Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q1-performance – Sådan vil Pandora håndtere toldbomben

Morten W. Langer

onsdag 28. maj 2025 kl. 11:35

Alexander Lacik
Alexander Lacik, CEO hos Pandora

Smykkeselskabet Pandora er et af de store danske selskaber, som står til at blive ramt hårdest af Trumps Toldkrig. Men topchef Alexander Lacik har igen overrasket positivt, dels ved at levere et flot Q1 regnskab, og dels ved at fremlægge en overbevisende plan for at minimere ”toldskaderne”, som umiddelbart kan løbe op i en negativ bundlinjeeffekt på 1,2 mia. kr. Chefredaktør Morten W. Langer kigger nærmere på byggeklodserne i Pandoras told-initiativer.

Pandora har de seneste kvartaler haft modvind på motorvejen fra tre sider: Først begyndte priserne på guld og sølv at stige markant, og begge ædelmetaller er vigtige råvarer for smykkeselskabet. For det andet har der været stigende nervøsitet for, at den amerikanske forbrugertillid ville falde sammen. Og for det tredje kom Trumps toldsatser, hvor Pandora potentielt kan blive hårdt ramt på grund af kæmpestor produktion i Thailand, som har fået varslet meget høje toldsatser.

Selvom udsigterne om toldsatserne fortsat er usikre, har analytikere og investorer kvitteret med en flot kursstigning, som løber op i over 30 pct. siden starten af april.

Men hvad var det så, CEO Alexander Lacik og CFO Anders Boyer-Søgaard fremlagde om håndtering af udfordringerne i kølvandet på toldkrigen? I investorpræsentationen side 27 gennemgås forskellige scenarier under overskriften ”Potential Tariff Scenarios & related Impact.”

Ledelsen arbejder ud fra to scenarier og beskriver de konkrete tiltag for at afbøde de negative resultateffekter. Det oplyses, at Pandora allerede gør fremskridt med at reducere eksponeringen fra potentielle højtoldlande, eksempelvis Thailand og Kina, og justere forsyningskæden.

Scenarie 1: Efter 90 dages pause forbliver de nuværende toldsatser gældende. Alle lande undtagen Kina: 10 pct., Kina: 145 pct. Resultateffekten i 2025 vil være minus 250 mio. kr., og for hele 2026 minus 300 mio. kr.

Scenarie 2: Genindførelse af toldniveauet annonceret den 2. april efter 90 dage. Det vil sige Thailand 37 pct., Vietnam: 46 pct., Indien: 26 pct., Italien: 20 pct. og Kina: 145 pct. Effekten i 2025 bliver minus 500 mio. kr. på bundlinjen, og næste år minus 900 mio. kr.

Det oplyses, at ingen af de to scenarier tager højde for yderligere afbødning via prisforhøjelser, som dog aktuelt ikke ligger i horisonten efter en generel prisforøgelse på ni pct. det seneste år. Men det afvises heller ikke som en mulighed. Ledelsen vurderer efter de første tiltag, at worst case er reduceret fra minus 1,2 mia. kr. til 900 mio. kr.

Alexander Lacik sagde på investormødet: ”Så vi har tre hovedkilder til toldpåvirkning. Først og fremmest handler det om vores smykker. Og det er primært et spørgsmål om tolden på Thailand ved import til USA. For det andet får vi leveret salgsfremmende materiale og visuel merchandising fra Kina. Og for det tredje sender vi i øjeblikket smykker til Canada og Latinamerika via USA. Heldigvis kan vi i dag bekræfte, at vi i det væsentlige kan afbøde de to sidste af disse kilder til toldpåvirkning, fordi vi i løbet af de næste seks måneder kan ændre størstedelen af indkøbene af salgsfremmende materiale og visuel merchandising til USA fra andre lande.”

Omkring Pandoras store fabrik i Thailand og byggeriet af endnu en stor fabrik blev det oplyst, at byggeriet i Vietnam fortsætter: ”Vietnam, vi har brug for kapaciteten. Det er en god diversificering generelt for PANDORA. Så vi fortsætter med det i fuld fart”, sagde Alexander Lacik.

En eventuel flytning af produktionen til USA blev klart afvist: ”Det er klart, at i en situation som denne kigger vi også på, om det kunne give mening at producere smykker i USA, afhængigt af hvor toldsatserne ender. Og selv i tilfælde med høje toldsatser er det faktisk meget svært at få regnestykket til at gå op ved at producere smykker i USA. Men det er selvfølgelig noget, vi har kigget på, men vi planlægger ikke at gøre det.”

I det store billede ventes toldkrigen ikke at have stor betydning for lønsomheden. Ved Q1 regnskabet blev det oplyst, at overskudsgraden i 2026 ventes at være tilbage på 25 pct. som i 2023, efter følgende plus og minus byggeklodser:

  • Prisforhøjelser i oktober 2024 og april 2025 vil løfte overskudsgraden 1,8 procentpoint.
  • Effektiviseringer og omkostningsbesparelser vil give 0,5-1,0 procentpoint i 2026.
  • Nye butiksåbninger giver ekstra 1,0 procentpoint.

Modsat koster højere guld og sølvpriser hele 2,8 procentpoint på overskudsgraden. Den oprindelige målsætning på 26-27 pct. i overskudsgrad er indtil videre droppet.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank