Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Vestas Q4: En sjældent optimistisk Henrik Andersen

Morten W. Langer

tirsdag 04. marts 2025 kl. 11:35

Henrik Andersen, Vestas
Henrik Andersen, CEO hos Vestas

På investormødet efter aflæggelse af 2024-regnskabet var det en sjældent optimistisk CEO Henrik Andersen, der gennemgik resultatet og fremtidsudsigterne. Han leverede en vifte af positive budskaber omkring 2025 og fremtiden. Blandt andet at der igen er styr på serviceforretningen, garantihensættelserne er rekordlave, og der skal storinvesteres i nye fabrikker. Chefredaktør Morten W. Langer tolker det seneste investormøde med Q&A fra analytikerne.

Efter at mediebilledet det seneste år har været præget af nedturshistorier om grøn energiproduktion, og det globale clean energy aktieindeks har nået nye bundniveauer efter flere års nedtur, ser det nu ud til, at Vestas CEO Henrik Andersen formår at pløje igennem udfordringerne og præstere ny solid fremgang.

Ja, Vestas har igennem 2024 stødt ind i problemer med serviceforretningen og store garantihensættelser. Men Q4 blev et overraskende stærkt positivt vendepunkt. Og nu ser Vestas’ ledelse frem mod fortsat solid vækst og markant stigende lønsomhed.

Ledelsen ser også ud til at gå med livrem og seler i de udmeldte forventninger og især for den langsigtede strategiske målsætning med en overskudsgraf på ti pct. Forventningen i år lyder på en overskudsgrad på et interval mellem fire og syv pct., mens den i Q4 var hele 12,4 pct., og for helåret 2024 endte den på 4,3 pct.

Den ekstremt høje lønsomhed i Q4 kan især forklares af sæsonslutningen med en rekordhøj omsætning, men i høj grad også af meget lave garantihensættelser i forhold til årets foregående kvartaler og et comeback for serviceforretningen efter flere udfordrende kvartaler.

Kan garantihensættelserne og lønsomheden i serviceforretningen holdes, synes ledelsens udmeldte overskudsgrad på syv pct. forsigtig. I serviceforretningen var nøgletallet 18 pct. i Q4, hvorved lønsomheden kan være på vej tilbage mod normen tidligere år på 22 pct.

Problemkvartalerne trak årets lønsomhed fra service markant ned på 12 pct., så der er lagt op til et massivt løft herfra i 2025. Skønsmæssigt svarende til ca. to procentpoint for hele koncernen.

Henrik Andersen oplyste, at man er i gang med at gennemgå alle servicekontrakter for at sikre god lønsomhed, og han udelukker ikke, at Vestas vil afvikle kontrakter dér, hvor en god genforhandling ikke er en mulighed.

Garantihensættelserne begrænsede sig i Q4 til 2,6 pct. af omsætningen mod 4,3 pct. for helåret. Kan de lave skader fastholdes i 2025, svarer det til, at der herfra vil komme et bidrag til lønsomheden på 1,7 pct. Men det vil nok være best case. Som Henrik Andersen svarede en analytiker: ”Selvfølgelig kan vi ikke bare køre én bane og sige, at det vil være fejlfrit de næste fire kvartaler.”

Men altså – alt andet lige kan der fra disse to byggeklodser realistisk komme et bidrag på 3,7 pct. til lønsomheden. Med overskudsgraden på 4,3 pct. sidste år vil det betyde en lønsomhed på otte pct.

Men det helt store bidrag til en højere lønsomhed i 2025 vil komme fra positive effekter fra vindmølleprojekter, som er solgt til ”nye” højere priser. Ledelsen oplyste, at ”gamle” projekter med lav lønsomhed kom endeligt ud af bøgerne sidste år.

Billedet understøttes blandt andet af stigende salgspriser pr. MW ved indgåede nye ordre, som er gået op fra 1,0 mio. euro i Q4 2023 til 1,18 mio. euro i sidste kvartal 2024. De nyeste ordrer sætter sig først i øget lønsomhed om et år tid eller mere, når projekterne afsluttes. Og det er nok også grunden til, at Henrik Andersen sagde, at ”2026 ser bedre und end 2025. Og 2027 ser bedre ud end 2026.”

Herfra skal trækkes ét procentpoint i lønsomheden fra forventede afskrivninger på ekstra store investeringer i fabriksudbygninger i år til øgning af produktionskapaciteten. På investormødet oplyste Henrik Andersen nemlig, at Vestas accelererer med at opskalere produktionskapaciteten på offshore havvindmøller med øget serieproduktion.

De øgede investeringer vil alene i år udløse forøgede afskrivninger på 200 mio. euro, svarende til en minuseffekt på overskudsgraden på ét procentpoint.

Omkring eventuelle negative effekter af Trump-told sagde Henrik Andersen, at Vestas allerede har stor produktion i USA med 5000 mand, og at ordrebogen på onshore er solid med ordrer helt ind i 2026. ”Dialogen med kunderne er virkelig god, så jeg bliver overrasket, hvis det ikke fortsætter”, sagde han (frit oversat), og han påpegede, at mange stater har brug for at dække øget AI-drevet efterspørgsel efter el.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank