Ledelse

Tillykke med de 20 år: Brug jubilæet til et opgør med kaffeklubben

Morten W. Langer

onsdag 06. oktober 2021 kl. 7:00

For nylig fejrede Komitéen for God Selskabsledelse sit 20-års jubilæum. Det skete med indlæg og skåltaler fra de tidligere komitéformænd, blandt andet den første formand Lars Nørby Johansen og de efterfølgende formænd Sten Scheibye, Birgit Aagaard-Svendsen og den nuværende formand Lars Frederiksen. Læs her chefredaktør Morten W. Langers evaluering af komitéens første 20 år, og hvordan jubilæet bør anvendes til at nytænke institutionen.

Man kan sige meget godt om komitéens arbejde og dens betydning for fremdriften i den gode selskabsledelse i de danske børsnoterede selskaber. Undertegnede har været med hele vejen, og bundlinjen er, at der på de tyve år er sket en revolution i de store børsnoterede selskabers syn på god selskabsledelse. Men man kan godt tillade sig at stille spørgsmålet: Hvem har egentlig drevet udviklingen, hvor blandt andet A.P. Møller-Mærsk har bevæget sig fra at være meget kritisk og fodslæbende overfor anbefalingerne – til at være en frontløber?

Mit bud er, at komitéen helt sikkert har gjort en forskel og måske drevet en tredjedel af udviklingen. To andre stærke drivkræfter har nemlig været helt afgørende for udviklingen: For det første skiftet mod markant flere udenlandske topprofessionelle bestyrelsesmedlemmer med faglige specialkompetencer, som har trukket international best practice ned over de store børsnoterede selskaber. For det andet presset fra først udenlandske professionelle investorer og de seneste år også danske institutioner som aktive ejere omkring selskabsledelse, herunder bestyrelseskompetencer, ledelsesaflønning og kapitalforhold.

Altså – komitéen har uden tvivl vist vejen. Men når den ikke har været en ubetinget succes, skyldes det blandt andet, at en stor andel af de mindre børsnoterede selskaber fortsat har en rent ud sagt elendig oplysningskvalitet i god selskabsledelse. Her har det eksterne pres ikke været der, og komitéens fortsatte pædagogiske og venlige tilgang til at skabe fremdrift er blevet til en uheldig sovepude.

Så tillykke med 20-års jubilæet. Men brug det meget gerne til at slå en streg i sandet: Herfra skal der lyde en kraftig opfordring til at modernisere institutionen, som nu er præget af gammelt spindelvæv uden gennemslagskraft. Vores lidt skrappe konklusion bygger på følgende iagttagelser:

1) For det første er komitéens sammensætning forældet i enhver henseende, også i en international sammenligning. Den danske komité består stort set kun af personer fra de børsnoterede selskaber, samt en revisor og en advokat, hvis kunder er virksomhederne. Aktuelt er eneste investorrepræsentanter ATP’s direktør Bo Foged og Industriens Pensions Laila Mortensen, men hun er også delvist i lommen på de børsnoterede selskaber via hendes bestyrelse. Reelt arbejder ti ud af elleve medlemmer direkte eller indirekte for de børsnoterede selskaber, mens investorverdenen er repræsenteret ved ét uafhængigt medlem.

Denne sammensætning var god for tyve år siden, da det var afgørende, at selskaberne følte, at det var deres ”egne”, der skulle sætte standarden for god selskabsledelse. Der var en stor pædagogisk opgave med at få de største kritikere med ombord. Men i dag har vi en helt anden verden, hvor pensionskasser og investeringsfonde for alvor er trådt ind på scenen som aktive ejere. Det giver simpelthen ingen mening, at de store investorer, der trods alt repræsenterer selskabernes reelle ejere, ikke har flertal i komitéen.

2) For det andet er komitéens uafhængighed og integritet på vej ud af en farlig glidebane. Netop uafhængighed er en af de spilleregler, de børsnoterede selskaber i forskellige sammenhænge pålægges via anbefalingerne. Men komitéen, hvis vedtægter fastslår, at de skal fungere ”uafhængigt af bestemte interesser” er i den grad ved at træde i spinaten.

I den netop fremlagte årsberetning fra komitéen oplyses det, at der er indgået et formaliseret samarbejde med CBS-professor Steen Thomsen, hvis aktiviteter i årevis delvist er finansieret af erhvervslivet, og med direktør Tom Jacobsgaard fra Bestyrelsesforeningen, der er en privatforening, og i øvrigt en kommerciel institution, der sælger bestyrelsesuddannelser (som mange andre).

Komitéen er altså ved at udvikle sig til en privat kaffeklub, hvor vennerne inviteres indenfor til et ”formaliseret” samarbejde. Det ser ikke godt ud, og derfor er der mange grunde til, at institutionen ”Komitéen for God Selskabsledelse” nu bør totalt nytænkes.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]