Med købet af norske Hansa Borg er børsnoterede Royal Unibrew kommet et skridt foran i konsolideringen af den nordiske drikkevarebranche, hvor modstanderne nok så meget er finske og tyske udfordrere som det store Carlsberg. Unibrew har en fordel i sin overlegne vækst og indtjeningsevne, og ledelsen kan tilbyde sælgerne af familieejede virksomheder hård valuta: Royal Unibrew-aktier, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Opkøbene batter nu for alvor. I 2022 vil Royal Unibrew formentlig få en omsætning på omkring 11 mia. kr. Det er en vækst på op mod 50 procent i forhold til 2020, hvor omsætningen var 7,6 mia. kr. og på grund af coronakrisen var omtrent uændret fra 2019.
Lars Jensen, CEO siden 2020, er ivrigt fortsat med den opkøbsstrategi, som hans forgængere Henrik Brandt og Hans Savonije brugte til at gøre Royal Unibrew til den ubetingede – og meget lukrative – nummer to på det nordiske øl- og drikkevaremarked.
Lars Jensen har netop gennemført virksomhedens næststørste opkøb efter købet af finske Hartwall for 3,3 mia. kr. i 2013. Royal Unibrew har givet 1,8 mia. kr. for de 75 procent af norske Hansa Borg, som Royal Unibrew ikke allerede ejede. Dermed opfylder Unibrew en langsigtet plan: Virksomheden har i årtier haft en stor strategisk aktiepost i det norske bryggeri.
Efter en stribe opkøb over det seneste år – den samlede pris nærmer sig 3 mia. kr. – er Royal Unibrew nu mere end en udfordrer af regionens markedsleder Carlsberg. Unibrew er også den absolut stærkeste og mest lukrative i laget under Carlsberg.
Og det gør nu virksomheden til en oplagt køber af flere familieejede virksomheder i et marked, hvor det Asiens-fokuserede Carlsberg med sine markedsandele på 35-55 procent næppe er interesseret i – eller kan få lov til – at købe mere. Men det er der andre, der vil.
Finske Olvi markerer sig som Unibrews rival ikke blot på de nordiske og baltiske markeder, men nu også i Danmark, hvor Olvi i 2021 købte Bryggeriet Vestfyen med en omsætning på et par hundrede mio. kr. Så det var måske ikke helt tilfældigt, at Royal Unibrew umiddelbart efter slog til og købte øl- og sodavandsproduktionen med 60 ansatte i Bryggeriet Fuglsang i Haderslev.
At Royal Unibrew er en attraktiv køber er blevet tydeligt demonstreret med Hansa Borg-købet. Ved købet af Hartwall betalte Unibrew delvist med egne aktier, og ved Hansa Borg-købet er størstedelen af købssummen betalt med Unibrew-aktier. Dermed kan koncernen købe op stort set uden at skulle låne penge.
De familier, der kontrollerer virksomheder som Harboe, svenske Spendrups og Kopparbergs, står overfor spørgsmålet: Vil de helst kontrollere familiens gamle virksomhed, eller vil de måske hellere være aktionærer i det dynamiske Royal Unibrew, der vokser hurtigere, tjener forholdsvist mere, og hvis aktiekurs er blevet fordoblet siden 2018?
Som opkøber og drivende i en konsolidering kan Royal Unibrew dermed spille den samme rolle i det nordisk/europæiske drikkevaremarked, som DSV på det internationale logistikmarked.
Atypisk vækst-recept
Unibrews vækstrecept er ikke typisk. Hvor andre virksomheder, som for eksempel ISS, gør op med fortidens strukturer med ”landekonger” og i stedet centraliserer, så lægger Unibrew vægt på at delegere så mange beslutninger som muligt ud til de nationale ledelser, som kender markedet på nært hold. Den centrale ledelse kan så især drive effektiviseringen af det internationale produktionsapparat og sørge for vidensudveksling på tværs af landene.
Og hvor andre virksomheder i disse år lægger vægt på at fokusere på færre markeder og brands, satser Royal Unibrew tilsyneladende på et kludetæppe af forskellige produkter og satsninger indenfor drikkevarer. Sidste år bredte det sine aktiviteter endnu mere ud med blandt andet opkøb af en producent af energidrikke i Frankrig og et craft beer bryggeri i Estland.
Siden købet af Hansa Borg er kursen på Royal Unibrew steget fra 757 til 789 i et generelt vigende marked. Men opkøbene bliver en udfordring for Unibrew-ledelsen. De vil næsten uundgåeligt få overskudsgraden til at falde, og netop en stigende overskudsgrad har i mange år lagt en bund under virksomheden og dens aktie. Integrationen skal være hurtig og vellykket, så indtjeningsevnen peger opad – og så aktien forbliver hård valuta til brug ved nye opkøb.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.