Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Top 1000 kortlægning: Her er den nye CEO Profil

Morten W. Langer

mandag 12. februar 2018 kl. 13:12

Kortlægning af CEO skift i de 1000 største danske erhvervsvirksomheder: Økonomisk Ugebrev Ledelse kortlægger hvert år profilen på den nye CEO, baseret på en analyse af samtlige CEO skift i de 1000 største erhvervsvirksomheder det foregående år.

Med undtagelse af 2016 har de seneste fem år været overraskende stabile i omfanget af udskiftede CEO’er i de 1000 største danske erhvervsvirksomheder: Sidste år skete der skift af topchefen i 116 virksomheder, svarende til en gennemsnitlig ”levealder” på knap ni år for topchefen. Det er stort set det samme som 2013, 2014 og 2015, mens der forrige år var overraskende mange chefskifter, nemlig 133. Det modsvarer en gennemsnitlige CEO periode på kun 7,5 år.

2016 var særligt kendetegnet ved at mange virksomheder skiftede CEO profil fra knivskarpe effektiviseringskompetencer til en mere offensiv CEO profil, da 2016 også var kendetegnet ved en stigende erkendelse af, at man godt kunne begynde at lægge finanskrisen bag sig. Sidste år var CEO’erne altså igen mindre i skudlinjen, men der skete alligevel skift af topchefen i hver niende virksomhed.

Som tidligere år har Økonomisk Ugebrev Research i den omfattende kortlægning indsamlet oplysninger om den nye CEO, herunder alder, uddannelsesbaggrund, kompetencer, tidligere beskæftigelse og om der er tale om en intern eller ekstern rekruttering, samt køn.

Overordnet var der sidste år langt flere topchefskifter blandt virksomhederne i størrelsesgruppen fra nummer 300 til nummer 500 i størrelse. I kortlægningen for 2016 var det i høj grad i virksomhedsstørrelserne over 500, der skete CEO-skift. Og i årene før, altså 2014-2015, skete udskiftningerne af den adm. direktør især blandt de allerstørste virksomheder fra nummer ét til nummer 200 i størrelse.

Sidste år var der faktisk færre CEO skift end den naturlige andel i gruppen op til nummer 200 i størrelse. I top 100 gruppen var de mest velkendte chefskift sidste år Novo Nordisks udskiftning af Lars Rebien Sørensen med Lars Fruergaard Jørgensen efter betydelige problemer på det amerikanske marked, Falcks udskiftning af Allan Sø-gaard Larsen efter flere års dalende lønsomhed, en konkurrencesag og et anstrengt forhold til flere regioner omkring ambulancekørsel.

Hos Lundbeck skiftede CEO Kåre Schultz til israelske Teva, og hos William Demant gik Niels Jacobsen på pension, ligesom Dieter Kaspzak gik på pension hos Ecco. Af andre mere højprofilerede chefskift var exit til Pål Thore Krosby hos Aller Media, og tidligere Berlingske Media chef Mette Maix blev ny CEO hos Zebra (ejer af Tiger kæden), som har været gennem en vanskelig periode.

Exits har der også været til andre topchefer i virksomheder, hvor der har været brug for strategiskift eller blot frisk blod på toppen, blandt andet stoppede Terje List hos Matas, Jens Bager hos ALK-Abelló og Mads Ryder hos IC Group. Bemærkelsesværdigt er der sket overnormalt mange chefskift i størrelsesgruppen fra nummer 300 til 400. Det kan muligvis forekomme logisk, at bølgen af chefudskiftninger, som tidligere har ramt de største virksomheder, nu har flyttet sig til de mellemstore virksomheder. Kortlægningen viser, at CEO skiftene i mange tilfælde skyldes omstrukturering af virksomheden, hvor der tilsyneladende også har været brug for en anden profil. I flere tilfælde har der også været tale om en pensionering, hvorved CEO skiftet ikke nødvendigvis afspejler interne omvæltninger, men naturlig afgang.

Kortlægningen viser også, at bestyrelserne fortsat henter en meget høj andel af de nye CEO´er udenfor virksomheden. Andelen af eksterne CEO rekrutteringer var sidste år 46 procent, mod 35 procent året før, og 43 procent i 2015. Udviklingen kan både afspejle, at bestyrelserne fortsat ikke har nok fokus på interne talentudviklingsprogrammer, men også, at bestyrelserne er blevet bedre til professionelle executive search processer for at finde den absolut ”bedste mand til posten.”

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank