Ledelse

Store pengetanke skærper ejertonen i jagten på afkast

Morten Sørensen

mandag 07. juni 2021 kl. 7:00

2020 og begyndelsen af 2021 har leveret tydelige signaler om, at Danmarks store private pengetanke, fonde og familiers forvaltningsselskaber nu yderligere skærper jagten på afkast. Den tidligere store tålmodighed overfor porteføljeselskabernes topledelser er afløst af et mere barskt aktivt ejerskab. De store danske pengetanke har også skærpet kravene til sig selv. Og det vil få konsekvenser for mange danske erhvervsvirksomheder, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Direktør Lene Skole fra Lundbeckfond Invest har nu fået opsat krævende målsætninger for de kommende år, som ikke tidligere er set i de store danske ejerfonde. Hun skal sørge for, at Lundbeckfonden frem til år 2030 omtrent fordobler sin formue fra aktuelt 64 mia. kr. til over 130 mia. kr. Det fremgår af den nye strategi, som fondens ledelse under formand Steffen Kragh har lagt i 2020.

Lundbeckfondens nye krævende ambitioner er kun et eksempel på, at de store pengetanke i 2020 og hidtil i 2021 har skærpet kravene til sig selv – og at de nye krav sendes videre til pengetankenes porteføljeselskaber. Skærpelsen kommer efter et år, hvor pengetankenes ret beskedne evne til at skabe afkast igen er blevet demonstreret.

Ikke mindst Lundbeckfond Invest er et eksempel på, at værdiskabelsen har været under pres i 2020. De store investeringer i farmaselskabet Lundbeck og serviceselskabet Falck har ikke udviklet sig positivt. En vellykket investering i pharmavirksomheden ALK-Abelló redder den samlede formue fra at falde mere end godt en procent.

Det er generelt skuffende, at pengetankenes voksende stabe af højt lønnede professionelle investeringseksperter – ultimo 2020 var der 152 ansatte i Kirkbi – leverer så moderate resultater. Det er ikke kun skuffende for pengetankenes ejere, fonde og familier. Det har også betydning for samfundet i bredere forstand, fordi pengetankene og deres syn på ledelse og afkast påvirker den lange række store og mellemstore erhvervsvirksomheder, som de har ejerandele i og indflydelse på.

På den baggrund har man da også det seneste år set, at en ny mere krævende holdning til afkast og shareholder value afløser pengetankenes tidligere tålmodighed, grænsende til langmodighed, overfor ledelser, der ikke skulle presses af kortsigtet profitmaksimering, men have ”tid til at realisere deres strategier”, som det hed fra nogle af pengetankene. De ambitiøse krav til ledelsen i Lundbeckfond Invest er kun et tegn på en ny mere afkastorienteret holdning i fonde og pengetanke. Der er flere eksempler:

– At Robert Uggla fra A.P. Møller Holding offentligt beklager sig over vanskeligheder med at finde egnede bestyrelsesmedlemmer til Danske Bank antyder også, at holdingselskabet er dybt engageret i at løse bankens forskellige ledelsesproblemer og dermed det værdisættelsesproblem, der betyder, at bankens aktiekurs – i modsætning til for eksempel Nordeas – er mere end halveret siden 2018.

A.P. Møller Holding er på flere måder gået i spidsen for den mere shareholder value-orienterede indstilling. Der er siden 2016 skabt store værdier gennem opløsningen af det gamle konglomerat, og nu fortsætter fokuseringen med de planlagte frasalg af Maersk Supply Service og Maersk Container Industry.

– I løbet af det seneste år har Kirk Kristiansen-familiens holdingselskab Kirkbi skåret igennem og udskiftet ledelserne i ISS og Nilfisk, efter at Kirkbi-ledelsen ellers ofte i fortiden har understreget sin tålmodige indstilling, og at ledelserne skulle have god tid til at udvikle virksomhederne.

– I Novo Holding-sfæren er de nye CEO’er i Novozymes og NNIT inden for godt et år blevet rekrutteret eksternt efter skuffende resultat- og aktiekursudvikling i de to selskaber. Afkasthensynet får tilsyneladende større betydning for Novo-miljøet med det hidtil så stærke hensyn til interne kandidater, virksomhedsidealer og tålmodig langsigtet ledelse.

– Lidt udenfor gruppen af familier og fonde, der diversificerer gennem holdingselskaber, har Carlsberg Fondet besluttet, at formanden for Carlsberg i fremtiden skal være en forretningsmand og ikke en professor fra fonden. Fondet signalerer dermed nu større interesse i, at der sker en aktiv kommerciel udvikling og værdiskabelse i Carlsberg end i at have tæt kontrol med bryggerikoncernen.

En del af pengetankene har konstateret, at problemerne ikke blev løst ved hjælp af tålmodighed og armslængde-principper. Det skal afkastorienteret forandring til gennem aktivt ejerskab, og fondene gennemtvinger nu mere effektivitet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]