Forsikring & Pensions nye direktør Kent Damsgaard mener, at pensionssektorens tilsagn om klimainvesteringer for 350 mia. kr. allerede lever op til ”samfundskontrakten”. Derfor er en særskat – den såkaldte ”Arne-skat” – uretfærdig, hvis den rammer pensionssektoren, mener han. Men hvorfor tæller pensionssektorens milliardinvesteringer i den fossile industri så ikke med i Kent Damgaards samfundskontraktlige klimaregnestykke? spørger redaktør Joachim Kattrup i denne kommentar.
Kent Damsgaard, ny adm. direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension, undrer sig i en artikel den 3. september i Børsen over, at pensionsselskaberne ser ud til også at skulle betale den såkaldte ”Arne-skat”. Kent Damsgaard mener, at pensionssektoren med sit tilsagn om investeringer i klimainitiativer for 350 mia. kr. allerede har givet et tilstrækkeligt bidrag til ”samfundskontrakten” mellem pensionssektoren og det øvrige samfund.
”Vi har fået kvittering fra både erhvervsministeren og statsministeren på, at vi løfter et stort ansvar med de grønne investeringer. Så det virker meget forunderligt, at der så netop ud fra en kontrakttankegang skal komme en særskat på den sektor, der går ind og løfter et stort bidrag”, udtaler Kent Damsgaard til Børsen.
Kent Damsgaard vil ”spørge regeringen direkte, om ikke den samfundskontrakt går begge veje”. Og jo det gør den naturligvis. Det er essensen af samfundskontrakten, at alle bidrager lige med de muligheder, ressourcer og kompetencer de nu en gang har. Der skal være balance.
Men netop derfor kan det virke besynderligt, at Kent Damsgaard vælger at bringe pensionssektorens klimatilsagn ind i debatten om en særskat til at finansiere tidlig pension til særligt nedslidte på arbejdsmarkedet.
Nu skal det ikke udelukkes, at folk i fremtiden rent faktisk kan blive så nedslidte af klimaforandringerne, at det gør dem tidligt uarbejdsdygtige. 4200 mennesker i Danmark dør årligt for tidligt som direkte følge af luftforurening. Så på sin vis er det et relevant argument Kent Damsgaard inddrager i debatten om samfundskontrakten og ”Arne-skatten”.
Men Kent Damsgård nævner ikke, at pensionssektoren også har massive investeringer i kul- og olieselskaber – og dertilhørende underleverandører, som udelukkende lever af at levere til disse industrier. Medtager man aktie- og obligationsinvesteringer i verdens største banker, som i stor stil finansierer den fossile industri, giver pensionssektoren kraftig støtte til, at både olie- og kulkraftkapaciteten i verden fortsat udbygges med sigte på at holde 30-40-50 år ud i fremtiden.
Hvis samfundskontrakten går begge veje, som Kent Damsgard vil høre regeringen om, skal pensionssektorens fossile investeringer vel trækkes fra argumentet om, at pensionssektoren allerede har indfriet ”samfundskontrakten”.
350 mia. kr. svarer til næsten 10 procent af pensionssektorens samlede formue, og er, ifølge Kim Damsgaard, det finansielle billede på, at sektoren har leveret hele sit bidrag til ”samfundskontrakten”. Hvad den finansielle sektor har udlånt og investeret af penge i den fossile sektor, findes der undertegnede bekendt ikke en samlet opgørelse over. Men anslået på delopgørelser fra de seneste par år er der formentlig også tale om trecifrede milliardbeløb.
Der burde altså stadigvæk være ikke-indfriet ”gæld” på ”samfundskontrakten”, hvis Kent Damsgaards klimaargument skal gøres gældende – og det samtidig forudsættes, at den fossile industri ikke bidrager til at nedbringe Danmarks såvel som verdens CO2-udledninger.
Det aktive ejerskab benyttes ofte som begrundelse for at fastholde fossile investeringer, idet det giver adgang til at påvirke kul- og olieselskaber til at fortage en grøn omstilling. Ideelt set kan man derfor godt forestille sig finansiel støtte til fossile selskaber samtidig med CO2-reduktioner. Men det er vel næppe realistisk, at Forsikring & Pensions nye adm. direktør ligefrem vil anbefale sine medlemmer at øge eksponeringen mod fossile investeringer med henblik på at reducere CO2-udledninger og indfri sin del af ”samfundskontrakten”.
Det er helt forståeligt, at Forsikring & Pension tager forbehold for en særskat, der kan koste indtjening og kommende pensionister på udbetalingerne. Men det er svært at forstå, hvordan klimainvesteringer kan spille en rolle som centralt argument for at afvise ”Arne-skatten”.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.