Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tre principper: Sådan opbygges en stærk bestyrelsesdynamik

Maria

torsdag 05. december 2024 kl. 17:40

Tre principper: Sådan opbygges en stærk bestyrelsesdynamik

For mere end et årti siden formulerede Deloitte tre principper, som de kaldte bestyrelsens ABC: Attitude, Behavior, Candor – og nu, mange år senere, er disse principper stadig relevante. En bestyrelse, der er dynamisk, harmonisk og fungerer godt som helhed, er stærkere rustet til at klare strabadserne forude.

Mange forskellige faktorer skal være opfyldt for at skabe en succesfuld bestyrelse. Det er ikke nok, at bestyrelsesmedlemmerne har de rette færdigheder og erfaringer. At deres CV’er er imponerende, at de er behagelige mennesker.

Bestyrelsen bør sammensættes af personer med unikke kompetencer, der komplementerer hinanden og skaber et stærkt samlet team. Det kræver de rette dynamikker og et harmonisk samarbejde. Deloitte koger det ned til ‘The ABC of board room dynamics’, som handler om, at bestyrelsesmedlemmerne besidder den rette attitude, adfærd og åbenhed for at kunne fungere optimalt sammen.

Når disse principper praktiseres konsekvent, leder det meget ofte til en bedre performende bestyrelse. For mere end et årti siden blev disse principper udarbejdet. Det faktum, at de stadig er lige så relevante i dag som dengang, understreger både enkelheden og styrken i principperne.

Attitude

Attituden er fundamentet for samarbejdet. Bestyrelsesmedlemmernes indstilling spiller en afgørende rolle for, hvordan samarbejdet kommer til at udfolde sig. Hvor effektivt arbejdet bliver. En nysgerrig og åben attitude kan fremme konstruktive samtaler og åbne for nye idéer.

Omvendt kan en negativ indstilling lukke ned for emner, skabe dårlig stemning og ende ud i, at man får truffet nogle ringe beslutninger. Det er derfor vigtigt, at medlemmerne har en positiv og løsningsorienteret indstilling.

Samtidig skal man være opmærksom på ikke at falde i fælden med at blive en ‘pleaser’ – en, der altid søger at behage andre og undgå konflikter. Selvom det kan virke tiltalende at undgå uenigheder, fører medløberi sjældent til noget positivt.

Bestyrelser, der undgår at tage konfrontationer, risikerer at miste muligheden for at diskutere vigtige emner.

Dette er en udfordring, som mange bestyrelser står overfor, og derfor er det vigtigt at finde en balance, hvor uenigheder håndteres konstruktivt uden at gå på kompromis med den nødvendige kritiske diskussion.

Adfærd

Adfærd er betinget af attitude. Som eksempel nævner Deloitte, at en eftertænksom attitude kan fremme adfærd, der sætter fokus på risikorelaterede problemer. Mens en holdning baseret på integritet kan sikre, at virksomheden overholder høje etiske standarder.

Bestyrelsens kemi som helhed spiller også en stor rolle for, hvordan gruppen agerer. Det er derfor vigtigt, at der er gensidig respekt mellem medlemmerne. Respekt for hinandens erfaringer, perspektiver og styrker.

Hvis medlemmerne ser værdien i hinandens forskelligheder og arbejder godt sammen, kan bestyrelsen træffe bedre beslutninger. Det er grundlæggende for at kunne udnytte bestyrelsens fulde potentiale.

Derudover er det afgørende, at bestyrelsesmedlemmerne ikke bare læner sig op ad hinanden. Men at de har modet til at stille de svære spørgsmål, tænke kritisk og engagere sig i åbne diskussioner. Når medlemmerne kommer med forskellige perspektiver og tør udfordre hinandens synspunkter, bliver der truffet bedre beslutninger.

Åbenhed

Åbenhed i en bestyrelse bygger på et fundament af tillid og troværdighed. Dette kræver en kultur, der fremmer ægte dialog og respekt, og hvor medlemmerne er villige til at lytte og lære af hinanden. Tillid er helt centralt i denne proces. Det starter med at skabe en kultur, der bygger på formål, integritet og gensidig respekt.

Bestyrelsesmedlemmer, der udviser empati og er pålidelige, spiller en vigtig rolle i at opbygge denne tillid. Når man har tillid til hinanden, er man også mere villig til at dele vigtige oplysninger og tage kritiske diskussioner op.

Når bestyrelsesmedlemmer føler sig trygge, kan de kommunikere åbent, modtage feedback og være mere modtagelige for andre synspunkter. Det skaber et miljø, hvor alle kan bidrage konstruktivt.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank