Corona-krisen har ramt SimCorp hårdere end rivalerne. Vækst og indtjening ser i år ud til at nå bunden af guidancespændet, og der er langt op til de langsigtede målsætninger. Der mangler nye kunder. Når og hvis de kommer, er der spændende perspektiver i selskabet, som så for alvor kan få glæde af en recept, der skaber mere omsætning med eksisterende kunder. SimCorps nye CEO Christian Kromann er kommet på en hård opgave med at få mere gang i salget, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
SimCorp er hidtil i 2021 gledet længere væk fra sine langsigtede målsætninger. Virksomheden med CEO Christian Kromann i spidsen har usædvanligt nok slet ikke fået nye kunder i tredje kvartal. Og SimCorp er – i modsætning til mange andre virksomheder – ikke blevet båret frem af en højkonjunktur. Og det er endnu ikke lykkedes at rette op på den markante nedtur i 2020.
Selv om SimCorp i tredje kvartal nåede et salg på 107 mio. euro og dermed en organisk vækst på syv procent efter et tilbageslag på 15 procent i samme kvartal 2020, lå omsætningen stadig under de 117 mio. euro, der sås i tredje kvartal 2019. Samtidig lå SimCorps EBIT-driftsmargin i tredje kvartal på 22,6 procent mod 30 procent i tredje kvartal 2019. Stigende lønomkostninger og omkostninger til hosting er blandt andet begyndt at presse.
Indtjeningen skal alt i alt løftes betydeligt i fjerde kvartal for at nå den guidance for 2021 som stadig fastholdes: SimCorp venter årsvækst på 6-11 procent og en EBIT-margin på 24,5-27,5 procent.
Netop tilbage i 2019 lancerede SimCorp og den tidligere CEO Klaus Holse en ny strategi med en ambition om at generere en langsigtet, tocifret årlig omsætningsvækst, og en gradvis forbedring af indtjeningsmarginen er blevet netop – langsigtet. Disse målsætninger kunne faktisk opfyldes i de fire år 2016-2019.
At corona kom i vejen var forståeligt. SimCorp peger meget plausibelt på, at restriktioner og manglende ansigt-til-ansigt kontakt stadig gør det vanskeligt at få store nye kunder med det sidste stykke vej til underskriften på kontrakterne. Men det er overraskende, at tredje kvartal demonstrerer, at opbremsningen varer i hvert fald to år.
Det er særligt bemærkelsesværdigt, at netop i tredje kvartal kunne den amerikanske konkurrent Clearwater Analytics melde om en vækst på 21 procent og den schweiziske konkurrent Temenos om en vækst på 11 procent.
Netop en virksomhed, der hvert år vokser ved hjælp af forholdsvist få, men store, kontrakter kan naturligvis blive ramt af betydelige udsving. Men der er ingen tvivl om, at presset nu stiger på den nyudnævnte CEO for at få hentet nogle nye kunder ind i folden.
SimCorps ledelse gjorde selv opmærksom på, at virksomheden stadig oftere møder netop Clearwater i markedet. Det amerikanske selskab udviser tilsyneladende en betydelig dynamik, efter at det ligesom andre rivaler netop er blevet børsnoteret. Og SimCorps ledelse erklærer, at den danske virksomhed nu ”går hårdt efter Clearwater” der i sin meddelelse for tredje kvartal melder om ”key wins” blandt nye kunder i både Nordamerika, Europa og Asien.
Det efterlader et foreløbigt åbent spørgsmål: Er Sim-Corp ikke blot presset af den fortsatte corona-krise, men også af offensive rivaler, der er styrket af blandt andet nylige kapitaltilførsler og behov for at vise fremdrift i forbindelse med IPO’en?
Flere redskaber til at løfte omsætning
SimCorp har udviklet en forretningsmodel, der gør det muligt at få væsentligt mere ud af eksisterende kunder ved at gøre kundeforholdet til abonnementer, som der kan lægges stadig flere services oveni. Modellen kan mere end fordoble pengestrømmen fra hver enkelt kunde, fremgår det af præsentationen i forbindelse med kvartalsregnskabet.
SimCorp råder altså over flere redskaber til at få omsætningen i vejret end blot tilgangen af nye kunder, og virksomheden har tilsyneladende held med at få kunderne til at skifte til den nye model. Men tilgangen af nye kunder – hvoraf der i år har været mindre end en håndfuld mod 17 i 2020 – er nødvendig for at sikre den langsigtede vækst, også fordi virksomheden normalt mister et par kunder om året. Det seneste kursfald har dog ikke ødelagt indtrykket af SimCorp som en virksomhed, der set over en længere årrække nogenlunde stabilt har leveret værdi til aktionærerne. Men hvis kursen skal rettes op igen, er det nødvendigt med klare tegn på, at SimCorp slipper ud af dødvandet.
Aktuel kurs: 681,00
Kursmål (6 mdr.): 700,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.