Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Sådan forholder topledelserne sig til den økonomiske nedtur

Morten W. Langer

søndag 25. august 2019 kl. 22:04

Ny artikelserie: De makroøkonomiske nøgletal og ledende indikatorer for europæisk økonomi peger kun en vej, nemlig nedad. Hvordan forholder ledelserne i de børsnoterede selskaber sig til de mere negative markedsudsigter, og har det allerede ramt dem? Økonomisk Ugebrev tager pulsen på de aktuelle halvårsregnskaber og tryktester ledelsernes parathed til at justere strategien.

For andet kvartal i træk ser de europæiske analytikere en flad overskudsudvikling i de store danske C25-selskaber, viser data fra Refinitiv, det tidligere Thomson/Reuters, som indsamler estimater fra europæiske aktieanalytikere. Mens analytikerne for det brede univers af de 600 største europæiske selskaber i Stoxx 600 har nedjusteret uge for uge de seneste måneder, har estimaterne for danske selskaber holdt stand. Men med den fortsatte opbremsning i europæisk og tysk økonomi, kan det være et spørgsmål om tid, før opbremsningen rammer de danske selskabers salg i Europa.

Konklusionen af en gennemgang af de aflagte regnskaber for halvåret, herunder de udmeldte forventninger for resten af året, viser, at bestyrelserne synes at have bind for øjnene. Kun få af dem har iagttaget og erkender åbent, at der er vanskeligere markedsvilkår forude.

SP Group med bestyrelsesformand Hans W. Schur skriver, at ”den globale økonomi forventes også at vokse i 2019, men den er fortsat skrøbelig og mærket af politisk og økonomisk uvished. Nærmarkederne i Europa har bekymrende store underskud på de offentlige finanser og stor gæld. (…) Handelshindringer mellem USA og EU samt mellem USA og Kina kan få stærk negativ indflydelse på verdensøkonomien og dermed på udviklingen i SP Group.” Om 2019-forventningen hedder det, at ”ambitionen er at øge omsætningen og indtjeningen igen i 2019, men ordrehorisonten er kort. Der forventes fortsat et resultat før skat i 2019 i niveauet DKK 200 mio. og en omsætning i niveauet DKK 2,0 – 2,1 mia.” Resultatet svarer nogenlunde til det opnåede resultat i 2. halvår 2018.

Brdr. Hartmann skriver om årsforventingen, at ”Hartmann fastholder forventningerne til 2019 om en samlet omsætning på 2,2-2,4 mia. kr. efter justering for hyperinflation og en overskudsgrad på 9-11% eksklusiv justering for hyperinflation. Fortsat volumenvækst og effektiv drift i kerneforretningen skal bidrage positivt til udviklingen i 2. halvår 2019, der fortsat ventes negativt påvirket af et normaliseret lavere bidrag fra Hartmann Technology sammenlignet med niveauet i 2018 og højere papir- og energiomkostninger.” Årsforventningen modsvarer nogenlunde samme omsætning og driftsoverskud som i første halvår.

Skakos ledelse med bestyrelsesformand Kaare Vagner Jensen i spidsen, skriver ”I H1 2019 har vi set forbedringer i driften og resultaterne heraf i forhold til H1 2018, hvilket vi forventer fortsætter i resten af 2019. I H2 2019 forventer vi at se en forbedring af resultaterne i forhold til H1 2019. De forventede forbedringer kommer både fra stigende omsætning, bruttoresultater og omkostningsbesparelser på udstillinger og personale sammenlignet med H1 2019 (…) Med baggrund i ordrebeholdning, de opnåede resultater i H1 2019 og forventningerne til H2 2019 fastholder vi vores forventning til resultat fra den primære drift (EBIT) i 2019 på DKK 17-22m.” Driftsoverskuddet i Q2 var 187.000 kr.

Også Ib Kunøes Columbus fastholder de udmeldte årsforventninger: “Expectations to 2019 Columbus maintains the announced expectations to 2019: • Revenue in the level of DKK 2bn • EBITDA in the level of DKK 240m • Columbus Software in the level of DKK 110m • 10% dividend on nominal share capital.” I forhold til resultatet for halvåret ser det dog meget anstrengt ud: EBITDA var 102 mio. kr. mod 95 mio. kr. samme periode sidste år. Andet halvår gav et resultat på 78 mio. kr. og her skal selskabet nå mindst 140 mio. kr. i det igangværende halvår.

Køkkenproducenten TCM har opjusteret årsforventningen, og ledelsen skriver: ”Outlook for the financial year 2019 is upgraded to revenue in the range DKK 1,000-1,030 million (previously DKK 960-1,000 million). Adjusted EBITA is expected in the range DKK 160-170 million (previously DKK 155- 165 million) translating into EBIT in the range DKK 150-160 million (previously DKK 145-155 million). The guidance is based on the estimate that the Danish market is expected to grow by 1-2% in 2019.” Efter et EBIT overskud på 73 mio. kr. i første halvår ses altså en bedring I andet halvår til 77-87 mio. kr. og bedre end i første halvår. Væksten er formentlig blandt andet drevet af betydelig hushandel i Danmark i kølvandet på de historisk lave renter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank