Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

1H regnskab fra Harboes Bryggeri indikerer start på Turn Around-proces

Morten W. Langer

lørdag 23. januar 2021 kl. 16:56

Skælskør-bryggeriet har været gennem en mangeårig lidelseshistorie, hvor skiftende ledelser med ringe succes har forsøgt at vende forretningen. Men det seneste halvårsregnskab i det skæve regnskabsår giver signaler om, at der måske er nye tider på vej i det familiekontrollerede bryggeri. Regnskabsresultatet var betydeligt bedre end samme periode året før, informationskvaliteten i regnskab var løftet, og der er sket en fornyelse i bestyrelsen, som måske er det vigtigste signal. Kommentar fra Bernhard Griese. 

Harboes Bryggeri synes nu ganske diskret at bevæge sig i en retning, hvor man kan få fornemmelsen af, at der er ved at ske noget afgørende nyt i det familiekontrollerede bryggeri, der det seneste år har været gennem en masse dårlig medieomtale.

Hovedaktionær og bestyrelsesformand Bernt Griese er blevet kritiseret for at have anvendt aktionærernes penge på en masse lokale initiativer, som ikke har meget med bryggeriet at gøre. Bl.a. den lokale golfklub, og der er en masse såkaldt samhandel mellem hans private selskaber og det børsnoterede bryggeri. Hertil kommer svage økonomiske resultater gennem en årrække.

Ny optimisme
Men der er det seneste halve år poppet noget ting frem, som giver anledning til en vis optimisme. For det første er M&A-eksperten Claus Bayer kommet ind i bestyrelsen. Han var fra 2007 til 2012 ansvarlig for M&A i Royal Unibrew og involveret i bryggeriets turn around. Han er tidligere konsulent i McKinsey og kendt for høj integritet. Han har ikke sagt ja til en bestyrelsespost i Harboes for ikke at gøre en forskel. Så Griese må have accepteret, at han kan få stærkt modspil, hvor det er nødvendigt, og at bestyrelsen ikke er en tantebestyrelse.

For det andet indeholder det seneste regnskab en klart højere informationskvalitet end tidligere regnskaber, bl.a. andet med segmentoplysninger. Regnskabet er mere verbalt forklarende end tidligere om, hvad der er sket i selskabet, og hvor man er på vej hen. Det lugter af, at man nu forsøger at opbygge tillid i markedet. Planen omfatter mindre produktkompleksitet, fokus på omkostninger, optimering af produktionen og en reduktion af salgs- og markedsføringsomkostninger, hvor det sidste selvfølgelig også kan overgøres.

For det tredje var resultatet før første halvår hæderligt, og betydeligt bedre end samme periode året før: Omsætningen dykkede 2,6 procent, hvilket forklares med COVID-19 og salg af aktiviteten i Estland. EBITDA landede på 59 mio. kr., mod 43 mio. kr. i første halvdel af forrige regnskabsår. Årsforventningen blev præciseret til den lave ende af det udmeldte interval. Der ses nu et EBITDA på 105-110 mio. kr. for helåret. Implicit i disse forventninger ligger, at EBITDA for andet halvår bliver knap 50 mio. kr., mod 27 mio. kr. i samme periode sidste regnskabsår. Altså næsten en fordobling.

Regnskabet for første halvår sluttede 31. oktober, og det betyder, at detailhandelssalget i julen rammer ind i regnskabet for andet halvår. Ledelsen oplyser, at grænsehandlen og eksporten har været ramt på grund af coronalukning, men detailhandelssalget har i Danmark og Tyskland uden tvivl været godt.

Mange års dødvande
Selvom der nu er en lille smule lys for enden af tunnelen, er der lang vej, før Harboe kan siges at være godt på vej i en turn around. Men de første skridt er taget. Aktien handles fortsat til en markant lavere værdiansættelse end de andre store danske bryggerier. Børsværdien er aktuelt 370 mio. kr., i forhold til den bogførte egenkapital på 680 mio. kr. Hertil kommer, at selskabets egne aktier, svarende til 30 procent af aktiekapitalen, er bogført til nul kroner.

Alt andet lige svarer det til en skjult værdi på 120 mio. kr. med den aktuelle børsværdi. Groft sagt handles aktien til under 50 øre per krones egenkapital. Carlsberg og andre internationale storbryggerier handles aktuelt til tre gange indre værdi, men deres lønsomhed er også i en anden liga. Spørgsmålet er nu, hvor langt Harboe kan komme af egen drift? Bernhard Grise holder efter alt at dømme bryggeriet tæt til kroppen, og familien er dyb splittet, så børnenes ejerskab sikre næppe en langsigtet familiekontrol.

Bernhard Griese er 79 år, så han begynder vel også at tænke på, hvordan han letter overgangen for sine døtre. Og det kan måske også være den tænksomhed, der kan bringe Harboes ud af mange års dødvande.

Vi har forelagt artiklen for Harboes ledelse, og har modtaget denne kommentar fra bestyrelsesformand,  Bernhard Griese:

“Vi glæder os over, at det bemærkes, at vi har lagt kræfter i at løfte informationsniveauet i vores finansielle rapportering, så vi får øget gennemsigtigheden og bedre synliggjort potentialet. Fornyelsen i bestyrelsen er et andet centralt element i den proces, vi har sat i gang med henblik på at skabe en mere robust og velindtjenende forretning. Som kommunikeret i forbindelse med vores generalforsamling i 2020 planlægger vi en yderligere styrkelse af bestyrelsen i 2021. Første halvår har vist, at vi er på rette vej, og vores ledelsesteam og medarbejdere arbejder benhårdt på de initiativer, der skal genskabe væksten, øge effektiviteten yderligere og fremme værdiskabelsen over de kommende år.”

 

 

Morten W. Langer
MWL ejer aktier i Harboes

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank