Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

C20-topchefer har fået 91 procent mere i løn på seks år

Morten W. Langer

søndag 24. marts 2019 kl. 20:11

Topcheferne i de 25 største danske børsnoterede selskaber har de seneste seks år i gennemsnit fået 91 procent mere i lønningsposen. Novo Nordisks CEO har fået ekstra 90 procent, med en stigning fra 22 mio. kr. til nu 41 mio. kr. Carlsbergs topchef får 52 mio. kr. mod 23 mio. kr. i 2012. Økonomisk Ugebrev går bag om udviklingen i topcheflønningerne i de 25 største børsnoterede selskaber.

Man kan anlægge flere forskellige vinkler på en vurdering af, om en topchef for et stort børsnoteret selskab får for meget eller for lidt i samlet løn. Økonomisk Ugebrev har analyseret CEO’ernes lønudvikling fordelt på fast løn og variabel løn fra 2017 til 2018, og fra 2012 til 2018. Kortlægningen viser samlet set, at topchefernes løn er steget betydeligt mere end den generelle lønudvikling i samfundet.

Men dét kan der faktisk være mange gode forklaringer på: For det første kan man se på, hvad topcheferne får i fast grundløn. Den faste løn før indregning af bonus og aktieløn skal i dag vurderes ud fra virksomhedens størrelse, herunder topchefens ansvar for ofte tusindvis af ansatte. For det andet skal det også ses i forhold til det internationale lønniveau for topdirektører i sammenlignelige internationale virksomheder i samme eller beslægtede brancher. Denne benchmarking kan selvfølgelig være en skrue uden ende. Men det er indtil videre teknikken.

Største lønhop i A.P. Møller-Mærsk

Fra 2017 til 2018 er topchefernes faste løn typisk steget mellem 3 og 8 procent. Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk har fået en stor forhøjelse af den faste løn, fra 8,5 mio. kr. til 10,7 mio. kr. svarede til et lønhop på 26 procent i fast løn. I forhold til virksomhedernes størrelse kan man sige, at de blot kommer på niveau med ligesindede.

Andre har fået mere moderate lønstigninger, blandt andet Ørsteds Henrik Poulsen, som steg fem procent til 10,5 mio. kr. På niveau omkring de 11-12 mio. kr. i fast årsløn eller lidt højere ligger også Trygs Morten Hübbe (+ 8%), Vestas’ Anders Runevad (+3%) og William Demants Søren Nielsen (+15%).

Topchefernes faste løn er typisk steget kraftigt de seneste seks år, fordi bestyrelserne i højere grad end tidligere søger at tiltrække udenlandske erfarne direktører. Det betyder, at danske direktørlønninger bliver nødt til at ligge på et godt internationalt niveau for at kunne konkurrere om at tiltrække de bedste folk. Med for lave CEO lønninger ville det ikke være muligt at tiltrække dygtige udenlandske topchefer.

Nogle virksomheder har en meget gavmild aflønningsstruktur i forhold til variabel løn, i form af bonus og aktieløn, mens andre har en større andel af den samlede lønpakke placeret i den faste løn. Moderate faste lønninger på 6-8 mio. kr. årligt findes hos blandt andet GN store Nord, Ambu, Sydbank, Genmab, DSV, Novozymes og SimCorp.

Meget gavmilde samlede lønpakker

Hos flere af disse selskaber har topcheferne adgang til at få en meget stor variabel løn, og som det fremgår af gennemgangen i den følgende artikel, er der også flere af dem, der får en meget gavmild samlet lønpakke.

Blandt de professionelle investorer er der næsten altid kun fokus på den variable lønpakke, og i hvor høj grad topchefen får ekstra variabel løn baseret på faktiske præstationer, eller om der ligger elementer af foræring bag. Som det fremgår af analysen kan man i flere tilfælde godt få den mistanke.

Tabellen over udviklingen i samlet løn fra 2012 til 2018 viser, at topcheferne har fået markant mere i lønningspakken de seneste seks år. Hovedparten af denne ”lønforhø-jelse” er variabel løn. Således er den samlede løn steget markant mere end den faste aflønning. SimCorps CEO fik sidste år 266 procent mere, med 18 mio. kr., end i 2012, og Ambus topchef 212 procent mere med 18,6 mio. kr. Laveste stigning i den samlede løn med syv procents fremgang var i Novozymes, med en årsløn på 27 mio. kr., hvoraf 18 mio. kr. er variabel løn.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank