Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Satser Novo målrettet på toplinjevækst for at presse lønsomhed?

Steen Albrechtsen

tirsdag 10. maj 2022 kl. 11:00

Små tidsler i Novos kvartalsregnskab – men solide vækstudsigter

Novo Nordisk er efter en svær start på året kommet meget stærkt igen og flirter nu med kurs 800, hvilket modsvarer en markedsværdi på 1.800 mia. kr. Ledelsen satser målrettet på toplinjevækst, måske fordi en forøgelse af marginen kan få politikerne til at drøfte politiske indgreb i høje medicinpriser, skriver Steen Albrechtsen, som er redaktør for ØU Life Science.

For kun fem måneder siden var tiltroen til Novo ikke på sit højeste. Ledelsen havde meldt om prisudfordringer i Kina og ikke mindst om produktionsproblemer hos en underleverandør til selskabets store væksthåb fedmemidlet Wegovy.

Men frygten for et dårligt 2022 er nu flere gange blevet gjort massivt til skamme. Først ved fremlæggelsen af årsregnskabet, som indeholdt en overraskende fin forventning til 2022, og dernæst i det meget stærke regnskab for 1. kvartal, som gemte på årets første opjustering af resultatforventningen.

Opjusteringen er drevet af GLP-1 forretningen, som i den grad driver væksten og understøtter Novos ambitioner om at ”forædle” deres diabetesprodukter, og derigennem slippe udenom de prismæssige udfordringer i insulinforretningen.

Fokus på toplinjen driver resultatfremgang
Selvom der var solid fremgang på toplinjen i kvartalet og en solid opjustering af årets salgsvækst fra 6-10 procent til 10-14 procent, var det en smule overraskende for flere, at den flotte fremgang på toplinjen ikke gav større genlyd i driftsresultatet, hvor der kun forventes en vækst på 9-13 procent.

Tallene, der er i konstant valuta, betyder for helåret en lille margintilbagegang i forhold til 2021. Når omsætningen vokser mere end driftsresultatet, er der jo tale om en tilbagegang i driftsmarginen (operating margin). Normalt ville man forvente det modsatte som følge af skalafordele og en ekstremt høj bruttomargin på over 80 procent.

Forklaringen på den faldende driftsmargin er flerfoldig. Først og fremmest tynger sidste års opkøb af Dicerna med ca. 3 procentpoint i overskudsgraden. Dertil kommer øgede afskrivninger fra kommercielle og ikke mindst øgede R&D-investeringer.

Ledelsen lagde på investorkonferencen heller ikke skjul på, at der investeres betydeligt i toplinjevækst, fordi man mener at kunne hente størst værdi her, hvilket rent intuitivt også giver mening, når driftsmarginen allerede er så høj, som den er. Driftsmarginen ligger allerede nu på imponerende ca. 45 procent i 1. kvartal.

For helåret 2021 lå driftsmarginen på 41,7 procent, og med den aktuelle 2022-forventning er der udsigt til en driftsmargin omkring 41 procent. Det oplagte spørgsmål er her, om det overhovedet er muligt at løfte den yderligere? En så høj overskudsgrad kan let puste til ilden hos politikerne, som så kan sætte øget fokus på høje medicinpriser. Også i det lys giver det derfor mening at løfte værdiskabelsen via toplinjen fremfor yderligere at løfte marginen.

Novos solide fremgang skal ses i lyset af, at markedsføringen af fedmemidlet Wegovy var sat på hold i 1. kvartal. Der var kapacitetsbegrænsning på salget, fordi en underleverandør måtte stoppe produktionen helt efter problemer med sprøjterne kort før jul. Underleverandøren har netop genstartet den kommercielle produktion, men først i løbet af 2. halvår forventer Novo at kunne gøre Wegovy tilgængelig for alle patienter i USA i alle godkendte doser.

Udfordringerne sætter ikke desto mindre Wegovy-præstationen i 2022 i et endnu bedre lys. Salget nåede 1,4 mia. kr. i 1. kvartal til trods for, at man ikke markedsførte produktet og opererede med voldsom kapacitetsbegræsning. Det eksisterende fedmeprodukt Saxenda solgte for 2 mia. kr., og samlet leverede fedmeforretningen altså 3,4 mia. kr. i omsætning i kvartalet. I 1. kvartal 2021 leverede Saxenda 1,6 mia. kr. som det eneste produkt i fedmeforretningen. Wegovy blev lanceret i 2. kvartal 2021 med et salg på 0,1 mia. kr. 3. kvartal viste et salg på 0,5 mia. kr. og 4. kvartal 0,8 mia. kr. Væksten og en fremragende lancering kan man altså ikke sætte spørgsmålstegn ved. Novo viste også receptdata for fedmeforretningen i USA, og her fremgik det bl.a., at man i løbet af 1. kvartal krydsede 20.000 ugentlige recepter.

Muligheden på fedme-markedet underbygges af ledelsens slet skjulte ”indrømmelser” på telefonkonferencen om, at markedet er stort nok til alle, og at man principielt set ikke er bange for konkurrence fra især Eli Lillys Tirzepatide. Der er et signifikant antal af patienter, og det handler egentlig primært om at få patienter på behandlingen.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs:                    751,30
Kursmål (6 mdr.):         674,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank