Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Vestas har behov for hård turnaround-kur med kvalitetsproblemer

Morten Sørensen

mandag 15. november 2021 kl. 7:00

Tema: 3. kvartalsregnskaber – Vestas satser: Nu skal ordrerne komme. Lagre svulmer.

2021 skulle have været året, hvor Vestas rettede op på nogle af de vigtige nøgletal, der ubønhørligt er faldet gennem de seneste fem år. Men efter en nedjustering står det nu klart, at nedturen fortsætter. Selv om omsætningen nok kan vokse i takt med stigende grønne investeringer de kommende år, så tyder stadigt mere på, at indtjeningen kan få svært ved af følge med, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Alarmklokkerne burde ringe i Vestas’ hovedsæde. En egentlig og gennemgribende turnaround-proces trænger sig på, hvis koncernen skal præstere profitabel vækst i takt med det stigende marked, som forudses for land- og især havvindmøller i de kommende år.

En række vigtige parametre har over de seneste fem år kontinuerligt bevæget sig i den forkerte retning, og CEO Henrik Andersen og hans kolleger har heller ikke formået at vende udviklingen i år.

Der er – som sædvanligt, fristes man til at sige – en række gode grunde til, at det ikke lykkes. Dem skal man ikke underkende. Men realiteten er, at de accelererer det negative momentum, som har præget koncernen i mange år. Problemet med den slags bevægelser kan være, at de efterhånden bliver selvforstærkende.

EBIT-overskudsgraden før særlige poster er faldet kontinuerligt fra 13,9 procent i 2016 til 5,1 procent i 2020 og videre til 3,2 procent i de første ni måneder af 2021. For hele året 2021 har Vestas nedjusteret forventningen til cirka 4 procent mod hidtil 5-7 procent.

Også målt nominelt er EBIT før særlige poster faldet kraftigt i perioden: Fra 1421 mio. euro i 2016 til 750 mio. euro i 2020 og nu med udsigt til 620-660 mio. euro i 2021. Også selv om Vestas i slutningen af 2020 udvidede forretningen ved at overtage havvindmølleaktiviteterne i det tidligere MHI Vestas.

Vestas’ Return on Capital Employed (ROCE) er for kraftigt nedadgående. Den var per 30. september på 9,6 procent over de seneste 12 måneder mod 14,3 procent over den foregående 12 måneders periode. Vestas er kommet i en situation, hvor kvalitetsproblemer år for år omtrent halverer driftsindtjeningen. Økonomisk Ugebrev har tidligere – ligesom andre iagttagere – troet, at 2021 kunne blive året, hvor Vestas kunne vende den negative tendens. Den seneste kvartalsmeddelelse gør det klart, at det ikke vil ske, og at det også er tvivlsomt, om det sker næste år. Selskabets aktuelle vanskeligheder er i 2020 blevet forklaret med corona og de anstrengte leverandør- og transportkæder og den tiltagende inflation. Det er nu et åbent spørgsmål, om disse problemer bliver løst i 2022.

Ordrebog kan koste dyrt
Reelt er koncernen kommet i den paradoksale situation, at ordrebeholdningen på kolossale 47 mia. euro kan give et helt uforudset pres på indtjeningen på kort og måske mellemlangt sigt. I hvert fald i de første tre kvartaler af 2022 vil Vestas blive påvirket af kontrakter, der er indgået i tider, hvor priserne på arbejdskraft, og især råvarer og transport lå lavere eller meget lavere, end de gør i dag.

På længere sigt vil selskabet formentlig i nogen grad kunne genforhandle og tilpasse vilkår og priser så de bedre modsvarer omkostningerne. Men de kraftigt stigende Warranty Provisions demonstrerer, at konkurrencen om stadigt hurtigere at udvikle og fremstille stadigt større og mere komplicerede møller også koster dyrt. Der kan sættes spørgsmålstegn ved, om Vestas overhovedet kan nå den overskudsgrad på 10 procent, som er stillet i udsigt.

Adskillige konkurrenter klarer sig endnu dårligere, men det er vel ingen trøst, at selskabet virker i et marked, hvor ingen kan skabe et ordentligt afkast.

Vestas aktiekurs er mere end tredoblet siden 2016 – perioden hvor så mange af Vestas’ vigtige nøgletal er blevet forringet. Selv efter den seneste skuffende nedjustering har virksomheden en markedsværdi på omkring 220 mia. kr. og handles – sådan som Morningstar/Nasdaq opgør det, til en forward Price/Earnings på 43-44. Det er meget højt i forhold til for eksempel de 33-34, der ses for Novo Nordisk, der leverer et langt højere kapitalafkast og en stærk stabil vækst i indtjeningen.

Den høje aktiekurs kan forklares med en forventning om, at Vestas kan drage fordel af de enorme investeringer i grøn energi – ikke mindst i havvind – som vil komme i de kommende år. Den seneste kvartalsmeddelelse og nedjustering har yderligere svækket sandsynligheden for, at Vestas i sin nuværende tilstand kan få særlig meget ud af boomet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank