Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Succes for pensionsmedlemmers øgede klimapres

Joachim Kattrup

tirsdag 25. august 2020 kl. 7:00

Klimabevægelsen har formået at mobilisere flere pensionsmedlemmer end tidligere i kampen for at få trukket pensionsinvesteringer helt ud af fossilindustrien. Klimabevægelsens resultater har hidtil været beskedne, viser en gennemgang af klimaforslag fra årets generalforsamlinger i arbejdsmarkedets store pensionskasser. Men der kan være forandringer undervejs: På onsdagens generalforsamlingen i P+, akademikernes pensionskasse, lykkedes det at få alle klimaforslag vedtaget trods manglende opbakning fra bestyrelsen.

Klimabevægelsen har på årets generalforsamlinger i pensionssektoren formået at mobilisere mange flere medlemmer end tidligere år. Men resultaterne er i et klimaperspektiv fortsat relative beskedne. Det endelige gennembrud for Klimabevægelsens mål om, at arbejdsmarkedets pensionskasser helt skal trække sig fra alle investeringer i fossilindustrien, har stadig lange udsigter i de fleste pensionskasser.

Den øgede medlemsaktivisme i arbejdsmarkedets pensionskasser har dog sat nye klimainvesteringsspørgsmål på dagsordenen. Gasindustrien og hele fossilindustriens lobbyarbejde mod Parisaftalen er de næste mål. Også mere konkret information om pensionskassernes dialoger med kontroversielle selskaber, og hvilke resultater, der opnås via det aktive ejerskab, blev efterspurgt.

Kun i P+ blev alle medlemmernes klimaforslag vedtaget trods bestyrelsens manglende opbakning. I P+ og hos Arkitekterne stillede medlemmer spørgsmålstegn ved om medlemsdemokratiet virker, når der ikke tilbydes tilstrækkeligt grønne pensionsprodukter, som mange ønsker. Må-ske et større opgør om medbestemmelse er på vej i de kommende år.

Den øgede mobilisering blandt medlemmerne har også medført, at forslagene i år har haft mere tyngde end tidligere – både i substans og fokus. Blandt andet har Klimabevægelsen i sin argumentation for at trække investeringer i fossilselskaber gjort mere ud af at henvise til fossilselskabernes lobbyarbejde mod Parisaftalen, samt efterspurgt mere indsigt i beslutningerne med reference til globale klimamål.

”Ja, vi og andre har mobiliseret stemmer, og særligt på den netop afholdte P+ generalforsamling, hvor det lykkedes at få tre forslag igennem. Og emnet får da også stigende omtale i offentligheden, ligesom investeringer også indgår i drøftelserne i netværket ”Broen til Fremtiden”, hvor grønne NGO’er er medlemmer sammen med fagforeninger som fx. FOA, IDA og DM. Men generelt vil jeg sige, at der i år ikke er sket det helt store skred i fravalget af de fossile investeringer”, siger Thomas Meinert Larsen, talsperson for AnsvarligFremtid netværket i Klimabevægelsen.

Gasselskaber i fokus
Kritikken fra medlemmerne er ikke kun fokuseret på olieog kulselskaberne. I år har også de fossile gasselskaber via konkrete medlemsforslag været under anklage for ikke at være en del af klimaløsningen. Også gasselskaberne kædes nu sammen med lobbyarbejde mod Parisaftalen som et argument for at trække investeringer.

Det var bl.a. tilfældet på generalforsamlingen hos en af de førende på ansvarlige investeringer, nemlig MP Pension, hvor klimabevidste medlemmer stillede forslag om ”frasalg af aktier og obligationer i gasselskaber.”

”Gasindustrien havde længe lobbyet for, at gas skulle betragtes som et overgangsbrændsel. Og så sent som i februar havde det også ført til, at EU-parlamentet godkendte 32 nye gasinfrastrukturprojekter på trods af, at studier viste, at ingen af de her projekter så ud til at være nødvendige for EU’s fremtidige energimix”, lød et argument fra Klimabevægelsen.

Et andet argument, som Klimabevægelsen fremførte, var, at ”den nyeste forskning viste, at fossilgasproduktion var værre for klimaet end hidtil antaget. Afbrændingen af fossilgas gav ophav til CO2-udslip på samme måde som kul og olie.”

Men selv for MP Pension, der anses for at være blandt de førende indenfor ansvarlige investeringer, er der grænser for klimahensynet. Bestyrelsesformand Egon Kristensen udtrykte, at man var opmærksom på udfordringerne i den fossile gasindustri, og at MP årligt ville revidere sin holdning. Men også, at ”MP samtidig var nødt til at sikre afkastet.” Forslaget, der blev fremstillet af 121 medlemmer, blev ikke vedtaget i MP Pension.

Drøftelserne – og afstemningsresultatet – i MP Pension illustrerer, at Klimabevægelsen har svært ved at rykke investorerne helt væk fra den fossile industri. Og det illustrerer, at hensynet til afkast stadig er et helt væsentligt argument for at tilsidesætte forslag om yderligere klimahensyn eller skærpede ansvarlighedsprincipper.

Grænserne for ansvarligheden på bekostning af afkast blev også mejslet i granit på årets generalforsamling hos Lægernes Pension. I forbindelse med Lægernes Pensions sundhedslogiske eksklusion af tobaksindustrien, præsenterede ledelsen en undersøgelse, der viste, at eksklusionen isoleret set i 2019 har kostet et merafkast på én procent.

Desuden fremførte adm. direktør i Lægernes Pension og Bank, Chresten Dengsøe, at analysen bekræftede ”at jo flere selskaber vi udelukker fra vores investeringsunivers, jo større bliver sandsynligheden for, at det kan få negativ betydning for vores aktieafkast.”

Klimabevægelsen udfordrer dermed pensionssektoren på både ansvarlighed og afkast. Arbejdsmarkeds pensionskasser har i forvejen svært ved at følge med afkastet hos de kommercielle pensionsselskaber. Det viste en analyse omtalt i Økonomisk Ugebrev Finans tidligere på året. Og det gør formentlig, at hensynet til afkast flere steder indgår som et væsentligt argument for ikke at tage de næste ansvarlige klimaskridt, og dermed afvise medlemmernes forslag.

”I forhold til afkast/risiko, så har det været – og det er fortsat – vores klare forventning, at et fravalg af fossile investeringer ikke betyder noget væsentligt for det samlede afkast. Og faktisk viser en række nyere data og rapporter, også fra danske pensionsselskaber, at både fossilfri investeringer og særligt grønne investeringer har givet et hø- jere afkast end investeringer indeholdende fossile selskaber. Så det er bestemt vores forventning, at vi fremover vil se en gradvis reduktion i de fossile investeringer, netop for at undgå et lavere afkast og høj risiko”, siger Thomas Meinert Larsen.

Ulmende opgør
Gennemgangen af referater af årets generalforsamlinger i pensionssektoren, som Økonomisk Ugebrev har foretaget, viser, at medlemmers klimaforslag kun sjældent vedtages. Og af dem, der gjorde, bakkede bestyrelsen ikke op. Hos arkitekterne og i P+ skal pensionsledelserne altså efterleve klimakrav, som de selv vurderer hverken er i medlemmernes eller klimaets interesse. Men langt de fleste steder blev forslagene afvist på generalforsamlingen. Gennemgangen viser dermed antydninger af et ulmende opgør, hvor medlemmer er kritiske overfor at være bundet til bestemte pensionsordninger, som de ikke anser for tilstrækkelig for at leve op til klimamål.

Det gælder bl.a. for Arkitekternes Pensionskasses generalforsamling tidligere på året, hvor 170 medlemmer fra Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD) i en erklæring stillede krav om at få tilbudt et mere bæredygtigt pensionsprodukt. I erklæringen fremgår det ifølge generalforsamlingsreferatet desuden, at ” FAOD’s yngre medlemmer ønsker sig pensionsmæssigt fritstillet i forhold til de offentlige overenskomster, såfremt Arkitekternes Pensionskasse ikke kan imødekomme de bæredygtige ønsker.”

Forslaget om et bæredygtigt pensionsprodukt hos Arkitekternes Pensionskasse blev imod bestyrelsens anbefaling vedtaget, og 13. august har Arkitekternes Pensionskasse så lanceret , at nye medlemmer i Arkitekternes Pensionskasse efter nytår kan investere en del af pensionsopsparingen i to grønne fonde fra henholdsvis Nordea og BlackRock.

Også blandt medlemmer i P+ ses en øget mobilisering af klimabevidste pensionsmedlemmer. Det vidner generalforsamlingen i onsdags den 19. august om, hvor tre fremsatte klimaforslag stillet af 225 medlemmer var til afstemning. Alle tre forslag blev vedtaget, selvom de ikke var velsignet af bestyrelsen. Og et af argumenterne for forslagene under debatten var, om bestyrelsen arbejdede i overenstemmelse med vedtægten om medlemsdemokrati.

Generalforsamlingen i P+ afrundede samtidig en Corona-ramt og digitalt afviklet generalforsamlingssæson, hvor den generelt øgede klimaaktivisme blandt pensionsmedlemmer satte mere pres på pensionsledelserne i arbejdsmarkedets pensionskasser – men altså uden at det medført de helt store resultater.

John Nordbo, Klima advocacy hos Care og netop klimaforslagsstiller på P+ generalforsamlingen, bekræfter, at flere medlemmer end tidligere på forhånd har bakket op om forslag til skærpede krav til klimapolitikkerne, og han er glad for, at det lykkedes i P+.

Joachim Kattrup

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank