Aktiviteten blandt de 30 største kommunikationsrådgivere har nu ligget fladt to år i træk. Branchens bruttoresultat steg sidste år kun én procent, og lønsomheden dykkede. Bag den flade udvikling tegner der sig et klart billede af, at de største generelt har det svært. Dog med undtagelser: Rud Petersen har efter to stærke år overhalet den ellers faste nummer to, nemlig Operate, der har tabt omsætning de seneste år. Advice er fortsat landets suverænt største. Bureauerne i mellemgruppen viser stærkest fremgang.
Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af regnskabstal for de 30 største kommunikationsrådgivere tegner et billede af en branche i stilstand for andet år i træk, efter mange års stærk vækst. De 30 største firmaers samlede bruttoresultat landede sidste år på 455 mio. kr. mod 450 mio. kr. året før, altså en fremgang på én procent. I årets opgørelse mangler nogle af de store kommunikationsrådgivere, der endnu ikke har afleveret regnskab, blandt andet Help PR & Kommunikation, der hører til i gruppen af de allermest lønsomme bureauer.
Som tidligere år er der store indbyrdes rokader blandt bureauerne, hvor nogle går solidt fremad, mens andre taber omsætning og rykker ned på ranglisten. Tre bureauer præsterer mere end 20 procent vækst i bruttoresultat, nemlig Holm Kommunikation, Publico Kommunikation (regnskab for 2018/19) og årets store positive overraskelse, Mannov, som efter en del års tilbagegang sidste år præsterede fremgang på hele 22 procent til 8,9 mio. kr. i bruttoresultat.
Ifølge CVR har Mannovs CEO Reinholdt Schultz og hans hustru ved udgangen af 2018 købt den tidligere hovedaktionær ud, nemlig bureauet Molecule, hvor den tidligere Mannov-chef Steffen Lüders sidder med i bestyrelsen. Han er i dag kommunikationsmand i Novo Nordisk Fonden. I regnskabet for Mannov oplyses det, at bruttoresultatet steg fra 7,3 mio. kr. til 8,9 mio. kr., og driftsresultat blev vendt fra et minus på 0,9 mio. kr. til et plus på 1,4 mio. kr. Ledelsen skriver, at den anser resultatet for tilfredsstillende, men oplyser i øvrigt ikke noget om grunden til, at mange års negativ udvikling nu er vendt til fremgang.
Om udviklingen i år oplyses følgende: ”Virksomheden har i regnskabsåret 2020, i perioden med nedlukning af Danmark, oplevet en ordre-/omsætningsnedgang. Ledelsen har som følge heraf iværksat en tilpasning af virksomhedens faste omkostninger, herunder personaleressourcer. Ledelsen kan ikke for nuværende vurdere de økonomiske konsekvenser for resten af regnskabsåret, men vurderer, at der er rigelig med likviditet til rådighed til næste års drift.” Likviditeten var 3,8 mio. kr. ved årets udgang.
Molecule, som ikke nåede at komme med i regnskabstabellen i dette tema, kom ud af 2019 med et bruttoresultat på 10,2 mio. kr. mod 9,6 mio. kr. året før. Ledelsen skriver, at ”bureauet er fortsat specialiseret inden for life science men har oparbejdet en bredere palette af kompetencer, således at bureauet i dag er et full-service konsulenthus, der rådgiver og løser opgaver inden for såvel kommunikation og markedsføring som public affairs og market access. Det har medført fastholdelse af eksisterende kunder samt bidraget til kundetilgang. Bureauet har i året ansat en journalist og en digital konsulent.”
Steffen Lüders ejer 10,5 procent af selskabet, ifølge CVR, hvilket nok ville gøre det problematisk med hensyn til habilitet, hvis der kom opgaver ind fra Novo familien. Tilsyneladende går det rigtig godt for Molecule, da det oplyses, at ”vi har pr. april 2020 ikke set nogen finansiel indvirkning på bureauets forretning, men ledelsen anerkender og navigerer også efter den stigende finansielle og kommercielle usikkerhed, der præger hele verdenen, og dermed også bureauets kunder. Vi har ikke set nogen negativ indvirkning på kundernes evne til at betale eller ændringer til finansiering.”
Årets regnskabsgennemgang af de 30 største kommunikationsrådgivere viser, at sidste års nummer ét og nummer to, Advice og Operate, er gået lidt tilbage i bruttoresultat. Som nævnt har Rud Petersen mast sig ind imellem dem som den ny næststørste blandt de danske kommunikationsrådgivere, med et bruttoresultat på 41 mio. kr. og et driftsoverskud på otte mio. kr.
Ledelsen skriver, at ”Rud Pedersen A/S fortsatte sin vækst i 2019. Gennem 2019 kom flere nye kunder til samtidig med, at langt hovedparten af de eksisterende kunder blev fastholdt enten gennem gentegning af kontrakter eller gennem indgåelse af samarbejder med ændret opgavebeskrivelse. Rud Pedersen A/S har i 2019 opnået et særdeles tilfredsstillende resultat, hvor bruttofortjenesten er på DKK 41 mio., samtidig med at overskuddet før skat er på endt på DKK 8,4 mio.” Selskabet kontrolleres med en 51 procent ejerandel af Morten Rud Pedersen, gennem dennes svenske selskab, der sidste år havde et bruttoresultat på 68 mio. SEK mod 75 mio. SEK året får. Driftsresultatet blev halveret til fem mio. SEK. mod elleve mio. SEK året før.
Ny på en plads som fjerdestørste er Geelmuyden Kiese, efter fremgang i bruttoresultat på 13 procent til 27,4 mio. kr. Bureauet har været gennem en omstrukturering efter flere års tilbagegang. I regnskabet skriver ledelsen, at ”Geelmuyden Kiese gennemgik i 2018 et ledelsesskift, da mangeårige partner Karne Lykkebo tiltrådte som CEO for Geelmuyden Kiese i Danmark, samtidig med at virksomhedens daglige ledelse overgik til det øvrige danske partnerskab, Mikkel Salgaard Bendtsen og Christian Grønning. Samtidig lanceredes en ny strategi samt en række omfattende organisatoriske ændringer med henblik på reetablering af virksomhedens langsigtede forretningsgrundlag, og et øget fokus på kundetilfredshed og branchespecialisering. Fokus i strategien ligger på enkelte brancher med stor samfundsrelevans, herunder energi, infrastruktur, finans og sport/kultur. Denne strategi har vist gode resultater og stor vækst i omsætning. Væksten skyldes ikke mindst, en stærk efterspørgsel inden for Public Affairs, adfærdskampagner, borgerindragelses processer, finansiel kommunikation og organisationsudvikling.” Primetime Kommunikations er i år blevet presset fem pladser ned af ranglisten efter et fald i bruttoresultatet på 20 procent, til 24 mio. kr. I gruppen efter kommer der fire hurtigløbere, som sidste år præsterede stærk vækst. Der er tale om Friday & Partners, som øgede bruttoresultat med 15 procent, Open, som gik 13 procent frem, Bro Kommunikation, der øgede med elleve procent, og Holm Kommunikation, der som nævnt gik 23 procent frem.
Bureauets ledelse skriver: ”Fokus i 2020 omfatter fortsat digitale projekter for kunderne, bl.a. i form af influencer-arbejde, content produktion, digital strategi og rådgivning om brug af sociale medier. Vores andel af digitale og kreative opgaver stiger løbende, og derfor er digitalt stadig et absolut fokusområde for os i de kommende år. Der er udvidet med flere digitale specialister. Også Public Affairs er i vækst med flere kunder og opgaver.”
Ifølge Operates regnskab dykkede antallet af kunder sidste år til 177 mod 201 året før. Ledelsen skriver: ”På trods af den faldende omsætning anser ledelsen resultatet for tilfredsstillende. Det skyldes, at omsætningsfaldet alene skyldes udløbet af en enkelt stor kontrakt (rammeaftale med Skattestyrelsen). Fraregnet denne kontrakt havde Operate en vækst i dækningsbidraget. Og på trods af tilbagegangen i omsætningen lykkedes det at bevare en rimelig indtjening. Det langsigtede mål er at sikre en årlig vækst i dækningsbidraget på 10 % og en fornuftig indtjening.” Om udsigterne for 2020 oplyses det, at ”vi vil utvivlsomt mærke konsulentstoppet i staten, som mange steder bliver implementeret meget hårdt. Men det betyder primært, at vi retter vores innovation og udviklingskraft mod andre dele af samfundet.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.