Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Den nye CEO Profil: Rekord-få CEO-skift i 2021. Stilhed før stormen?

Økonomisk ugebrev

mandag 07. februar 2022 kl. 11:30

Økonomisk Ugebrev Ledelse kortlægger hvert år profilen på den nye CEO, baseret på en kortlægning af samtlige CEO-skift i de 250 største erhvervsvirksomheder det foregående år. Opsigtsvækkende var der sidste år rekordfå CEO-skift og markant færre end i et normalår. I coronaåret har bestyrelserne haft fokus på stabilitet og hurtige nødredninger, og det har ikke givet plads til særlig mange toplederskift. Kun tyve nye CEO’er blev udnævnt sidste år mod 34 året før. Spørgsmålet er, om det er stilhed før stormen? Læs hvad eksperterne siger. Se også oversigten over de tyve nye CEO’er, fratrædelser, alder, uddannelse og faglig profil

I de 250 største danske virksomheder var der sidste år kun tyve udskiftninger på posten som adm. direktør, og det er betydeligt færre end i 2020 med 34 skift på topchefposten. Faktisk er de tyve CEO-udskiftninger det laveste antal i syv år, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af CEO-skift i toppen af den danske erhvervsverden. I et normal år ligger antallet på ca. 30, som det fremgår af grafikken.

For de nyudnævnte adm. direktører er profilen markant anderledes end tidligere år: De fleste forhold peger i retning af, at bestyrelserne har valgt det sikre: Erfaringer og stærke faglige kompetencer.

For det første er de nye CEO’er ældre end tidligere år. 40 procent var mellem 50 og 59, og andre 10 procent var over 60. Andelen af unge CEO’er var markant lavere end tidligere år.

For det andet er de alternative uddannelser på klar tilbagegang. Knap halvdelen var uddannede MBA’er mod 17 procent i 2020 og kun otte procent i 2019. For de nye CEO’er var en uddannelsesmæssig baggrund som HA, HD, cand. jur. eller ingeniør på markant tilbagegang.

Af udskiftningerne skyldes ca. 60 procent egne opsigelser eller fyringer, og den andel er nogenlunde uændret i forhold til tidligere år. Pensionering og omstrukturering forklarer de fleste af de resterende udskiftninger. En fjerdedel af de nye topdirektører kommer fra udlandet, og fire af de fem udenlandske nye CEO’er kommer fra Sverige.

I en vurdering af profilen på den ”nye” CEO profil siger ledende partner Tobias Petri fra Heidrick & Struggles, at de CEO’er, der måske erstattes, ofte har siddet i mere end 6-7 år, og verden har forandret sig rigtig meget i den periode.

”CEO-rollen favner bredere end nogensinde før – udover det umiddelbart kommercielle og teknologiske skal hun eller han nu også kunne favne bæredygtighed, DE&I, virksomhedens sociale rolle og cybersecurity. Bestyrelserne rykker tættere på, CEOen er næsten konstant i rampelyset, og der stilles krav fra langt flere interessenter om transparens.”

Jens Howitz, partner i Howitz & Sand Advisory, vurderer, at de fleste CEO’s ikke haft lyst at skifte hest midt under en krise. ”Hvorvidt de aktuelle nye mere normale tilstande så vil resultere i flere udskiftninger, må i høj grad bero på, om der i bestyrelserne har udviklet sig en erkendelse af, at der skal andre kompetencer til for at håndtere virksomhedens fremtidige strategiske retning.”

Om den stigende gennemsnitsalder for de nye CEO’er konstaterer han, at CEO’erne i USA’s Fortune 500 virksomheder er steget markant de sidste 15-20 år – mindre end ti procent nu er under 50 år.

Tilbage i historien har det også været sådan, at stilstandsperiode i CEO-udskiftningerne er afløst af en periode med ekstraordinært mange udskiftninger. En forklaring kan være, at der er opbygget en pukkel af påtrængende CEO-udskiftninger, som ikke er blevet eksekveret på grund af særlige forhold. En anden forklaring kan være skifte til et nyt markedsmæssigt miljø, hvor der er brug for anderledes kompetencer til at navigere virksomheden. Om det bliver stilhed før stormen, siger Tobias Petri: ”Mange bestyrelser har ønsket ro og stabilitet under den indledende fase af pandemien i 2020. Vores bud er, at det i Danmark er stilhed før noget som muligvis ikke bliver en storm, men så dog i hvert fald stiv kuling.”

Blandt årets mest højprofilerede CEO-skift var Henrik Poulsens exit fra Ørsted, hvor han blev afløst af Mads Nipper. Henrik Poulsen går tilsyneladende nu efter en bestyrelseskarriere, og han forventes valgt som ny bestyrelsesformand for Carlsberg på den kommende generalforsamling.

Hos den store bilforhandler Semler Gruppen afløste Ulrik Drejsig i januar 2021 Jens Bjerrisgaard, som har siddet ti år på posten. Ifølge Motormagasinet er det Jens Bjerrisgaard selv, der vælger at trække stikket nu. ”Udskiftningen sker på et meget turbulent tidspunkt for branchen – midt i en elbil-revolution, øget digitalisering og nye regler en masse,” hedder det.

Hos børsnoterede Nilfisk blev CEO Hans Henrik Lund afløst af tyske Torsten Türling sidste sommer. Økonomisk Ugebrevs fagredaktør Morten Sørensen skrev i den anledning i en analyse følgende. ”Nilfisks hidtidige topchef Hans Henrik Lund har gennemført en selvstændig børsnotering af Nilfisk i 2017, restruktureret og effektiviseret, ændret kulturen til det bedre, været en god kriseleder i 2020 og stået bag en intensiv produktudvikling. Men som bestyrelsen ser det, har hans indsats på de indre linjer ikke ført til succes i markedet. Det interne arbejde har nok taget fokus væk fra væksten. 2021 skal være året, hvor Nilfisk med det nye ledelsesteam skaber mere organisk vækst og genvinder noget af det tabte terræn.”

I Sanistål blev CEO Christian B. Lund afløst af en erhvervsmand med skarpe digitale kompetencer. I en meddelelse skriver selskabet om den nye CEO, som er tiltrådt 1. januar 2022: ”Claudio Christensen er 55 år, Vice President og leder af IBM’s Europæiske Digital Salgsforretning. Han har siden 2019 været uafhængigt medlem af Saniståls bestyrelse og kender også grossist- og servicebranchen fra en tidligere stilling som koncerndirektør i Solar med ansvar for salg og marketing.”

Hos børsnoterede SimCorp blev CEO Klaus Holse afløst af Christian Kromann, og i børsmeddelelsen fra august 2021 om skiftet blev oplyst, at ” SimCorp announces today that Christian Kromann will succeed Klaus Holse as Chief Executive Officer, effective September 02, 2021. Christian has served as SimCorp Chief Operating Officer and member of the Executive Management Board since August 2019.” I dag kan man se, at Klaus Holse kom ud på et godt tidspunkt, da SimCorps aktiekurs er dykket over 30 procent siden da.

Endelig er NNIT’s tidligere topchef Per Kogut blev udskiftet med svenske Pär Fors, der fortsat kæmper med en turnaround i selskabet. Som det fremgår af en analyse i denne udgave, har IT selskabet netop aflagt årsregnskab, hvor der igen forventes ekstraordinære omkostninger på op mod 150 mio. kr. Efter opdeling af selskabet aktiviteter i tre forretningsenheder tyder meget på, at der planlægges en udskillelse af infrastrukturdelen med et sandsynligt frasalg.

Kvindeandel blandt nye CEO’er i Top250 styrtdykker
Efter en stærk fremgangsperiode for andelen af nye CEO-kvinder i perioden fra 2015 til 2019 går det nu stærkt nedad bakke. Af de tyve nyudnævnte adm. direktører sidste år i de 250 største virksomheder var der ikke en eneste kvinde.

Til gengæld var der to kvindelige topchefer, der holdt op , nemlig Interdans Maria Bruun-Lander og KMD’s Eva Berneke. Dermed var der nettoafgang af to kvinder på topposterne i Top 250, og det er endnu ringere end året før. Analysen af chefrokader i 2021 viser altså en skuffende udvikling i kvindeandelen.

I denne analyse kunne Økonomisk Ugebrev for to år siden berette, at andelen af kvinder blandt de nye topchefer var steget fem år i træk, fra syv procent i 2015 til tyve procent i 2019. Andelen af kvinder blandt de nye topchefer dykkede forrige år til fire, svarende til knap tolv procent. Altså betydeligt lavere end rekordåret 2019.

Nettotilgangen af nye CEO-kvinder var i 2020 kun én, da der også var tre kvinder på exitlisten. Blandt de nye CEO-kvinder sidste år var spanske Ester Baiget, som aflø-ste Peder Holk Nielsen i Novozymes. Andre nye kvinder i toppen af de store virksomheder er Kathrine Forsberg, der afløste Morten Felding i Atea.

Tobias Petri kalder det en skuffende udvikling: ”Men man skal også passe på med at konkludere for meget fra ét enkelt år. Historisk har de største virksomheders governance dannet forbillede for de mindre. Vi forventer, at tendensen mod større kønsdiversitet vil fortsætte, også på direktionsgangene. Blandt Nordens største virksomheder er andelen af kvindelige CEO udnævnelser godt nok dykket i 2021, men det er stadig det dobbelte af, hvad det var i 2019, så vi tror at vi på kortere til mellemlangt sigt vil se en øgning af kvindelige CEOs. Man kan have den bekymring, at de kvindelige ledere, som vælger at gå bestyrelsesvejen, vil påvirke udbudet af kvindelige CEO-kandidater negativt.” Jens Howitz vurderer den faldende kvindeandel blandt nye CEO’er på denne måde: ”At vi nu oplever et fald i antallet af kvinder på de øverste poster er trist, men måske knap så overraskende. Vi danskere har i mange år haft en selvforståelse af, at vi er så ligesindede samtidig med, at vi har gjort alt for at kvinderne skulle påtage sig langt den største del af barslen, mens mændene kunne nøjes med 14 dage. Det kombineret med at mange kvinder ikke har ønsket et topjob på de præmisser, mændene oftest har defineret, men har foretrukket en bedre balance mellem job og fritid, gør at udvalget af kvinder til de allerøverste poster har været begrænset.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank