Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tiden rinder ud for topledelse i MT Højgaard

Morten W. Langer

fredag 18. maj 2018 kl. 13:35

Analyse: Q1-regnskabet fra landets største entreprenørselskab MT Højgaard tegner billedet af en ekstremt finansielt presset koncern, som er kommet for sent i gang med oprydningen. To direktører for den danske forretning er fyret. Indskud af ny likviditet fra de to børsnoterede ejere, som selv er presset hårdt på likviditeten. CEO Torben Biilmann hænger antageligt i en tynd tråd.

Den rentebærende gæld i MT Højgaard er eksploderet i løbet af første kvartal, og udviklingen afspejler den meget anstrengte finansielle og økonomiske situation, entreprenørselskabet er i, og som Økonomisk Ugebrev har beskrevet i en artikelserie over de seneste måneder.

Regnskabet for første kvartal viser at den nettorentebærende gæld er steget fra 73 mio. kr. ved årsskiftet til 444 mio. kr. ved udgangen af kvartalet. Den negative pengestrøm forklares med det negative driftsresultat, stigende arbejdskapital og afregning af en ældre offshore garantiforpligtelse på ca. 125 mio. kr. Siden årsskiftet er bankgælden øget 214 mio. kr. til over en halv milliard kroner.

Med den aktuelle egenkapital på 826 mio. kr., hvoraf 233 mio. kr. består af udskudte skatteaktiver og 232 mio. kr. af immaterielle aktiver, virker det oplagt, at bestyrelsen har ønsket (måske efter krav fra bankerne) at styrke likviditets- og kapitalgrundlaget.

[irp posts=”784287″ name=”Forbedret drift i MT Højgaard skal fases ind over årrække“]

Det oplyses således, at ejerne har indskudt ansvarlig kapital på 125 mio. kr. den 9. maj 2018. Kapitalindskuddet er sandsynligvis nødvendigt, men også problematisk for de to ejerselskaber, børsnoterede Monberg & Thorsen og Højgaard Holding.

Faktum er, at et ligeligt kapitalindskud fra de to selskaber stort set tømmer deres pengekasser, så de selv begrænses meget i den finansielle og likviditetsmæssige fleksibilitet. Monberg & Thorsen havde ved udgangen af kvartalet 76 mio. kr. i likvider, og hvis der ikke er optaget banklån, er der syv mio. kr. tilbage i kassen efter overførsel af 62 mio. kr. til MT Højgaard. Resten af egenkapitalen er bundet i aktier i MT Højgaard.

Højgaard Holding havde ved årsskiftet likvider for 5,6 mio. kr. og gæld til tilknyttet virksomhed på 42 mio. kr., således at egenkapitalen er mindre end værdien af ejerandelen i MT Højgaard. Så eneste udvej har været at låne i banken. Her er den likviditetsmæssige situation altså endnu mere anstrengt. De to selskaber har ikke udsendt særskilte børsmeddelelser om deres tegning af ansvarlig kapital i MT Højgaard, selvom effekten på deres likviditetssituation kan blive kritisk.

[irp posts=”759559″ name=”MT Højgaard: To selskaber på vej i dørken“]

Vi har tidligere påpeget, at tidligere TDC-chef Carsten Dillings indtræden i MT Højgaards bestyrelse kan vise sig at blive vendepunktet for entreprenørkoncernen. Vi tolker meddelelsen forleden om fyring af to højtstående direktører med ansvar for MT Højgaards danske forretning, som et signal om, at CEO Torben Biilmann nu får en sidste chance for selv at bevise, at hans turn-around-plan virker. Selve meddelelsen er umiddelbart kryptisk, da der uden yderligere forklaringer knyttes en direkte forbindelse mellem ønsket om at øge konkurrencedygtigheden og fyringen af de to direktører. Velkendt er det dog, at de har haft ansvaret for dele af den problematiske danske forretning, herunder det dybt problematiske projekt Strandpromenaden ved Svanemøllen i København, hvor der fortsat verserer en tvist til over 100 mio. kr. Muligvis er det dette projekt, der i Q1 regnskabet henvises til omkring nye nedskrivninger. Under alle omstændigheder fjernes nu et cheflag, så Biilmannn rykker tættere på den daglige forretning.

Er der ikke synlige resultater om 1-2 kvartaler, forventer vi at Torben Biilmann og hele den resterende topledelse vil blive udskiftet. Fyringen af de to topdirektører er tydeligvis også et signal til omgivelserne om, at der nu bliver gået hårdere til stålet, og at der er fokus på ledelsens præstationer, efter mange års slingrekurs. Ledelsen har i det aflagte kvartalsregnskab forbedret informationskvaliteten en del, blandt andet ved at synliggøre omfanget af større projekter, som ikke lever op til ledelsens eget lønsomhedskrav om en overskudsgrad på fem procent.

[irp posts=”755712″ name=”Moderselskab i MT Højgaard har tabt 2,2 mia. på syv år.“]

Umiddelbart viser grafikken at 25 projekter lever op til lønsomhedsmålsætningen, mens 20 projekter ikke gør det. De fleste projekter ligger dog lige omkring de fem procent. Af større projekter dumper fem projekter på lønsomhedskravet, mens ét enkelt ligger klart over. Kvartalets bundlinje før skat på minus 56 mio. kr. er ringere end første kvartal sidste år. Det store minus dækker antageligt over fortsat store problemer i MT Højgaard, da de andre datterselskaber med stor sikkerhed fortsat bidrager med store plusser til bundlinjen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank