Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Skal ledere have svar på alt? Nej, men være nysgerrige

Maria

onsdag 20. november 2024 kl. 17:25

nysgerrighed

Nogle topledere tror fejlagtigt, at de skal have svar parat på alt. Men så skyder de sig selv i foden. De stopper med at stille spørgsmål, med at være nysgerrige og åbne – og det ender med at spænde ben for dem. Konsulenthuset Russell Reynolds dykker ned i værdien af nysgerrighed, hvorfor den er så vigtig, og hvordan man kultiverer den.

Når ledere i løbet af et arbejdsliv, kravler op ad karrierestigen og opsamler erfaring, har de efterhånden prøvet lidt af hvert. De ved meget – men ikke alt. Problemet opstår, når de tror, at de ved alt, kan svare på alle spørgsmål, og løse alle problemer. For det er aldrig sandheden. Det kan føre til, at man som topleder bliver selvtilfreds og stoler for meget på egen dømmekraft. Egoet tager over, hovmod opstår.

Det ender typisk med, at man som leder sidder fast. Bruger samme metode som man plejer i stedet for at søge nye løsninger. Baserer alt på tidligere erfaring, i stedet for at søge nye indsigter. En stagnation, som i sidste ende hæmmer en som leder – især i en verden i konstant forandring, hvor viden og evnen til at tilpasse sig er altafgørende.

Succesfulde ledere har en anden tilgang. Fremfor alt er de nysgerrige. De fremmer løbende læring, stiller spørgsmål, er åbne for nye ideer og relationer. De er villige til at blive udfordret, og de har ikke noget imod at blive sagt imod. Målet er jo, trods alt, at skulle præstere bedst muligt – og det opnås blandt andet ved at være nysgerrig.

Men nysgerrighed bør bruges strategisk. De mest effektive ledere strukturerer deres nysgerrighed målrettet, så det ikke ender i kaos. Hvis man stiller spørgsmål til alt, bliver det uhensigtsmæssigt og kan forstyrre fokus. Man kan komme til at bruge unødvendige ressourcer og gå ned ad veje, der ingen steder fører hen.

Det handler om at skabe en kultur, hvor nysgerrighed og læring er en naturlig del af hverdagen under kontrollerede forhold. Hvis man formår dette, kan det bringe følgende fordele:

1) Optimal problemløsning. Nysgerrige ledere har et åbent sind, når de står overfor et problem. De anvender ikke blot de samme løsninger, som de plejer. I stedet ser de på problemet fra flere vinkler, graver dybere, analyserer og bringer utraditionelle løsninger i spil.

2) Bedre beslutningstagning. Nysgerrige ledere søger aktivt efter information, der udfordrer deres antagelser. De vil altid gerne gøres klogere. Denne konstante jagt på viden sikrer, at de har en bred mængde informationer og flere perspektiver, før de træffer beslutninger. Det resulterer i mere informerede og afbalancerede beslutninger.

3) Mere succesfulde transformationer. Nysgerrige ledere er mere åbne overfor forandring. De er i stand til at ændre strategier, omfavne ny teknologi og lede deres teams gennem transformationer med både tillid og entusiasme.

4) Stærkere relationer. Nysgerrighed skaber ægte interesse for andre, hvilket fører til dybere og mere meningsfulde relationer. Nysgerrige ledere stiller spørgsmål, lytter opmærksomt og forsøger altid at forstå forskellige perspektiver.

5) Kontinuerlig vækst. Nysgerrighed er en vigtig drivkraft for personlig udvikling. Nysgerrige ledere er mere tilbøjelige til at træde ud af deres komfortzone, være åbne og fleksible. De bliver ved med at holde sig opdateret og forbedre deres færdigheder. Som konsekvens forbliver de relevante.

Hvordan bliver man en mere nysgerrig leder?

1) Man bør starte med sig selv. De bedste ledere er nysgerrige på sig selv. De kender sig selv, ved hvad der udløser stress og ved også hvordan de skal komme ovenpå igen.

2) Et stærkt netværk. Ledere har brug for brede netværk – både internt, eksternt og på flere niveauer. De bedste ledere modtager input fra mange forskellige vinkler.

3) Inkludér andre perspektiver bevidst. Dygtige ledere inkluderer perspektiver fra alle hjørner i deres beslutningsprocesser. Uanset hvor skarp en leder end måtte være, vil de klare sig bedre, hvis de aktivt inddrager andre, når der opstår udfordringer. Kunsten at spørge om hjælp, få input og medtage andre perspektiver er uden sammenligning. Man skal modstå fristelsen til at klare alt alene.

4) Storytelling. At være historiefortæller kan være en effektiv måde at udvise autenticitet og sårbarhed på. Dog skal man sikre sig, at ens historie ikke lyder overfladisk eller påtaget. Her giver det mening med øvelse og feedback for at udvikle et par fængende historier.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank