CBS-professor Thomas Plenborg er et guldeksempel på, hvad samspillet mellem den akademiske verden og erhvervslivet kan føre til. Han blev sidste efterår formand for DSV, hvor han afløste mr. DSV, Kurt Larsen, og den finansielle verden har nu godkendt tronskiftet. Thomas Plenborg kåres i Økonomisk Ugebrevs årlige Formands-Rating som Danmarks næstbedste bestyrelsesformand.
Det lå måske nok i kortene, at professor i finansiering på CBS, Thomas Plenborg, ville blive afløseren for Kurt Larsen, efter han i en årrække har været næstformand. Men det er på alle måder usædvanligt, at en forsker fra den akademiske verden når så langt frem i den danske erhvervselite. Og så ovenikøbet hos DSV, der de seneste år af aktieanalytikere og porteføljemanagere er blevet kåret som landets suverænt dygtigst ledede virksomhed. Ja, det er en gevaldig arv at skulle løfte for den 53-årige professor.
Økonomisk Ugebrev har haft en snak med Thomas Plenborg om hans nye rolle som formand for den mest hotte danske erhvervsvirksomhed, og hvordan han vil håndtere opgaven. Og så kan vi lige starte med at fortælle, at han ikke var sikker på, at han ville snakke om placeringen som næstbedst i den årlige formandsrating, fordi ”det jo nok mest handler om DSV.” Økonomisk Ugebrev måtte så klargøre, at hvis analytikerne og porteføljeforvalterne ikke havde haft tillid til ham som formand, så var han ikke endt på andenpladsen.
Thomas Plenborg er da heller ikke lige kommet ind fra højre: Han har siddet ti år i DSV’s bestyrelse, de seneste år som næstformand.
Havde du overvejelse om du skulle sige ja tak eller nej tak, da du blev tilbudt jobbet som formand? ”Ofte ligger det jo lidt i kortene, at næstformanden bliver den næste formand. Så det lå lidt i kortene. Og jeg var ikke tvivl om, at jeg ville sige ja tak. Men min profil er jo helt klart anderledes end for den traditionelle erhvervsmand. Men jeg har vel vist gennem årene, at jeg kunne magte de opgaver, jeg fik.”
Det har vel været lidt af en ilddåb, du har fået, både med et kæmpeopkøb og så COVID 19-krisen dette forår? ”Det har bestemt ikke været sådan, som jeg havde forventet. Men vi har truffet nogle beslutninger, som vi ser for nødvendige. Vi har tilpasset forretningen, og vi har reageret hurtigt, så vi står stærkt, uanset om krisen tager kort tid eller længere tid. Og så er det også en styrke for os, at vi er asset light.”
Har du været mere på som bestyrelsesformand end i en normalsituation? ”Det er klart, at der har været mange beslutninger, og formanden er jo bindeleddet mellem direktionen og bestyrelsen. Der har været mange beslutninger, lige fra om guidence skulle suspenderes, til hvordan vi skal forholde os. Jeg er typisk i forbindelse med direktionen flere gange om ugen, og vi har øget vores rapporteringsfrekvens til bestyrelsen, så vi kan følge med uge for uge.”
På spørgsmålet om hans styrker og svagheder i forhold til traditionelle erhvervsfolk siger Thomas Plenborg, at han i hvert fald har en meget analytisk tilgang til store beslutninger, herunder tilkøb af virksomheder:
”Med min baggrund er det jo oplagt, at jeg tager udgangspunkt i regneark og beregninger, når vi skal vurdere en case. Vi skal kunne regne det hjem til aktionærerne. Der er jeg nok præget af min akademikerbaggrund. Det betyder dog ikke, at jeg ikke har behov for at have den rigtige mavefornemmelse til sidst.”
Nu har du jo været i DSV’s bestyrelse i ti år, så du ved hvordan tingene har fungeret under Kurt Larsen. Har du fortsat hans linje, eller gør du det anderledes? ”Kurt har jo nok mere en speditøragtig fanden-i-voldskhed, hvor der bliver skåret igennem efter debatter i bestyrelseslokalet, og hvor han så har truffet en beslutning. Der er jeg anderledes og tager måske en længere drøftelse af tingene, før jeg konkluderer. Men det er noget jeg arbejder med, for nogle gange kan det være godt at skære igennem.” Tænker du som en erhvervsmand eller som en akademiker, når du sidder i bestyrelseslokalet? ”Jeg er meget kommerciel i min tænkning, og der er stor fokus på, at vi driver forretningen godt. Og så flugter DSV’s tilgang til at drive forretning – og kulturen – fuldstændig med min egen. Lidt karikeret har det været sagt, at DSV drives af dygtige vognmænd, uden stor hjælp fra nålestribede managementkonsulenter, og med direkte konkret fokus på forretningsmæssige beslutninger. Man skal ikke gøre tingene mere komplicerede end de er.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.