Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Store kiks i to elitebestyrelser: Til formanden – Stav til ”successionsplanlægning”

Morten W. Langer

torsdag 22. maj 2025 kl. 13:26

Bestyrelsesformand (og tidligere mangeårig CEO) Lars Rasmussen tager en tørn mere som midlertidig CEO

Bringes også i fredagens udgave af ØU Ledelse

 

Kære læser – og kære bestyrelsesformand

De seneste uger har der udfoldet sig skræmmende eksempler på, hvordan to af de mest nålestribede bestyrelser i dansk erhvervsliv  fuldstændig har kikset på en af bestyrelsens hovedopgaver.

Ja, ”successionsplanlægning” – det handler i bund og grund om, at bestyrelsen skal have en plan klar i skuffen for, hvordan et ventet eller et uventet CEO-skifte skal håndteres. Altså med en kandidatliste, så bestyrelsen ikke skal starte fra nul i en søgeproces.

I Økonomisk Ugebrevs Bestyrelsesguiden.dk har vi gennem årene skrevet mere end 25 artikler om successionsplanlægning og den optimale proces ved valg af ny CEO. Eksempelvis skriver vi i denne artikel med titlen ”Guide: Sådan håndterer de bedste ”arvefølgen” i direktionen” (LINK_ https://bestyrelsesguiden.dk/aarshjul/evaluering-af-ceo/guide-saadan-haandterer-de-bedste-arvefoelgen-i-direktionen/), at ”en af bestyrelsens vigtigste opgaver er at have en køreklar plan for, hvad der skal ske, når CEO’en går eller bliver gået – og hvem der skal tage over.”

Videre hedder det, at ”det er imidlertid noget, som bestyrelser håndterer vidt forskelligt. En af vanskelighederne er, at diskussionen om kommende topledere er filtret ind i de strategiske diskussioner og personlige hensyn. Umiddelbart ser det nemt ud: Bestyrelsen sørger for at samle en håndfuld navne på nye mulige topchefer, man kan ringe til, hvis den nuværende topchef mere eller mindre pludseligt træder tilbage. I praksis er det mere indviklet… ”

Tilsyneladende er det meget indviklet: I hvert fald er to at de mest nålestribede danske bestyrelser stordumpet på denne opgave. Ja, det handler om bestyrelsen for Novo Nordisk, der netop har fyret CEO Lars Fruergaard, og Coloplasts bestyrelse, der også har fyret sin CEO.

I begge tilfælde er der ikke en arvefølge på plads, og der er tilsyneladende heller ikke en successionsplan. For begge selskaber er det en dybt uheldig situation, som kan koste strategisk og forretningsmæssigt momentum. I denne udgave gennemgår vi i særskilte artikler både konsekvenserne af chefskiftet i Novo Nordisk og i Coloplast.

Begge selskaber står foran betydelige langsigtede udfordringer, og Coloplast skal endda i gang med at udarbejde en ny strategi, og det vil nu ske før den nye CEO er på plads. Ikke specielt hensigtsmæssigt. I Novo Nordisk bliver processen endnu mere tumultarisk, fordi der skal ikke kun findes en ny CEO – med stor sandsynlighed også en ny bestyrelsesformand, som er blevet kørt totalt over af fondsbestyrelsesformand Lars Rebien.

I begge selskaber står ikke kun topledelserne, men til en vis grad også bestyrelserne derfor foran en meget urolig periode, og det kan ramme negativt hele vejen ned gennem organisationen.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Vi søger to studentermedhjælpere til Dansk Sygeplejeråds Økonomiafdeling
Region Hovedstaden
Dansk Sygeplejeråd søger regnskabskonsulent med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Talstærk analytiker til analysekontor
Region Hovedstaden
Chef for Digitalisering og Økonomi
Region Sjælland
Kontorchef til Center for Økonomi og Koncern i Indenrigs- og Sundhedsministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.