De 50 største børsnoterede selskaber på det danske aktiemarked har det seneste år mistet et stort antal analytikere, der følger selskaberne. Mens dækningen fra dansk-baserede finanshuse er dykket dramatisk, er den udenlandske analysedækning steget, men især for Nordea.
De vanskeligere indtjeningsforhold for finanshusene i kølvandet på MiFiD II begynder nu for alvor at slå igennem på analytikerdækningen af de danske børsnoterede selskaber. Ifølge den årlige opgø-relse over analytikerdækning i de 50 største børsnoterede selskaber er den samlede analytikerdækning dykket tre procent, fra 695 sidste år til 674 i år, opgjort som analytikerdækning for hvert selskab summeret.
Bag dette moderate tilbagefald i analytikerdækningen ligger dog en større bevægelse, idet faldet i den dansk-baserede analytikerdækning er endnu større. Med andre ord er der faktisk kommet en lidt forøget dækning af danske selskaber fra de ikke-nordiske finanshuse. Særligt har Nordea Bank trukket op, og den nordiske storbank er nu den suverænt mest analytikerdækkede virksomhed på det danske aktiemarked. 55 analytikere følger banken, og det er seks mere end for et år siden. Heraf er 36 ikke-nordiske analytikere.
Som tidligere år er de næstmest dækkede selskaber Novo Nordisk, Carlsberg, Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk i nævnte rækkefølge. Men de har alle mistet analytikerdækning med Mærsk som negativ topscorer, idet analytikerantallet er dykket fra 33 til 28. Koncernens vanskelige marked og usikre nye strategiske retning er uden tvivl en del af historien.
Andre selskaber, som har mistet analytikerdækning det seneste år, er blandt andet Demant, Tryg, Chr. Hansen, Torm og Bang & Olufsen. Hos Topdanmark har der været en egentlig analytikerflugt med elleve færre analytikere, og dermed en halvering fra 22 til 11. Overgangen til et nyt dominerende ejerskab tæller antageligt med i den historie.
I flere tilfælde kan det være svært lige at gennemskue, hvorfor analytikere har mistet interessen for nogle af selskaberne. Hos eksempelvis Chr. Hansen kan det afspejle aktiens noget anstrengte værdiansættelse, hvilket det store kursfald torsdag i denne uge efter nedjusteringen også kan afspejle.
Positive historier er, at der er kommet flere analytikere til at dække Vestas (plus fire), Ambu (plus fire), Genmab, GN Store Nord og Zealand Pharma. Den øgede dækning kan afspejle, at analytikerne ser forøgede perspektiver i de nævnte selskaber, og at de derfor gerne vil anvende ressourcer på at lære selskaberne bedre at kende.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.