Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Top 100 bestyrelseshonorarer steg fire procent i 2018

Morten W. Langer

fredag 10. januar 2020 kl. 14:51

Tema om Bestyrelseshonorarer 2019: Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af udviklingen i bestyrelseshonorarerne i de 100 største danske selskaber viser, at der i gennemsnit var en moderat honorarstigning på fire procent. Bag dette gennemsnit er billedet meget uensartet: Flere af de største selskabers bestyrelser er gået ned i honorar, mens et par håndfulde af de mellemstore og mindre selskabers bestyrelser har fået en kæmpe forhøjelse. Blandt andet bestyrelserne i Jyske Bank, Nykredit, Netcompany, SAS og Topdanmark.

I Økonomisk Ugebrevs analyse af udviklingen i de 100 største selskabers bestyrelseshonorarer konstaterede vi for et år siden, at de danske bestyrelseshonorarer efter mange års stigningstakt har nået et niveau, hvor vi er tæt på international standard. Derfor har det de seneste år været vanskeligt at retfærdiggøre fortsatte massive honorarstigninger, som da også har været betydeligt mere afdæmpede de seneste år i forhold til tidligere. Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af bestyrelseshonorarerne i de 100 største selskaber viser, at selskabernes gennemsnitlige samlede honorar til bestyrelsen er steget tre procent.

Bag denne stabilitet ligger, at en håndfuld selskabers bestyrelser har givet sig selv meget store honorarforhøjelser. Blandt topscorerne er Jyske Bank, hvor bestyrelsen samlet set fik 40 procent mere i honorar end året før, og også bestyrelsen for det foreningsejede Nykredit har over de seneste år bevilget sig selv enorme honorarforøgelser. Andre højdespringere er Netcompany, hvor bestyrelseshonoraret steg 111 procent fra 2017 til 2018, altså mere end en fordobling. Ifølge regnskabet skyldes det øgede honorar tre forhold: For det første et fordoblet formandshonorar fra 2017 til 2018, fra en halv million til én mio. kr., mens de menige medlemmer fik stort set uændret 350.000 kr. årligt. For det andet etableringen af bestyrelseskomiteer i 2018, hvilket kostede ekstra 438.000 kr. Og endelig fik et bestyrelsesmedlem en ekstra honorering på 563.000 for løsning af særlige opgaver.

SAS med bestyrelsesformand Carsten Dilling i spidsen arbejder tilsyneladende på at indhente efterslæbet til andre sammenligelige selskabers honorarer. Fra 2017 til 2018 steg bestyrelsens samlede honorar fra 2,76 mio. SEK til 3,62 mio. SEK med én person mindre i bestyrelsen. Formandens honorar steg 30 procent til 660.000 SEK, altså godt en halv mio. kr., hvilket fortsat er et lavt honorar for den virksomhedsstørrelse.

På papiret steg også det samlede bestyrelseshonorar i Bang & Olufsen, der øgede det samlede bestyrelseshonorar med ti procent sidste år, men det skyldes mest entré af tidligere Pandora direktør Anders Colding-Friis og lidt højere honorar til de to næstformænd. Flotte stigninger i det samlede honorar er der også til bestyrelserne i GN Store Nord (+10 procent), Chr. Hansen (+12 procent) og Lundbeck (+13 procent).

Siden sidste år er der ikke sket store ændringer i formændenes honorar, som typisk ligger på 2-3 gange et menigt bestyrelsesmedlem, blandt andet på grund af en betydelig arbejdsbyrde. Suverænt største formandshonorar herhjemme får fortsat A.P.Møller-Mærks formand Jim Snabe med et skønnet beløb på 4,5 mio. kr. ud fra den tommelfingerregel, der hedder, at formanden får tredobbelt op i forhold til menige medlemmer.

På de efterfølgende pladser kommer formændene fra Novo Nordisk, ISS, Nordea, Genmab, Danske Bank, Vestas og GN Store Nord. Her får alle formænd over to mio. kr. i årligt samlet honorar.

Billedet er stort set det samme, som året før. Dog med de ændringer, at formændene i Novo Nordisk og Nordea er gået lidt ned i samlet honorar, mens GN Store Nords formand Per Wold-Olsen med en forhøjelse på ti procent er rykket ind i to millionkroner klassen.

Den gennemsnitlige bestyrelse får et samlet honorar på 4,15 mio. kr. for i gennemsnit 8,4 medlemmer, hvilket svarer til et overordnet gennemsnitligt honorar på knap 500.000 kr. per bestyrelsesmedlem. Analysen viser som tidligere år, at det gennemsnitlige honorar er betydeligt højere i de store selskaber end i de små selskaber. I A.P. Møller-Mærsk er det 1,8 mio. kr., mens det i de mindste Top 100 selskaber er omkring 130.000 kr. Undtagelserne herfra er en lille håndfuld ejerledede virksomheder, eksempelvis ChemoMetec og cBrain, hvor bestyrelseshonoraret ligger på ca. 50.000 kr. per mand.

Flere store selskaber betaler dog også bestyrelsen relativt moderate honorarer. Blandt andet ligger Carlsbergs, Danfoss’ og Danish Crowns bestyrelse på et gennemsnit på godt en tredjedel af Mærsks bestyrelseshonorarer. Og der er også mindre og mellemstore selskaber, som aflønner deres bestyrelsesmedlemmer betydeligt bedre end andre selskaber i samme størrelsesgruppe, blandt andet rederiet Torm. Modsat har eksempelvis Demant uforholdsmæssigt lave bestyrelseshonorarer i forhold til selskabet størrelse.

Fald i samlet honorar i flere bestyrelser
Dette års analyse viser, at flere af de store selskabers bestyrelser faktisk er gået lidt ned i samlet honorar. Blandt andet Genmab, Carlsberg og Coloplast. Hos Pandora er det samlede bestyrelseshonorar dykket hele 19 procent, men det skyldes mest, at antal bestyrelsesmedlemmer er reduceret fra ni til syv. Smykkeselskabets nye bestyrelsesformand får 1,5 mio. kr. ligesom tidligere formænd.

Det samlede honorar er også dykket hos Scandinavian Tobacco Group, og det gennemsnitlige honorar per medlem er faldet ni procent til 610.000 kr. mod 670.000 kr. forrige år. Også TDC har sparet på bestyrelseshonorarerne, dels ved at reducere antal medlemmer i bestyrelsen, og dels ved at sænke det gennemsnitlige honorar fra 590.000 kr. til 520.000 kr.

Bemærkelsesværdigt aflønner de fleste provinsbanker fortsat deres bestyrelsesmedlemmer meget lavt, selvom sæde i en bankbestyrelse kræver en enorm arbejdsindsats, både når det gælder antal møder og omfanget af forberedelse. Som det fremgår af artikel om bestyrelseshonorarer i Jyske Bank og Nykredit er der en modbevægelse i gang, hvor de finansielle virksomheder begynder at indhente efterslæbet.

Seks provinsbanker ligger således tæt på bunden af ranglisten over bestyrelseshonorarer med gennemsnitlige honorarer på godt 100.000 til hvert medlem, og det er inklusive bestyrelsesudvalg. Og dette gennemsnit tager ikke højde for, at formanden typisk får 2-3 gange mere end menige medlemmer.

Banker, der betaler lave honorarer til deres bestyrelsesmedlemmer er Møns Bank, Skjern Bank, Djursland Bank, Salling Bank, Lån & Spar Bank og Totalbanken.

På den ene side føler bankerne nok ikke, at de behøver at betale høje honorarer, fordi de ofte går efter lokale folk uden dyb faglig indsigt og erfaring i erhverv, finans og bankdrift.

På den anden side kan den seneste Amagerbank-dom meget vel komme til at ændre på dette de kommende år, fordi dommen opfattes som en voldsom skærpelse af praksis omkring bestyrelsesansvaret i bankerne. Samtidig må det forventes, at tilsynet de kommende år vil skærpe Fit & Proper-reglerne for ledelsesmedlemmer i bankerne yderligere, hvor det kan blive nødvendigt med højere honorarer for at tiltrække de relevante fagkompetencer.

80087a557e1adc9ae4c37a028943afcc229ba183F52bf07fc84746874538C3620be04f32195d56bd

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank