Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Royal Unibrew tilbage på sporet efter store opkøb

Steen Albrechtsen

mandag 23. september 2024 kl. 11:40

Royal Unibrew

Danmarks næststørste bryggeri, Unibrew, er ved at være tilbage på sporet og leverede endnu engang et løft i 2024-forventningen og nu også udbetaling af udskudt udbytte. Alt sammen tegn på, at ledelsen vurderer, at det går som forventet, og at de senere års opkøb følger planerne, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Efter regnskabet for 2. kvartal 2024 skulle man næsten have luppen (eller ordbogen) frem for at se opjusteringen af omsætningsforventningen hos Unibrew. Tidligere ventede man en omsætning ”omkring 15 mia. kr.”, men efter halvårsregnskabet er forventningen nu ”mindst 15 mia. kr.”

Direkte adspurgt, hvad forskellen eller betydningen er af formuleringen, gav ledelsen ikke noget klart svar. Men den talte lidt om timing af en ny aftale med Pepsi i Belgien og Luxembourg samt det lidt dårligere vejr i juni, der bremsede momentum i forretningen en anelse. Juli og august har dog været noget bedre og mere eller mindre udlignet skuffelsen i juni.

Ledelsen leverede i 1. halvår organisk volumenvækst på 3 pct. toppet med en pris/mix-vækst på 3 pct., der betød, at omsætningen voksede 6 pct. organisk.

Analytikernes forventninger for 2024 ligger på 15,29 mia. (interval på 15,01 til 15,48), og det svarer godt til ledelsens nye forventning på ”mindst 15 mia. kr.”. Toplinjen er dog ikke helt så interessant som indtjeningen, og den er lidt underdrejet pga. opkøbene og integrationen samt kapacitetsinvesteringer i disse.

Forventning til EBIT-vækst løftes

Mere interessant bliver det derfor længere nede i resultatopgørelsen, hvor løft af forventningen til EBIT-væksten var noget mere tydelig og håndfast. Her blev bunden af intervallet løftet fra 9-19 pct. til 14-19 pct., hvilket modsvarer et EBIT-resultat på 1.950-2.025 mio. kr. Det er helt på niveau med konsensus på 2 mia. kr. (2.003 mio. kr.).

Effektiviseringer og integration i de tilkøbte aktiviteter i både Norge og Holland forløber som planlagt. Og så er der også lidt hjælp fra den ekstra kapacitet i Italien (fabrikskøbet) og Holland, som fjerner den kapacitetsbegrænsning/udfordring, som man har ligget under for i et stykke tid.

Det 300 mio. euro dyre opkøb af Vrumona forventes stadig kun at levere omkring 80 mio. kr. i EBIT-bidrag i 2024, hvilket illustrerer, at der bestemt er plads til forbedringer med den aktuelle omsætning på omkring 1,5 mia. kr. EBIT-marginen er således estimeret til 5-6 pct. mod mindst det dobbelte for hele Unibrew.

Både Carlsberg og Heineken leverer EBIT-marginer omkring 15 pct., men en direkte sammenligning til Unibrews niveau bliver besværliggjort af opkøbsafskrivninger m.m. Unibrew angiver selv et EBIT-niveau i 2. kvartal på 16,8 pct. justeret for opkøb, og på 12,1 pct. i 1. halvår. Det indikerer, at der er betydelig upside på marginsiden på sigt.

Udskudt udbytte betales

Det bedste tegn på, at opkøbsintegrationen og effektiviseringerne går som planlagt, er, at Unibrew nu udnytter bemyndigelsen til at udbetale det udskudte 2023-udbytte på 14,5 kr. pr. aktie i starten af 4. kvartal. Det følger i kølvandet på, at gearingen (Nettorentebærende gæld / EBITDA) ultimo 2. kvartal på 2,4 lige akkurat er nået indenfor målsætning om <2,5. I absolutte tal svarer det til en nettogæld på 5,8 mia. kr. mod 6,4 mia. ved udgangen af 2023.

Fremtiden ser umiddelbart lys ud for Royal Unibrew med udsigt til forbedringer i lønsomheden, når de senere års opkøb bliver fuldt integreret og fuldt effektiviseret. Tidligere har investorerne ikke har haft noget imod at betale en væsentlig præmie for Unibrew, fordi selskabet leverede varen i form af opkøb og indtjeningsvækst samt returnering af kapital til aktionærerne.

Ledelsen er stadig i en lille mellemperiode, hvor den skal konsolidere sig lidt mere ovenpå de senere års opkøb, som også skal integreres fuldt ud. Det har den betydning at indtjeningsvæksten i de kommende år næsten kan siges kun at handle om selskabets egen præstation. Og med to ”opjusteringer” allerede i år er man ved at være tilbage på det spor, som investorerne godt kan lide.

Det skal dog bemærkes, at selskabet fortsat handles til en markant merpris i forhold til de fleste andre internationale eller regionale børsnoterede bryggerier. Argumentet for dette er, at Unibrew fortsat har en størrelse, hvor man kan levere vækst og opkøb, som mærkbart påvirker regnskaberne, og lige så vigtigt har man en historik, der taler sit tydelige sprog.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank