Ledelse

Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig

Morten W. Langer

onsdag 03. marts 2021 kl. 18:04

I dette års survey af Etik & Moral i erhvervslivet har vi også spurgt til de private investorers opfattelse af de enkelte C25-selskaber og deres ledelser. Generelt scorer de fleste selskaber solidt over middel, men der er enkelte afvigere: Novo Nordisk scorer helt i top, og indtager en suveræn førsteplads. Til gengæld halter Pandora, ISS og Netcompany bagefter. Og Carlsberg er tilsyneladende kommet gennem sin korruptionssag helt uden skrammer.

Generelt har de store danske erhvervsvirksomheder en meget høj stjerne hos de private investorer, når det gælder vurderingen af virksomhedernes etik og moral. Hele 47 procent af respondenterne i Økonomisk Ugebrevs årlige etiksurvey mener, at erhvervslivets topledelser har en meget høj eller høj etik, og andre 41 procent er neutrale. Kun 11 procent af de 500 respondenter i dette års survey vender tommelfingeren nedad.

Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev er billedet helt anderledes negativt, når det gælder topledelserne i den finansielle sektor og især i de store banker. Hele 48 procent af respondenterne mener, at topcheferne i banksektoren har en lav eller meget lav moral og etik.

For de store erhvervsvirksomheder er der imidlertid også store variationer i, hvordan de private investorer bedømmer de enkelte selskaber. En del respondenter skriver, at de ikke kender selskaberne godt nok til at kunne vurdere deres etik og moral. Så i mange tilfælde er svarene baseret på en umiddelbar opfattelse, som ikke behøver at være baseret på saglige og faktuelle forhold.

Men opfattelsen kan være stærkere end virkeligheden, og derfor er der ofte en eller anden grund til de høje eller lave vurderinger, om ikke andet en fejlslagen kommunikation om, hvad selskabet egentlig står for.

Af Økonomisk Ugebrevs Etiksurvey fremgår også, at respondenterne ser de største problemstillinger indenfor skattespekulation/skattely og høje direktørlønninger. Indenfor begge felter er der i disse år en kraftig bevægelse i gang, ikke mindst de institutionelle investorer, danske såvel som udenlandske, driver denne udvikling gennem aktivt ejerskab overfor de børsnoterede selskaber.

I årets Etikrating er Novo Nordisk den suveræne topscorer, med en gennemsnitsrating på 4,2 ud af fem mulige. 82 procent af respondenterne mener, at topledelsen for Novo Nordisk har en høj eller meget høj etisk standard. Medicinalselskabet var ellers for et par år siden ude i et gevaldigt stormvejr, da det kom frem med konkrete eksempler på, at mange amerikanske sukkersygepatienter ikke havde råd til deres insulin på grund af høje priser. Novo Nordisk har en omfattende politik for business ethics , hvori det blandt andet oplyses, at ”this Business Ethics Code of Conduct is built on Novo Nordisk’s values; it provides clear expectations for how we conduct business and reflects our company-wide commitment to doing business with ethics and integrity. We all share the responsibility to live by our Code of Conduct. Novo Nordisk employees share a commitment to Essential 10 of the Novo Nordisk Way – we never compromise on quality or business ethics.”

Hovedparten af C25-selskaberne scorer omkring 3,5 point, altså lidt over middelkarakteren 3,0. Men nogle enkelte selskaber får en etikbedømmelse markant under gennemsnittet. Det drejer sig blandt andet om Pandora, som scorer lavest af alle C25-selskaber med en score på 2,98, altså lige under middel. Pandora har ellers omfattende politikker for både Code of Conduct, health and safety, human rights og miljø.

I en kritisk rapport fra Human Rights Watch om diamantindustrien fra 2018 kom Pandora ud med en middelkarakter. Men i en opdatering af rapportens konklusioner for de enkelte selskaber fra november 2020 oplyses, at flere selskaber, herunder Pandora, har gjort markante fremskridt.

Pandoras bæredygtighedsdirektør Mads Twomey-Madsen siger om ratingresultatet: ”Det er da ærgerligt at få en lav score, og vi er nysgerrige efter at finde ud af hvorfor, for vi er stolte af vores høje etiske standarder, og Pandora bliver konsekvent vurderet højt i internationale bæredygtighedsmålinger. Sidste år var vi topscorer i Human Rights Watch’s analyse af smykkeindustrien foran selskaber som Bulgari, Cartier og Rolex, og fem år i træk har vi opnået den højest mulige placering i MSCI’s årlige ESG-rating.”

Videre siger han: ”Vi producerer vores smykker på topmoderne LEED-certificerede anlæg i Thailand og tilbyder vores ansatte god løn og vilkår. Produktionsanlæggene kører på 100% fornybar energi, og vi bruger kun etisk certificeret sølv og guld. Vi har lanceret en række store initiativer for at øge bæredygtigheden i Pandora og smykkeindustrien generelt. I 2025 vil Pandora være CO2-neutral, og vi vil udelukkende bruge genanvendt sølv og guld. Og som det første smykkebrand i verden har vi tilsluttet os Science Based Target initiative og forpligtet os til at reducere CO2-udledningerne i hele vores forsyningskæde.”

Også ISS og Netcompany scorer relativt lavt i årets Etikrating: ISS driver forretning i rigtigt mange lande, også lande med betydeligt lavere lønninger end i Danmark, hvilket i sig selv kan blive opfattet negativt. ISS har en omfattende Code of Conduct , som gælder globalt, og ISS får også af de ansatte tilsyneladende gode vurderinger på blandt andet indeed.com med knap 7.000 vurderinger.

Joseph Nazareth, chef for Group CR i ISS siger om ratingen: “Vi kan ikke umiddelbart forstå baggrunden for ratingen og vores score. Vi sætter etik meget højt som en del af vores kultur og værdier. Det er bl.a. implementeret i vores Code of Conduct, som vi løbende har læringsmoduler i, målrettet både support- og frontlinjemedarbejdere på tværs af 20 forskellige sprog. Vi forsøger hele tiden at styrke vores etiske og moralske standarder, bl.a. gennem nultolerance over for chikane og diskrimination. Vi har medarbejdere fra over 175 forskellige lande, så fx inklusion er enormt vigtigt for os, og det at optræde etisk er helt afgørende for os som selskab.”

Netcompany, som siden noteringen har været en kæmpe børssucces og et af de mest fremgangsrige danske IT-selskaber, er måske ved at tabe pusten en smule. Selvom selskabet på eksempelvis Glassdoor får fine vurderinger af nuværende og tidligere ansatte, er den samlede karakter klart nedadgående. Laveste vurderinger gives på parametrene work/life balance og aflønning og benefits. Netcompanys ledelse har ikke ønsket at kommentere ratingresultatet.

I den anden ende af skalaen er det overraskende, at Carlsberg scorer lige på C25-selskabernes gennemsnit omkring 3,5, altså over middel, efter de tidligere sager om korruption i Indien. Siden 2017 har Carlsbergs topledelse været vidende om anklager vedrørende en korruptionssag i Indien, der skulle være foregået mellem 2015 og 2016, hvor der var blevet solgt øl i forbudte områder, brugt potentielt forkerte betalingsmetoder og “uetiske fremgangsmåder”.

Først i 2019, da Berlingske fremlagde beviser i en artikel, der beskyldte Carlsberg for korruption i Indien, kom der gang i sagerne. I første omgang svarede Carlsberg, at sagen var baseret på en medarbejder, der mente, at han var blevet fyret på forkerte præmisser, og at han havde valgt at gå til pressen. Senere viste en intern revisionsrapport, at problemerne er reelle, og Carlsberg erkendte problemerne.

I november sidste år blev Carlsberg så nomineret til den årlige CSR pris fra FSR – Danske Revisorer, der dog pointerede, at prisen er baseret på selskabernes rapportering, altså hvad man skriver, og ikke hvad man gør. Denne pris – samt det forhold, at Carlsbergs ledelse har lagt sig ned og erkendt problemet med den indiske bestikkelsessag, har tilsyneladende fået anerkendelse fra omgivelserne.

Umiddelbart virker det også langt bedre at erkende problemerne og fortælle, hvordan de undgås fremover – fremfor at forsøge at feje tingene ind under gulvtæppet. Carlsberg har i dag en omfattende politik for antibestikkelse og korruption.

Morten W. langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for

Seneste nyt

Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren

Seneste nyt

Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]