Reaktionen på Q4-regnskabet indikerer, at investorerne stadig fokuserer mest på den kortsigtede del af Lundbeck-forretningen og endnu ikke lægger stor vægt på den langsigtede case, der ellers blev styrket i 2024 med det rekordstore opkøb af Longboard Pharmaceuticals. Årets sidste kvartal sluttede svagt. Men det er der umiddelbart en enkel forklaring på, skriver redaktør Steen Albrechtsen.
For fremtidens Lundbeck er der for tiden to meget afgørende lægemidler (Rexulti og Vyepti). Når de ikke lever op til analytikernes forventninger, er der afregning i aktiekursen med det samme uanset årsagen. Det sås tydeligt efter årsregnskabet, hvor aktien næsten blev sendt ti pct. ned fra morgenstunden. Selvom den rettede sig noget over dagen, var investorerne ikke glade.
Både Rexulti (alzheimers, skizofreni og depression) og migrænemidlet Vyepti er med en aktuel omsætning på 2,2 mia. kr. i 4. kvartal afgørende for Lundbecks nærmeste fremtid. Således ligger det klart i konsensusestimaterne for de kommende år, at de to lægemidler frem til 2028 stort set fordobler deres årsomsætning til 15,5 mia. kr. (fra 8,1 mia. kr. i 2024).
Da Lundbecks omsætningsvækst i de kommende år formentlig flader ud omkring 25 mia. kr. i perioden 2026-2028, er det åbenlyst, hvor vigtige de lægemidler er, selvom Rexulti går af patent i 2029.
Efter at særligt Vyepti gennem det meste af 2024 leverede bedre end ventet, var der mindre skuffelser i begge lægemidlers salgstal for 4. kvartal. Vyepti solgte således for 793 mio. kr. mod konsensus på 857 mio. kr., mens Rexulti solgte for 1.396 mio. kr. mod forventet 1.482 mio. kr. Det var derfor lidt modstridende, at begge lægemidler ifølge de medfølgende kommentarer fra Lundbeck-ledelsen på telefonkonference satte nye rekorder målt på salgsnøgletal i december.
Forklaringen på det skuffende salg skal, ifølge ledelsen, findes i lagertilpasninger i distributionsleddet og mange feriedage i slutningen af december 2024.
Ledelsen forklarede, at lagrene i distributionsleddet lå i den lave ende af det normale niveau med omkring 10 dage mod et gennemsnitligt niveau omkring 15 dage, som også var gældende da 3. kvartal sluttede. Det blev bekræftet på telefonkonferencen, at lagerbeholdningen var reetableret til normalen igen i løbet af januar. Det burde påvirke salgstallene positivt.
Regner vi det om til omsætning, svarer det eksempelvis for Rexulti til i omegnen af 15-20 mio. kr. omsætning per dag afhængig af, hvor mange salgsdage (60-90) vi regner med per kvartal. Og hvis forskellen er fem dage, kan vi hurtigt komme op på et højt tocifret millionbeløb, som potentielt godt kan forklare de ”skuffende” salgstal for 4. kvartal.
Ikke overraskende var ledelsens besked til investorerne, at de skal se på den overordnede udvikling og ikke hænge sig for meget i de kvartalsvise fluktuationer. På det niveau ser vi f.eks., at Vyepti har øget sin markedsandel i USA fra 6,8 pct. i starten af året og til 10,8 pct. ved årets udgang.
For Rexulti kan vi bemærke, at salget i Alzheimers-indikationen nu udgør 20 pct. af det samlede Rexulti-salg, og dermed er alzheimers-indikationen godt på vej til at indfri det forventede potentiale. Lader vi tvivlen om de to hovedprodukter komme Lundbeck til gode, ser aktien stadig ud til at være blandt de lavest prissatte medicinalaktier.
Patentudløb begynder så småt
En vigtig del af investeringshistorien er som bekendt, at flere af Lundbecks nuværende hovedprodukter står overfor patentudløb de kommende år. For Rexulti er det først efter 2028, at det vil kunne ses på omsætningen, mens Vyepti vil være patentbeskyttet indtil 2034.
Allerede i år begynder Lundbeck at se den første generiske konkurrence, når Abilify Maintena (skizofreni, bipolar, m.m.) går af patent i Europa, og Brintellix/Trintellix (depression) mister patentet i Canada. Det er stadig ”små” effekter på et par hundrede millioner, som er en forsmag på, hvad der sker, når sidstnævnte i 2027 mister sin exclusivitet på de store markeder.
Med opkøbet af Longboard har Lundbeck igen gældsat sig og slutter året med en nettorentebærende gæld på 12,1 mia. kr. I løbet af 2025 forventer Lundbeck at nedbringe gælden, så den ultimo året vil lande mellem 9 og 10 mia. kr. Heri er indregnet, at der udbetales næsten 1 mia. kr. i udbytte (0,95 kr. per aktie).
Steen Albrechtsen
Læs også de øvrige artikler i denne uges tema om Q4-regnskaber:
Kan Mærsk tjene penge i et normalt marked?
Carlsberg: Nu til det svære, transformationen skal virke
Pandora: Mere modvind, men Lacik har trumfer i baghånd
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.