .
Den Jyske Sparekasse skriver om bestyrelsesevalueringen, at den ”følger anbefalingen, og at bestyrelsen bliver årligt evalueret indenfor følgende emner: – Bankfaglige kompetencer – Civilfaglige kompetencer – Personlige kompetencer Evalueringen i 2017 har ikke medført væ-sentlige ændringer.”
Om bankens ledelseskodeks oplyses det, at ” Bestyrelsen har i 2017 afholdt 11 ordinære møder. Risiko- og revisionsudvalget har afholdt 4 møder og vederlagsudvalget har afholdt 2 møder. Mødedeltagelsen har generelt været høj. Bestyrelsen har derfor ikke fundet det relevant at oplyse yderligere om bestyrelsesmedlemmernes deltagelse i bestyrelsesarbejdet.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.