Blandt topcheferne i de 90 største danske børsnoterede selskaber og 10 største unoterede selskaber udmærker NKT sig i årets ROIC Rating. Novo Nordisk styrtdykker fra en andenplads sidste år til en placering som nr. 15 i år. Årets vinder NKT efterfølges af Genmab og Københavns Lufthavne. Ratingen er baseret på virksomhedernes omsætningsvækst, kapitalafkast (ROIC) og ændring i ROIC, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang af hovedresultaterne.
Landets største selskab Novo Nordisk dratter i dette års ROIC Rating et godt stykke ned af ranglisten. Fra en andenplads sidste år til en placering som nummer 15 i år. Tilbagefaldet er en direkte følge af et større fald i kapitalafkastet, målt som Return On Invested Capital (ROIC), altså afkastet på den investerede kapital i selve forretningen.
Økonomisk Ugebrevs ROIC rating består af en sammenvejning af tre komponenter, nemlig omsætningsvækst, ROIC og ændring i ROIC. Novo Nordisk ligger helt i front, når det gælder størrelse af kapitalafkastet og også på omsætningsvækst.
Men når det gælder det tredje målepunkt, udviklingen i ROIC, leverede Novo Nordisk et stort dyk fra 2023 til 2024.
Medicinalselskabets kapitalafkast landede sidste år på imponerende 53 pct. af den investerede kapital, men det var betydeligt lavere end de 69 pct. året før. Dykket i kapitalafkastet på over tyve procentpoint skyldes dog alene, at den investerede kapital er steget betydeligt mere end driftsresultatet: Driftsoverskuddet steg fra 82 til 102 mia. kr. sidste år, mens de operative driftsaktiver steg endnu mere fra 93 mia. til 160 mia. kr.
Artiklen fortsætter under grafikkerne
Grundlæggende viser Økonomisk Ugebrevs ROIC Rating, at selskabernes nyinvesteringer i operationelle aktiver også giver et tilsvarende øget afkast. For Novo Nordisks vedkommende betyder bygning af ny kapacitet og nye fabrikker, at der kan være en tidsforskydning på 2-3 år, til investeringerne forplanter sig på bundlinjen.
Investorernes seneste skepsis overfor Novo Nordisk-aktien kan således bunde i, om medicinalkoncernen på den lange bane får det fulde udbytte af de store investeringer, idet analytikerne forventer, at Novo Nordisk får meget vanskeligt ved at bevare den aktuelle meget store markedsandel på markedet for vægttabsmedicin.
For årets vinder af ROIC Rating, NKT, er billedet meget det samme som for Novo Nordisk: Den store danske kabelvirksomhed har tidligere år investeret stort, og det begynder nu for alvor at sætte sig på bundlinjen. NKT’s kapitalafkast er siden 2022 øget fra minus 17 pct. til sidste års plus 15 pct., der isoleret set var det 12. bedste kapitalafkast sidste år. Omsætningen steg samtidig 27 pct. til 24 mia. kr.
Som vi tidligere har nævnt i analyser af NKT i Økonomisk Ugebrev, får NKT på grund af kapacitetsknaphed sandsynligvis svært ved at levere samme omsætningsvækst de næste år. Men på sigt ligger NKT rigtig godt til at indtage en topplacering i Økonomisk Ugebrevs ROIC Rating, da der både kan forventes solid omsætningsvækst efter kapacitetsudbygning og stigende lønsomhed. Udbygning af den europæiske energiinfrastruktur ventes at bliver en af de største investeringsopgaver det næste årti.
Med i toppen af dette års ROIC Rating, som altså belønner både vækst i omsætning og kapitalafkast, er også Genmab og Københavns Lufthavne på de næste pladser. Og derefter følger ALK-abelló, ISS, Mærsk, Royal Unibrew og Carlsberg.
Genmab fordoblede næsten sidste år kapitalafkast til tyve pct., hvilket betyder, at biotekselskabet præsterede det niende bedste afkast blandt de 90 største danske børsnoterede selskaber, samt ti unoterede (hvor de sidstnævnte behandles i en særskilt artikel i dette tema). Genmabs omsætning blev sidste år øget med 31 pct., hvilket også gav en niendeplads på denne konkrete disciplin.
Analytikernes fokus på risikoen for patentudløb på en af koncernens storsællerter har mere end halveret aktiekursen de seneste år. Og på årets analytikerforventning handles aktien nu kun til 12 gange overskuddet. Analytikerne forventer fortsat markant stigende overskud i 2026 og 2027.
Blandt de mest kendte danske eliteselskaber kom Mærsk ind på en tiendeplads, en del bedre end sidste år. Med et kapitalafkast på godt otte pct. var der tale om næsten en fordobling af ROIC fra 2023, og det gav en placering som nummer 36 fra en tidligere plads som 56 på dette delmål.
Samtidig steg omsætningen 17 pct. til 417 mia. kr., så der var fremgang på alle tre målepunkter i ØU’s ROIC Rating. Nøgletallene for 2024 har dog været løftet af dels konflikten i Det Røde Hav, og dels af en meget stærk USD, hvor dette års svækkelse alene vil skære ti pct. af omsætning og overskud.
Foreløbig tror analytikerne på et overskud på en fjerdedel af 2024, antageligt også på grund af usikre forventninger til fortsat reel blokade af Det Røde Hav, hvor USA senest er begyndt at slå hårdt ned på Houthierne i Yemen. Carlsberg tog sidste år et flot spring opad på ROIC-ranglisten, som dog blandt andet skyldtes store nedskrivninger på den russiske forretning i 2023. Sidste år blev ROIC-afkastet godt 15 pct., hvilket svarer til en 13. plads på dette målepunkt. Til gengæld var omsætningen stort set uændret i 2024 i forhold til året før.
Pandora kommer ind på en 18. plads i dette års samlede ROIC-rating lige efter Novo Nordisk. Smykkeselskabet er fortsat et af de mest lønsomme danske selskaber med et kapitalafkast på 33 pct., som dog var det samme som sidste år. Selskabets omsætning steg 13 pct. til 28 mia. kr.
I år kan Pandora blive meget udfordret af dels den svækkede USD, som vil udhule den amerikanske omsætning i danske kroner, dels af de markant stigende priser på guld og sølv, dels høj told fra import til USA fra den lokale produktion i Asien, og muligvis også af den svækkede amerikanske forbrugertillid. Meget tyder dermed på, at Pandora vil rykke ned af ranglisten i næste års ROIC-opgørelse.
I den nederste halvdel af ranglisten ligger blandt andet Vestas, Ørsted, DSV og Novonesis. Vestas leverede sidste år et kapitalafkast på 2,1 pct. mod 1,7 pct. året før, og det giver en placering som nummer 72 ud af 100 på det rene ROIC-målepunkt. Når vindmølleproducenten ligger lige midt i det samlede felt, skyldes det en solid omsætningsvækst på tolv pct. til 129 mia. kr.
Generelt har sektorens lønsomhed været presset de seneste år, og værdiansættelserne er generelt også presset under gulvtæppet på grund af den grønne energikrise, som vi har beskrevet i en artikelserie i Økonomisk Ugebrev.
Særligt i Nordeuropa er der store ubalancer på elmarkedet, som får de store investorer til at holde sig væk. Men på sigt er det forhold, der skal løses. I 2025 ser Vestas ud til at levere betydeligt bedre end sidste år, hvad der kan få selskabet til at rykke højere op af ranglisten.
DSV var noget presset sidste år på grund af faldende transportrater efter de historiske høje priser i 2022 og 2023. Kapitalafkastet blev sidste år godt syv pct. mod knap tolv pct. året før. Omsætningen steg også pænt, trods faldende rater. I år forventes positive effekter af tilkøbet af den store tyske konkurrent DB Schenker. Men DSV kan også blive presset af den globale toldkrig og økonomisk afmatning i Europa.
Sådan har vi gjort
Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance-ranking for de ikke-finansielle danske børsnoterede virksomheder tager udgangspunkt i de oplysninger, som Morningstar / Nasdaq offentliggør i særlige fact sheets om hver enkelt virksomhed (De kan findes på Nasdaq Nordic-børsens hjemmeside). Vi benytter dermed en standardiseret opgørelse af Return On Invested Capital (ROIC), som kan afvige fra det ROIC, som virksomhederne selv offentliggør. Rankingen er baseret på tre parametre, der har lige stor vægt: ROIC i 2024, procentvis vækst i ROIC i 2024 og procentvis vækst i omsætningen i 2024.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.