Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q4-regnskaber – Carlsberg: Nu til det svære, transformationen skal virke

Morten Sørensen

tirsdag 18. februar 2025 kl. 11:40

Jacob Aarup-Andersen
CEO hos Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen

Gennem de seneste tre år er Carlsberg blevet forvandlet til en ny virksomhed. Den første dyre fase af transformationen er overstået. Med tabet af de russiske aktiviteter, stagnation i Europa og nu også i Asien har behovet for ny strategisk positionering med opkøb været påtrængende. Men nu kommer det svære: Topchef Jacob Aarup-Andersen skal have succes med den nye model, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Carlsberg har i 2024 taget en ordentlig slurk kostbar medicin for at opnå en mere fordelagtig strategisk position på en række af sine vigtigste og mest lovende markeder. Nu skal det vise sig, om topchef Jacob Aarup-Andersens kur virker.

Jacob Aarup-Andersen, der kom til Carlsberg i 2023, har investeret i stor stil i 2024. Han skal derfor i 2025 i gang med Carlsbergs største konsolideringopgave og synergijagt siden overtagelsen af halvdelen af Scottish & Newcastle i 2008.

De store opkøb, tilkøb og udvidelser i Storbritannien, Indien, Nepal, Kasakhstan og flere andre lande skal passes ind i koncernen. Og der er hårdt brug for den strategiske nypositionering. Carlsberg har måttet sælge den store russiske forretning til en brøkdel af værdien, og stagnationen på det europæiske marked synes at have sat sig fast. Trods al officiel optimisme er det stadig uklart, om – og hvornår – væksten i Asien (især Kina, som koncernen har satset hårdt på) igen kommer i gang.

Gamle stærke positioner er kommet under hårdt pres. I Frankrig melder Carlsberg om vanskeligheder og tab af markedsandele. Ærkerivalen Heineken har i de seneste år overtaget Carlsberg-datterselskabet Kronenbourgs gamle førsteplads i Frankrig.

Fremlæggelsen af årsregnskabet for 2024 udløste samme dag en flot kursstigning på 8 pct. Tallene levede omtrent op til konsensusforventningen. Omsætningen var steget med et par procent, og overskudgraden var omtrent uændret på 15,2 pct., men stabiliseret efter faldet i 2023.

Ledelsen venter en vækst i driftsindtjeningen på 1-5 pct. i 2025. Men det er i betragtning af selv en lav inflation ikke vildt imponerende. Heller ikke selvom nogle analytikere anser ledelsen for at være kronisk pessimistisk med prognoserne. Det værste kan være overstået i Kina.

Men de positive takter i helårstallene er i det større perspektiv stadig overskygget af Carlsbergs strategiske udfordringer. Set over 12 måneder er aktien faldet 12 pct. og fra toppen i maj 2023 med 31 pct. Derfor er der brug for Jacob Aarup-Andersens strategiske repositionering. Den nye strategi, Accelerate Sail, løfter målet for den organiske omsætningsvækst til 4-6 pct. om året, og driftsresultatet skal vokse mere.

Med Jacob Aarup-Andersens initiativer i 2024 er der nu også mere klarhed om midlerne til at nå dette mål:

Med købet af britiske Britvic for 3,3 mia. pund kommer alkoholfrie drikke til at udgøre en langt større del af Carlsbergs portefølje, og netop det alkoholfrie marked vokser mere end det traditionelle ølmarked. Det bør give synergier og mere vækst.

Med købet af Britvic kan Carlsberg opnå et tæt samarbejde med Pepsi i Storbritannien, og efterfølgende har Carlsberg også opnået licensen for Pepsi i Aserbaidjan og Kasakhstan, hvor Carlsbergs omsætning dermed bliver fordoblet. Med købet af Britvic er fulgt en omsætning på cirka en mia. kr. i Brasilien, og Carlsberg får dermed fodfæste i Sydamerika – hidtil et næsten uopdyrket område for koncernen.

Det formelle salg i slutningen af 2024 af de russiske aktiviteter slutter et ressourcekrævende kapitel for Carlsberg med en – i forhold til det store tab i landet – behersket, men dog mærkbar, likviditetstilførsel.

Minoritetsaktionærerne i Carlsberg i Nepal og Indien er købt ud for 744 mio. USD, og netop Indien kan udvikle sig til fremtidens vækstmarked for øl. Carlsberg er i højere grad ved at promovere mindre bryggerier og nye ølmærker i Europa for at imødekomme kundernes efterspørgsel efter alternativer til de velkendte mærker.

Men først og fremmest er der satset mange milliarder udenfor det Kina, som har givet betydelig usikkerhed, og udenfor det stagnerende kontinentaleuropæiske marked for øl. Og erfaringen fra årene efter 2008 viser, at store opkøb langt fra altid lever op til forventningerne.

Men nu skal der ske fremskridt. Ja, hvis man læser analytikernes kommentarer omhyggeligt, så fremgår det, at Jacob Aarup-Andersen i 2025 helst skal levere lidt mere, end han offentligt har lovet.

Morten A. Sørensen

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank