Ledelse

Rockwools guldæg fortjener mere opmærksomhed, måske selvstændighed

Morten Sørensen

søndag 23. maj 2021 kl. 7:00

De afledte produkter, der produceres i isoleringskoncernen Rockwools særlige Systems-division, leverer nu over en tredjedel af resultatet. Den centrale isoleringsforretning ser ud til at få kraftig vækst i år, men de blandede sideaktiviteter i Rockwool Systems er i al diskretion ved at blive koncernens guldæg og et skoleeksempel på, hvordan en koncern kan udvikle ideer, der ikke lige passer ind i hovedforretningen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Rockwool – det er da isolering. Ja, men der er faktisk også en anden side af Rockwool, den såkaldte Systems-division. Denne anden side bliver stadig stærkere, og den fortjener at blive mere synlig – ja, man spørger sig selv, om det efterhånden ikke ville være en fordel for den og for isoleringsforretningen, at den blev mere selvstændig.

Når aktieanalytikere skal spørge til udviklingen i Rockwool, så vil de vide alt om, hvad topchef Jens Birgersson venter af markedet og produktionskapaciteten for hovedproduktet isoleringsmaterialer. De spørger også om fremtidens investeringer i nye fabrikker, der fremstiller isoleringsmaterialer. Men der stilles meget sjældent spørgsmål om den Systems-division, der producerer en række afledte produkter og i første kvartal leverede mere end en tredjedel af koncernens driftsresultat.

Systems har i disse år yderligere succes med sine produkter efter at divisionen i 2020 nåede en omsætning på over fem mia. kr. Fremgangen er en væsentlig del af forklaringen på, at Rockwool-koncernen har kunnet opjustere resultatforventningen i år. Systems ligner nu et guldæg, en særlig indtjeningsmaskine, der bidrager overproportionalt til indtjeningen. Det lidt kliniske navn Systems yder ikke divisionen retfærdighed, for den indeholder nogle særdeles interessante forretninger.

Systems producerer blandt andet Grodan, et materiale til at dyrke planter i, Rockfon-lyddæmpning, lyddæmpende plader i Rockfon, Rockpanel-facadepaneler, Lapinus, der særligt begrænser virkningen af friktion i form af vibrationer, støj og støv og Rockflow vandopsugning og filtrering.

I Rockwools egen kommunikation og i den interne organisation synes Rockwool Systems at være lavt prioriteret. Thomas Kähler fra ejerfamilien indgik i koncernens topledelse, mens han var chef for Rockwool Systems, frem til han blev bestyrelsesformand i 2020. Siden ses der i oversigten over topledelsen ingen, der ses at være særlig ansvarlig for Systems. Det ser ud til, at divisionen i en periode har været ledet direkte af koncernchef Jens Birgersson.

Rockwool Systems repræsenterer nu for det første Rockwool-koncernens imponerende succes med organisk at udvikle nye salgbare produkter ud fra koncernens grundlæggende viden om stenuld. Andre koncerner har også ofte forsøgt at få gode forretninger ud af nye skæve idéer. Det lykkes ind i mellem, men mislykkes ofte.

Men for det andet fristes man – i hvert fald set ude fra – til at stille det kætterske spørgsmål om ikke Rockwool Systems nu er så stor og moden en virksomhed, at den snart kunne klare sig endnu bedre udenfor Rockwool med en dedikeret ledelse og bestyrelse.

Fokusering kunne også være en fordel for isoleringsforretningen, der så kunne få koncernledelsens fulde opmærksomhed. Netop fokusering har i det seneste årti været nøglen til ny eller forstærket succes i mange virksomheder. Systems ses tilsyneladende både eksternt og internt som en slags broget bi-aktivitet i forhold til den store og meget fokuserede isoleringsforretning.

Andre virksomheder erkender, at de må selvstændiggøre aktiviteter, som er udviklet på basis af deres særlige kompetencer, men som afviger for meget fra hovedforretningen. For Rockwool Fonden og Kähler-familien, der kontrollerer Rockwool, vil et frasalg af Rockwool Systems nok svare til at bortadoptere et elsket barn.

Men som A.P. Møller Holding har demonstreret med for eksempel Maersk Tankers og Maersk Drilling kan man sagtens fokusere og give forskellige aktiviteter mere selvstændighed og skarpere profil uden at miste kontrollen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]